Dragon Global Credit Rating Company stelt zijn beoordeling van de Amerikaanse kredietwaardigheid naar beneden bij tot A. De Chinese kredietbeoordelaar heeft ernstige twijfels of de Amerikaanse overheid op lange termijn haar schulden kan terugbetalen. Deze afwaardering volgt op een eerdere verlaging naar A+ november vorig jaar nadat de Amerikaanse centrale bank FED besloot tot een minder streng monetair beleid om de economie uit het slop te trekken.
De Chinese beoordeling is veel lager dan de AAA-rating van de 3 grootste westerse kredietbeoordelaars Moody’s, Ftich en Standard & Poor’s, de zogenaamde ‘big three’. Moody’s maakte gisteren bekend dat de VS de hoogste waardering (AAA) behouden. Het bedrijf voorziet wel nog steeds een mogelijke daling van die status in de komende 12 tot 18 maanden, omdat de Amerikaanse overheid nog altijd met enorme tekorten kampt. Standard & Poor's stelde eerder, dat de VS in de komende tien jaar 4.000 miljard dollar moeten besparen om een triple A-status te houden.
Het geruzie tussen de Democraten en de Republikeinen over verhoging van het schuldenplafond laat een onomkeerbare ontwikkeling van de VS’ afnemende mogelijkheid om zijn schulden te betalen, zei Dragon-topman Guan Jianzhong tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. Hij vindt dat de twee partijen zeer onverantwoord hebben gehandeld met een negatieve impact op het Amerikaanse politieke systeem en economische kernwaarden.
Ironisch genoeg treft de afwaardering door Dragon niet alleen de VS, maar ook China. Dat land is de grootste buitenlandse bezitter van Amerikaanse schuld met een waarde van bijna 1,2 biljoen dollar.
Kritiek
Het Chinese staatspersbureau Xinhua uitte woensdag ook stevige kritiek op het Amerikaanse schuldakkoord en over de manier waarop dit tot stand is gekomen. Volgens de Chinezen is het akkoord onvoldoende om "Washingtons schuldenbom onschadelijk te maken en vertraagt het de ontploffing van de bom slechts door het lont iets langer te maken''.
Xinhua, dat beschouwd kan worden als een spreekbuis van de partijtop in Peking, roept de Verenigde Staten in een redactioneel commentaar op te komen met "meer verantwoordelijke en effectieve maatregelen om de begroting in balans te brengen''
Daarnaast maken de Chinezen zich ook zorgen over de "verlammende tendens om de economie te politiseren''. "Of Washingtons politieke elite doelbewust chaos creëerde of niet, het is niet aan te raden ruzie te maken als je aan de rand van de afgrond staat'', aldus Xinhua.
Lees ook
"Afwaardering VS onvermijdelijk ondanks akkooord"
Structurele onzekerheid blijft boven markt hangen