Zijn opkomende markten goedkoop? (vervolg)

Koersen houden al rekening met een groeivertraging van opkomende markten. Wordt 2012 een beter jaar voor China, Taiwan, Brazilië en Zuid-Korea?

Patricia Oey 15 december, 2011 | 11:17
Facebook Twitter LinkedIn

In het eerste deel van dit artikel werd uiteengezet waarom opkomende markten in 2011 één van de activaklassen waren die het slechtst presteerden. In dit vervolg komen China, Taiwain, Brazilië en Zuid-Korea afzonderlijk aan bof en wordt gekeken wat de verwachtingen voor deze landen zijn in 2012.




China
Over Chinese aandelen heerst pessimisme: de MSCI China Index daalde met 20,2 procent (sinds het begin van het jaar tot 30 november), in vergelijking met een daling van 17,2 procent voor de MSCI Emerging Markets Index. De groei van de Chinese productiesector daalde in november voor de eerste keer in bijna drie jaar, een weerspiegeling van dalingen in zowel de exportbestellingen als de nieuwe binnenlandse bestellingen.

En hoewel China vooruitgang heeft geboekt in de bezwering van de vastgoedzeepbel, is een vertraging in de bouw wellicht moeilijk te verteren naarmate de exportgroei vertraagt. De zwakkere vastgoedmarkt en de onzekerheid over de kwaliteit van de kredietportefeuille van Chinese banken zijn twee belangrijke redenen voor de ondermaatse prestaties van de Chinese financiële sector, die goed is voor 34 procent van de MSCI China Index. De financiële sector vertegenwoordigt over het algemeen de grootste sectorpositie in een Chinees indexfonds gewogen op basis van marktkapitalisatie.

Na een jaar van monetaire verstrakking om het hoofd te bieden aan de toenemende inflatie, heeft de Chinese overheid de reserveverplichtingen voor banken op 30 november onverwachts met 50 basispunten verlaagd. Dit suggereert dat de overheid zich blijft inzetten voor het behoud van een bbp-groei van nagenoeg 10 procent.

Op korte termijn wordt het een moeilijke evenwichtsoefening, waarbij de Chinese overheid de groei probeert te stimuleren zonder een activazeepbel tot stand te brengen, de wisselkoers van de yuan onder controle tracht te houden en de stabiliteit in de bank- en vastgoedsector tracht te verzekeren. Gezien deze risico’s is Morningstar het minst optimistisch over de vooruitzichten voor China in 2012 in vergelijking met de andere grote opkomende markten.

Wel verwachten we dat de Chinese regering ook in 2012 stappen blijft zetten om de groei te stimuleren, wat Chinese aandelen een duwtje in de rug kan geven. Beleggers in brede, naar marktkapitalisatie gewogen fondsen, zoals VWO en EEM met een negatief standpunt ten aanzien van China kunnen overwegen om hun aanzienlijke blootstelling aan China van 17 procent te verlagen door een shortpositie te nemen in iShares FTSE China 25 Index (FXI),waarvan de participaties veel gelijkenissen vertonen met de Chinese posities van Vanguard MSCI Emerging Markets (VWO) en iShares MSCI Emerging Markets (EEM).

Taiwan
Afgezien van China is Morningstar optimistischer over de vooruitzichten voor de andere grote opkomende markten. Taiwan vertegenwoordigt ongeveer 11 procent in VWO en EEM, maar in de populaire, naar dividenden gewogen fondsen WisdomTree Emerging Markets Equity (DEM) en WisdomTree Emerging Markets Small Cap (DGS), vertegenwoordigt het land een positie van respectievelijk 22 procent en 26 procent.

Op dit moment wordt de Taiwanese markt, zoals gemeten door de MSCI Taiwan Index, verhandeld tegen zijn bijna laagste voortschrijdende koers/winst-verhouding over twaalf maanden op vijf jaar in vergelijking met die van de S&P 500 en de MSCI EM Index. Dit komt omdat Taiwanese bedrijven sterk op export zijn gericht (de export is goed voor 62 procent van het bbp van Taiwan) en er wordt verwacht dat de vertraging binnen de ontwikkelde markten een negatieve invloed zal hebben op het bedrijfsleven in Taiwan.

50 Procent van de MSCI Taiwan Index is echter samengesteld uit technologiebedrijven, die zich in een goede positie bevinden om te profiteren van het toenemende gebruik van smartphones en tablets, vooral in de opkomende markten. De op één na grootste sectorpositie van de index is de financiële sector (met een weging van 16 procent). Die zal profiteren van de geplande regelgeving, die sterkere banden met de banken op het vasteland mogelijk zal maken. Ook zijn wij van oordeel dat de Taiwanese sectoren van de materialen (15 procent van de index) en de industrie (4 procent) zullen profiteren van de stimulerende maatregelen in China.

Eén risico voor de korte termijn hangt echter samen met de verkiezingen in Taiwan op 14 januari. Volgens de peilingen heeft de zittende Ma Ying-jeou, onder wiens vier jaar durende ambtstermijn de economische banden tussen Taiwan en China zijn versterkt, op dit moment een erg kleine voorsprong op zijn belangrijkste uitdager die (als hij verkozen wordt) het tempo van de economische liberalisering met China waarschijnlijk zal vertragen. Als Ma deze verkiezingen verliest, zou dit volgens ons een negatieve impact hebben op Taiwanese aandelen.

Brazilië
Net als Taiwan is ook Brazilië een belangrijke opkomende markt die wordt verhandeld tegen de bijna laagste voortschrijdende koers/winst-verhouding over twaalf maanden in de laatste vijf jaar ten opzichte van die van de S&P 500 en de MSCI EM Index. De inflatie, die nog steeds in de buurt ligt van de 6,5 procent-grens van de centrale bank, lijkt te dalen. De overheid begint vooruitgang te boeken met fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen. Dit zou het land op korte termijn moeten stimuleren, nu het groeiverhaal van Brazilië op langere termijn (met een relatief jonge en groeiende bevolking en een toename van de grondstoffenexport naar opkomende markten) invloed ondervindt van de vertragende wereldwijde economische groei.

Twee weken geleden schafte Brazilië de 2 procent-belasting af die buitenlandse beleggers moeten betalen bij de aankoop van Braziliaanse aandelen. Deze wet was ingevoerd in oktober 2009 toen aanzienlijke buitenlandse geldstromen naar Brazilië de aanleiding vormden voor een forse rally van Braziliaanse aandelen en de Braziliaanse real. Het mijnbouwbedrijf Vale, goed voor om en nabij 15 procent van de MSCI Brazil Index, zou moeten profiteren van de geplande binnenlandse infrastructuuruitgaven voor de Wereldbeker van 2014 en de Olympische zomerspelen van 2016.

Ook is Vale afhankelijk van de economische groei in China en zou het kunnen profiteren van de Chinese stimuleringsmaatregelen. Braziliaanse banken, met 25 procent de grootste sectorale positie van de index, beschikken over gezonde balansen en interessante groeimogelijkheden op lange termijn voor retail banking en commercial banking.

Zuid-Korea
Zuid-Korea is één van de beter presterende opkomende markten. Dit jaar tot en met november boekte de iShares MSCI South Korea Index (EWY) slechts een verlies van 10,9 procent. Eén van de redenen hiervoor is dat het, als een typisch exporterend land, meer concurreert met Japanse bedrijven. Beide landen kunnen bogen op wereldwijd erkende merken en Zuid-Koreaanse bedrijven konden sinds de financiële crisis van 2008 profiteren van de aanhoudende waardestijging van de Japanse yen.

Zuid-Koreaanse exporteurs zouden op korte termijn ook een boost moeten krijgen na de recente ondertekende vrijhandelsovereenkomst met de Verenigde Staten. Samsung Electronics, goed voor 18,5 procent van de MSCI South Korea Index, is een wereldwijde technologieleider in lcd-schermen en geheugenchips en beschikt daarmee over een concurrentievoordeel in deze bijzonder conjunctuurgevoelige sectoren. Het bedrijf zal kunnen profiteren van de solide verkoop van zijn smartphones (Samsung klom in het derde kwartaal van 2011 naar de top van de wereldwijde markt voor smartphones met een marktaandeel van 23,8 procent) en tablets.

Anderzijds is de Zuid-Koreaanse markt niet zo goedkoop als de andere grote opkomende markten, en naast de tragere wereldwijde groei, ligt de schuld per gezin er op één van de hoogste niveaus van de belangrijkste OESO-landen. Dat zou de groei van de binnenlandse consumptie dan weer onder druk kunnen zetten. 


Zelf aan de slag
Met Morningstar's ETF Screener kan een belegger eenvoudig zelf ETFs zoeken en vinden die opkomende markten volgen. Een verdere selectie is mogelijk op onder meer rendement, kosten en rating.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Patricia Oey  Patricia Oey is an ETF analyst at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten