Toch was het was voor mij een enorm voorrecht om Morningstar in Nederland te mogen opzetten en om er te werken. Ik heb dat bijna altijd met groot plezier gedaan. Ik heb door de jaren heen heel wat interessante fondsmanagers gesproken en relaties opgebouwd met diverse andere spelers in de beleggingsfondsenindustrie.
Wat het werk bij Morningstar echter uniek maakt, is dat beleggers op de eerste plaats komen. Met veel plezier heb ik dan ook lezingen in het land gegeven, emails beantwoord, een enkel telefoontje beantwoord en op beurzen gestaan. Het schrijven van columns en artikelen in kranten, tijdschriften en voor onze website morningstar.nl was voor mij de belangrijkste manier om analyses van Morningstar en mijn persoonlijke mening voor het voetlicht te brengen. Dank u voor uw aandacht!
Mijn collega’s zullen het goede werk voortzetten. Dat hebben ze beloofd. Aan u kan ik maar een ding adviseren: blijf gebruik maken van al het moois dat morningstar.nl biedt op het gebied van aandelen, ETFs en natuurlijk beleggingsfondsen.
Voordat ik u met rust laat, wil ik enkele persoonlijke waarnemingen met u delen en nog wat goede raad geven.
- De markt voor fondsen is sterk veranderd in de laatste 11 jaar en gaat binnenkort weer sterk veranderen. 11 jaar geleden kocht u alleen zogenoemde huisfondsen, nu kunt u alle fondsen bij uw bank kopen. Uw bank verdient daaraan omdat ze retourprovisies van die fondsen krijgen. Die retourprovisies zullen gelukkig gaan verdwijnen. Dat zal wel de hele beleggingssector opschudden. De precieze gevolgen zijn moeilijk in te schatten, maar ik denk dat kleine klanten (tot een paar ton) geen of veel minder persoonlijk advies krijgen en er zullen meer internetconcepten voor beleggen in de markt gebracht worden.
- Fondsresearch betaalt zich terug. Als u fondsen onderzoekt – wij doen dat door naar kosten, beheerders, prestaties, organisatie en beleggingsproces te kijken – betaalt dit zich terug. Enerzijds zult u binnen de diverse fondscategorieën de betere fondsen van de slechtere onderscheiden, wat de kans op debacles vermindert. Anderzijds zult u uw fondsen beter gaan begrijpen en inzien waarom ze presteren zoals ze presteren.
- Spreiding is belangrijker dan een visie. U heeft mij in de laatste jaren niet vaak horen zeggen: nu moet u vol in Brazilië stappen. Of: nu is de tijd om uw aandelen te verkopen. Niet dat ik daar geen ideeën over had, maar het sterk naleven ervan is zelden productief. Discipline in plaats van emotie en spreiding in plaats van speculeren is voor niet-helderzienden een betere manier van beleggen dan het najagen van de laatste trend.
- Blijf beleggen. Beleggen is niet makkelijk. Ik heb het niet over het kiezen van een fonds, aandeel of obligatie, maar over de beslissing om geld apart te zetten en te beleggen. U moet dan twee hele moeilijke dingen doen: geld niet uitgeven en uw zuur verdiende geld in iets risicovols stoppen. Houd uw discipline in tact met de gedachte dat die momenten waarop uw maag zich omdraait bij het denken aan beleggen, achteraf vaak de beste beleggingsmomenten bleken.
- Kijk verder dan de Morningstar Rating. De Morningstar Rating is in 10 jaar tijd in de Benelux van niet bestaand tot iets geworden waaraan beleggers veel belang helpen. En terecht, de rating laat in een oog opslag zien hoe fondsen hebben gepresteerd ibn vergelijking met andere fondsen. Maar juist een krachtig hulpmiddel kan ook verkeerd gebruikt worden. Koop nooit een fonds na niet eerst andere gegevens te hebben gevalideerd en alleen omdat het vier of vijf sterren had.
Tot zover voor nu.
Dit is de laatse column die ik voor morningstar.nl schrijf. Na 11 jaar bij Morningstar te hebben gewerkt ga ik door bij Syntrus Achmea. Daar zal ik eveneens op zoek gaan naar de beste portefeuillebeheerders, maar dan voor pensioenfondsen.
Lees ook het afscheidsinterview met Freddy van Mulligen: “Fondsbeleggers zijn nu beter af dan tien jaar geleden. Maar teveel beleggers lopen nog achter de index aan en zijn tevreden met middelmatigheid.”