Analyse Lyxor ETF MSCI Emerging Markets C-EUR

Lyxor ETF MSCI Emerging Markets biedt een blootstelling aan een ruime waaier van mid- en large-cap aandelen uit de opkomende regio's wereldwijd. Het is geschikt voor beleggers op zoek naar regelmatige inkomsten uit beleggingen.

Alastair Kellett 25 maart, 2013 | 11:19
Facebook Twitter LinkedIn

 

Morningstar-categorie: aandelen emerging markets
Morningstar Rating: ***
Index: MSCI EM NR USD
Naar analyse Lyxor ETF MSCI Emerging Markets C-EUR >
Datum analyse: 16/1/2013

Geschiktheid
Lyxor ETF MSCI Emerging Markets C-EUR biedt een blootstelling aan een ruime waaier van mid- en large-caps uit de opkomende regio's wereldwijd. Deze brede categorie van landen heeft de afgelopen jaren sterk aan belang gewonnen voor beleggers. Hoewel een dergelijke positie ooit nog als louter speculatief en tactisch zou zijn beschouwd, wordt ze nu steeds vaker een kernparticipatie in een wereldwijd gediversifieerde portefeuille. De regio kan echter wel volatiliteit vertonen.

De MSCI Emerging Markets Index heeft in het afgelopen decennium een jaarlijkse standaarddeviatie van 18,8 procent gehad, ten opzichte van de 14,2 procent voor de MSCI World. Uit zijn correlatie met andere aandelenposities blijkt wel enig voordeel als diversifiërende positie. In diezelfde periode heeft hij een correlatie vertoond met de rendementen in lokale valuta van de S&P 500, de MSCI Europe en de bredere MSCI World Index van respectievelijk 78 procent, 78 procent en 83 procent.

Een deel van dat voordeel is de afgelopen jaren echter kleiner geworden. De overeenstemmende correlaties op vijf jaar zijn 84 procent, 86 procent en 89 procent. Het fonds is niet van plan om dividenden uit te keren en is daarom mogelijk niet geschikt voor beleggers op zoek naar regelmatige inkomsten uit beleggingen.

Constructie van de index
De MSCI Emerging Markets Index is een naar kapitalisatie gewogen index en aangepast aan de free float, die 21 opkomende markten uit de hele wereld omvat. Hij telt momenteel 821 large- en mid-caps en bestrijkt circa 85 procent van de naar free float aangepaste marktkapitalisatie van de landen van zijn componenten. De index wordt op kwartaalbasis herzien en omvangbeperkingen van posities worden halfjaarlijks herberekend.

Het universum wordt aanvankelijk gescreend op liquiditeit, zoals gemeten door de waarde en de frequentie van de handel. De componentmediaan heeft een marktkapitalisatie van USD 2,3 miljard. Per eind december 2012 waren de toplanden in de blootstelling China, Zuid-Korea en Brazilië, met respectievelijk wegingen van 18,3 procent, 15,3 procent en 12,6 procent, gevolgd door Taiwan met 10,6 procent en Zuid-Afrika met 7,8 procent.

Op sectorale basis is de index breed gediversifieerd. De grootste weging is voor de financiële sector, die 26,5 procent van het totaal vertegenwoordigt, gevolgd door IT (13,8 procent), energie (12,5 procent), materialen (11,8 procent) en duurzame consumptiegoederen (8,8 procent). De index is niet sterk geconcentreerd. De 10 grootste namen zijn goed voor amper 16,2 procent. Met een weging van 4,06 procent is Samsung Electronics de toppositie.

Constructie van Lyxor ETF MSCI Emerging Markets C-EUR
Het fonds maakt gebruik van synthetische replicatie om blootstelling aan de onderliggende benchmark te verschaffen, door een niet-gefinancierde swaptransactie aan te gaan met moederbank Société Générale. Het ETF maakt gebruik van beleggerscontanten om een substituutmandje van effecten aan te kopen dat vervolgens wordt ingewisseld voor de prestaties van de index. Lyxor biedt volledige transparantie over de componenten van het vervangende mandje, dat voornamelijk is samengesteld uit Europese aandelen.

Het fonds tracht de blootstelling aan het tegenpartijrisico op nul te handhaven door de swap dagelijks te herzien en opnieuw in te stellen zodra de waarde positief kleurt. Op het moment van schrijven bedroeg de waarde van het substituutmandje 100,67 procent van de intrinsieke waarde van het fonds. De fondsparticipaties, die dagelijks worden gecontroleerd door de vermogensbeheerder van Lyxor, blijven op een gescheiden rekening aangehouden bij Lyxor's bewaarder Société Générale Security Services.

In overeenstemming met de voorwaarden van de swap gaat de tegenpartij ermee akkoord om het fonds een blootstelling te verschaffen aan het totaalrendement van de onderliggende index, exclusief eventuele belastingen, kosten of vergoedingen. Het fonds heeft zijn domicilie in Frankrijk. Het is beschikbaar in EUR-, USD- en GBP-versie en heeft voor ruwweg EUR 1,1 miljard aan vermogen.

Kosten
De totale kostenratio (TER) van Lyxor ETF MSCI Emerging Markets C-EUR bedraagt 0,65 procent, wat redelijk is in vergelijking met andere ETFs die een vergelijkbare blootstelling aanbieden. Andere kosten die mogelijk door beleggers moeten worden betaald maar die niet zijn opgenomen in de TER, omvatten swapvergoedingen, bied-laatspreads op het ETF en de transactievergoedingen wanneer er voor ETF-aandelen koop- en verkooporders worden geplaatst.

Alternatieven
Voor brede blootstelling aan opkomende markten zijn de opties legio. Aanbieders van die ETFs die de MSCI Emerging Markets Index volgen, zijn onder andere UBS, Amundi, SPDR, ComStage, db x-trackers, CS, Source, iShares, ETFlab, en HSBC. Vanguard FTSE Emerging Markets ETF hanteert een andere benchmark maar levert een vergelijkbare blootstelling op. Alternatieven voor een naar marktkapitalisatie gewogen positie zijn Ossiam ETF Emerging Markets Minimum Variance en PowerShares FTSE RAFI Emerging Markets ETF. Van al deze fondsen zijn deze van iShares en db x-trackers de grootste, met een vermogen onder beheer van respectievelijk USD 7,8 miljard en USD 4,0 miljard. De goedkoopste fondsen zijn de producten van Amundi, Vanguard en Source met ieder een TER van 0,45 procent.


Zoek en vindt en alle ETFs die opkomende markten tracken, hun rendementen en kosten met Morningstar's ETF Quickrank.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Alastair Kellett  Al Kellett is an ETF analyst with Morningstar Europe.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten