De genomineerden voor de jaarlijkse Morningstar European Fund Manager of the Year Awards zijn bekend. Morningstar’s fondsanalisten in heel Europa hebben samen de fondsbeheerders gekozen waarvan zij vinden dat ze op hun terrein de beste zijn. De genomineerde managers moeten in 2012 goede rendementen hebben geboekt met hun fonds(en), maar -nog belangrijker- moeten vooral in staat zijn gebleken om op de lange termijn veel voor beleggers te betekenen.
Alleen beheerders van fondsen die een rating 'Gold', 'Silver' of 'Bronze' van onze analisten hebben gekregen, komen voor nominatie in aanmerking. Hiervoor vindt een diepgaande evaluatie van fondsen plaats, met gebruik van Morningstar's vijf-pijlermethodiek. Onze analisten beoordelen niet alleen de prestaties, maar ook de kwaliteit van het fondsbeheer, de beleggingsstrategie die wordt gebruikt, de kwaliteit van het fondshuis - met onder meer de manier waarop dit omgaat met de beleggers in hun fondsen - en de kosten voor beleggers.
De afgelopen drie jaar heeft Morningstar in Europa in twee categorieën deze prestigieuze prijzen uitgereikt: Fondsmanager van het Jaar - Europese aandelen en Fondsmanager van het Jaar - aandelen wereldwijd. Dit jaar introduceren we ook een award voor Fondsmanager van het Jaar – obligaties in euro.
De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Morningstar Investment Conference Europe op 14 maart 2013 in Wenen.
Genomineerden Fondsmanager van het Jaar: Europese aandelen
Naam manager: Jorik van den Bos
Genomineerd voor zijn beheer van:
Kempen European High Dividend Fund (Analyst Rating: Gold / Morningstar Rating: ****)
Jorik van den Bos stapte in 2006 over van ING naar Kempen en bracht twee teamleden en een succesvolle op dividendgerichte strategie mee. Het door Van den Bos zelf ontwikkelde proces heeft duidelijke parameters waardoor het goed reproduceerbaar is en het wordt consistent toegepast.
Hij eist dat zijn keuzes een dividendrendement hebben van minimaal 2,5 procent, maar is niet geïnteresseerd in ondernemingen van slechte kwaliteit met een hoog dividend. In plaats daarvan kijkt Van den Bos hij naar de duurzaamheid van het dividend, met gebruik van scenarioanalyses en de beoordeling van factoren als kapitaaldiscipline, kasstroomontwikkeling, concurrentievoordelen en dividendgroei. Daarnaast kent Van den Bos voor het grootste deel van de portefeuille een gelijke weging toe, die hij elk kwartaal weer in evenwicht brengt en wat bijdraagt aan de beperking van aandelenspecifieke risico’s en waarderingsrisico's.
Zoals te verwachten had Kempen European High Dividend Fund het in 2007 en 2008 moeilijk. Maar sinds die tijd presteert het beter dan de concurrentie in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa Large Cap Waarde’, met in 2010, 2011 en 2012 resultaten bij de beste 20 procent van de categorie. Van den Bos leverde trouwens ook sterke resultaten toen hij bij ING van 2001 tot en met 2005 een wereldwijd dividendfonds beheerde, dus zijn succes is zeker geen recent fenomeen.
Naam manager: Nigel Bolton
Genomineerd voor zijn beheer van:
BlackRock Global Funds European (Analyst Rating: Silver / Morningstar Rating: ****) en BlackRock Global Funds European Focus (Analyst Rating: Silver / Morningstar Rating: *****)
Nadat Bolton begin 2008 overstapte van SWIP naar BlackRock heeft hij een van de sterkste Europese aandelenteams in de markt opgebouwd. Hoewel zijn fondsen ook medebeheerders hebben, die een aanzienlijke bijdrage leveren, is Bolton zelf duidelijk de drijvende kracht van dit team. Een sleutelfactor voor het succes is de loyaliteit die hij bij zijn medewerkers weet te kweken: zes van de teamleden die in 2008 samen met Bolton overstapten van SWIP maken nu nog steeds deel uit van het team. Bolton heeft het team slim geherstructureerd toen hij bij BlackRock kwam. Beheerders hebben nu ook analyseverantwoordelijkheden, afgestemd op sectoren en hij ontwikkelde een uniform onderzoeksproces.
Dit proces is zorgvuldig, maar niet dogmatisch. Bolton zoekt naar bedrijven met een aantrekkelijke winstcapaciteit op middellange tot lange termijn met een redelijke waardering, maar onderzoekt ook kansen in meer waardegerichte herstructurerings- en turnaround-situaties. Hij en zijn team blijven tijdens het hele proces rekening houden met de totale risico's, inclusief de risico’s die voortvloeien uit het heersende macro-economische klimaat en het sentiment op de aandelenmarkt.
Het is indrukwekkend dat Bolton met deze benadering zijn fondsen beter liet presteren dan hun Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa Large Cap Gemengd’ in zo van elkaar verschillende jaren als 2008 en 2009. Sinds hij het roer begin 2008 overnam, hebben beide fondsen elk kalenderjaar beter gepresteerd dan de categorie. In 2012 behaalden zij top-kwartielresultaten binnen hun categorie.
Naam manager: Matthias Born
Genomineerd voor zijn beheer van:
Allianz Euroland Equity Growth (Analyst Rating: Silver / Morningstar Rating: *****)
Matthias Born is nog niet zo heel lang verantwoordelijk voor Allianz Euroland Equity Growth. Hij nam de leiding over het fonds pas in oktober 2009 over. Zijn staat van dienst is echter uitstekend. Born kwam in 2001 in dienst van Allianz en deed ervaring op bij Frank Hansen, één van Morningstar’s favoriete small- en mid-cap beheerders in Europa, en beheerde van 2002 tot en met 2007 Europese en Duitse aandelenportefeuilles. Vanaf 2007 leidde hij ook Concentra, een Duits large-cap-aandelenfonds en tot eind 2012 behaalde Born hiermee resultaten die tot de beste 20 procent van de categorie behoorden.
Born past een bijzondere aandelenselectie toe. Hij koopt kwaliteitsbedrijven waarvan hij meent dat deze een hoog structureel groeipotentieel hebben. Hij blijft bij waar hij goed in is en stapt niet over op aandelen van lagere kwaliteit als deze in de gunst zijn bij de markt en deinst niet terug als zijn stijl even niet populair is. Born is ook een echte actieve beheerder. De active share bedroeg in de afgelopen drie jaar 60 tot 75 procent.
Niettemin heeft de focus op groei van hoge kwaliteit ertoe bijgedragen dat Born de neerwaartse risico's van zijn fonds aanzienlijk kleiner heeft kunnen houden dan zijn concurrenten in de categorie. Dit stelde hem in staat om uitstekende voor risico gecorrigeerde rendementen te realiseren voor zijn beleggers. Hij hoefde daarnaast echter weinig opwaarts potentieel in te leveren. Sterker nog, Born bereikte met het fonds een resultaat in de top 5 procent van zijn categorie in elk volledig kalenderjaar waarin hij aan het roer stond.
Lees ook
Nominaties Fund Manager of the Year: wereldwijde aandelen
Morningstar draagt Kristian Falnes (SKAGEN), Rajiv Jain (Vontobel) en Charles Macquaker en Roy Leckie (BNY Mellon) voor als beste fondsmanagers in de categorie 'wereldwijde aandelen'.
Nominaties Morningstar's Fund Manager of the Year: obligaties EUR
Andrew Balls (PIMCO), Paul Causer en Paul Read (Invesco) en Tanguy Le Saout en Cosimo Marasciulo (Pioneer) beleggen in euro-obligaties. En doen dat volgens Morningstar erg goed.