Ik ontving de afgelopen dagen enkele mailtjes van bezorgde beleggers die niet begrepen dat een aantal fondsen in hun portefeuille gedurende 2011 in waarde was gedaald. Vooral omdat het in sommige gevallen fondsen betrof, waar de analisten van Morningstar positief over zijn en de rating Bronze, Silver of Gold aan hebben gegeven.
Ik wil daar graag een aantal dingen over zeggen. Laat ik voorop stellen, dat ik het ontzettend vervelend vind als u een deel van uw vermogen in rook hebt zien opgaan. Tegelijkertijd wil ik daarbij wel de volgende twee kanttekeningen plaatsen:
De vraag is of het hier om een 'gerealiseerd verlies' of een 'ongerealiseerd verlies' gaat. Ofwel: heeft u gedurende het jaar een fonds met verlies moeten verkopen (gerealiseerd verlies), of is de koers van uw fonds in waarde gedaald, maar zit het nog steeds in uw portefeuille met het (opwaartse) risico dat het de komende jaren weer in waarde stijgt en u het fonds uiteindelijk met winst kunt verkopen? Dit maakt nogal uit.
Magere jaren horen bij beleggen. Dit is niet iets van gisteren, maar geldt al sinds de mensheid ooit is gaan beleggen. Op lange termijn gaan koersen over het algemeen omhoog, maar dit kan gepaard gaan met hoge volatiliteit en tijdelijk dalende koersen. Uw mogelijke weerwoord dat de koersen over de afgelopen tien jaar nauwelijks zijn opgeschoten, neem ik ter harte.
Dit brengt mij bij het punt hoe wij als analisten bij Morningstar fondsen beoordelen en van een rating voorzien. Ik heb hier de afgelopen maanden een vijftal columns over geschreven, maar voor diegenen die deze mini-cursus (nog) niet hebben gelezen: onze beoordeling van een fonds komt tot stand op basis van een analyse van de vijf pijlers People, Parent, Process, Performance en Price.
Van groot belang in dit opzicht is, dat wij fondsen vergelijken met andere (vergelijkbare) fondsen in dezelfde categorie. Die fondsen waarvan wij verwachten dat ze het op de lange termijn beter zullen doen dan het gemiddelde van de categorie geven we een positieve rating (Bronze, Silver of Gold). Fondsen die slechter zullen scoren dan het gemiddelde geven we een Negative-beoordeling.
Daarmee geven wij dus niet aan of je als belegger op dit moment wel (of niet) in bijvoorbeeld Europese large-cap aandelen moet beleggen. Dat is aan u. Wat we wèl aangeven is – indien u besluit om in Europese large-caps te gaan beleggen – welke fondsen wij aantrekkelijk vinden (en welke niet).
Hierdoor kan het dus zijn dat ook fondsen met een positieve beoordeling door Morningstar onder water kunnen komen te staan. Simpelweg omdat de hele asset class onder druk staat of omdat de desbetreffende categorie op dat moment uit de gratie is.
Lees ook de andere columns van San Lie over hoe Morningstar beleggingsfondsen analyseert en beoordeelt:
Fondsmanagers dienen hun eigen maaltijd te verorberen
Goedkoop is geen duurkoop
Blijf niet hangen in het verleden
Doe het wel met stijl
Rentmeesterschap gezocht!
Bevlogenheid gezocht!
De toekomst staat niet in de sterren