Aandelen Europa large-cap

Het beheren van Europese aandelen is gezien de concurrentie geen sinecure. De nominaties zijn divers.

Morningstar Europe Editor 14 februari, 2011 | 10:53
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar-categorie‘Aandelen Europese large caps’ behaalde in 2010 een rendement van 12%. Het grootste deel van dit positieve rendement is te danken aan de solide prestaties van ondernemingen in niet-eurolanden: Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk deden het veel beter dan hun evenknieën uit de eurozone. Zo behaalden Zweedse aandelen een rendement van 41%.

De eurozone blijft een belangrijk segment van de Europese aandelenmarkt. Eén van de vermeende voordelen van een belegging in de eurozone is, dat beleggers niet zijn blootgesteld aan valutarisico. Maar van een blok is zeker geen sprake en er zijn tussen de landen grote verschillen in fiscaal beleid. De eurozone is begin 2011 weer in trek, maar in 2010 was het een van de minder presterende regio’s. De reddingspakketten voor Griekenland en later Ierland en geruchten over de toekenning van financiële steunmaatregelen aan Spanje, Portugal, Italië en zelfs België, sloegen kraters in de aandelenmarkten van deze landen. Internationale beleggers reageerden negatief op beelden van de blokkades die door Griekse dokwerkers werden opgeworpen, de stakingen in Parijs en de verlaten bouwplaatsen in Spanje.

De aandelenmarkten van de zogenaamde PIGS-landen (Portugal, Italië, Griekenland en Spanje) sloten het jaar allemaal af in rode cijfers. Duitsland was de redder van Europa met een rendement van 18%. Duitser mopperen op hun zwakkere eurobroeders, maar profiteerden wel van een lagere euro. Dat is inmiddels bevestigd door goede groeicijfers. Voor 2011 zijn de ogen gericht op de ECB nu de inflatie de norm van 2% heeft overschreden. Maar dit probleem is niet exclusief voor de eurozone, en veel beleggers lijken voor 2011 hun kaarten op de eurozone als come back kit gezet te hebben.

Beperkt risico
Het in deze categorie genomineerde en door Morningstar als 'Superior' gerate Invesco Pan European Structured Equities, belegt voor 30,9% in het Verenigd Koninkrijk en bijna 20% in West-Europese niet-eurolanden. Onder de top vijf posities bevinden zich naast Shell en Roche drie Scandinavische bedrijven. Het fonds verslaat op de lange termijn het categoriegemiddelde en de MSCI Europe. Het risico voor beleggers is kleiner dan bij vergelijkbare mandaten. Met de sterk modelmatige – gestructureerde- aanpak wordt gestuurd op een portefeuille met een lage volatiliteit, wat in recente jaren de prestaties geholpen heeft.

Het Prifund European Equities is een zogenoemd fund of funds van de Franse vermogensbeheerder Edmond de Rothschild. Het belegt in andere fondsen die na een zorgvuldige screening van het team, de performance, de strategie als ook de organisatie worden toegelaten. In de top van het fonds vinden we Henderson European Special Sits, Ridley Park Paragon, Lansdowne UK Strategic, IVI European en Alken European Opportunities. Het fonds profiteerde van zijn positie in mid en small caps en in 2010 ook van zijn tilt naar Oost-Europa. Ook bij dit fonds zijn de risico’s vrij beperkt ten opzichte van de categorie. In 2010 werd een rendement van 18% behaald. De managers Alexandre Col en Marc Sbeghen staan al meer dan tien jaar aan het roer van dit fonds. Een fund of funds met goede resultaten en beheerders met langdurige ervaring is een zeldzaamheid, maar ze bestaan wel.

Absolute top
Het Threadneedle Pan Europe belegt voor bijna 39% in het Verenigd Koninkrijk en ruim 18% in West-Europese niet-eurolanden. In 2009 kwam fondsmanager Ann Steele over van Pictet waar ze leiding gaf aan het Europese aandelenteam naar Threadneedle over om daar als senior manager te gaan werken. Haar toen 24-jarige ervaring kwam van pas en resulteerde in een goede voortzetting van bovengemiddelde rendementen bij dit fonds. Over 1,3 en 5 jaar behoort dit fonds tot de absolute top (beste 5%) renderende fondsen in zijn categorie. De risico’s zijn daarbij ook nog eens benedengemiddeld. In 2010 behaalde het fonds een rendement van 26% in euro’s, over de laatste 5 jaar resteert een rendement van gemiddeld 4,8% per jaar. In 2010 onderwoog het fonds financials, nutsbedrijven en telecom. De sector keuzes droegen positief bij aan het goede resultaat. Ultimo 2010 had het fonds 73 posities en Rio Tinto was daarvan de grootste.

Genomineerden
Threadneedle Pan Europe
(geen kwalitatieve rating) / *****
Fondsmanager: Ann Steele
Rendement 2010: 26%


Invesco Pan European Structured Equities
Superior / *****
Fondsmanager: Michael Fraikin en Thorsten Paarman
Rendement 2010: 15,2% 


Prifund European Equities
(geen kwalitatieve rating) / *****
Fondsmanager: Marc Sbeghen en Alexandre Col
Rendement 2010: 18%





Lees ook de speciale bijlage 'Outperformers' vandaag bij het FD met meer informatie over de genomineerde fondsen en hun managers en artikelen over de benchmark als fictie, kenmerken van de alpha-managers en gatekeepers over fondsselectie.

Terug naar overzichtspagina >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten