Aandelen met het predikaat 'koninklijk' hebben gedurende de financiële en economische crisis beter gepresteerd dan de AEX-index. Tot die conclusie kwam Euronext Amsterdam vorige week woensdag toen het de AEX Konings Index presenteerde. Deze speciale index is samengesteld uit Nederlandse ondernemingen, genoteerd aan de Amsterdamse beurs, die het predikaat ‘Koninklijk’ mogen voeren en geeft de performance weer sinds de inhuldiging van Koningin Beatrix op 30 april 1980. Enkele koninklijke large caps zijn Ahold, KLM, DSM, KPN, Philips en Shell (zie onderaan dit artikel voor een volledige lijst).
Uit het verloop van de index blijkt dat deze ondernemingen bovengemiddeld stabiel zijn en goed hebben gepresteerd. Vooral de laatste vijf jaar is er sprake van outperformance. Het jaarlijkse rendement van de AEX Konings Index tijdens de regeerperiode van Koningin Beatrix is 6,3 procent (exclusief dividenden).
De Konings Index is leuk gevonden, maar kijkt niet verder dan vandaag. En er is in het geval van sommige ondernemimgen wel wat op af te dingen. Zo hebben KPN en Imtech hun aandeelhouders recent niet bepaald koninklijk behandeld. De telecomonderneming komt met een claimemissie die een flinke verwatering tot gevolg heeft. En de technisch dienstverlener moest fors afschrijven en gaat eveneens nieuwe aandelen uitgeven om de financiën op orde te krijgen.
Waardering koninklijke aandelen
Morningstar volgt zes koninklijke aandelen (zie tabel). In hun waardering van ondernemingen/aandelen proberen de analisten van Morningstar een inschatting te maken van de toekomstige kasstroom van een onderneming. Daarop baseren ze hun fair value, de waarde van een onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom. Wordt de fair value afgezet tegen de huidige koers dan blijkt of een onderneming fair, over- of ondergewaardeerd is. De hieraan gerelateerde Morningstar Rating voor aandelen gaat van één tot vijf sterren waarbij één ster staat voor maximaal overgewaardeerd en vijf sterren voor maximaal ondergewaardeerd.
Een ander belangrijk element in de waardering van ondernemingen is de moat, wat staat voor concurrentiepositie. Een onderneming kan een grote (wide moat) of kleine (narrow moat) voorsprong op concurrenten hebben. Of er is sprake van geen voorsprong (none moat). De concurrentiepositie kan zich positief of negatief ontwikkelen (positive of negative moat trend, of stabiel blijven (stable moat trend). De waardering voor de zes Nederlandse, koninklijke aandelen in het universum van Morningstar is als volgt:
Echte uitschieters zijn er niet. KPN staat vanwege zijn claimemissie 'under review'. Philips en Shell staan op vier sterren en zijn in de ogen van de Morningstar-analisten licht ondergewaardeerd. Shell heeft een kleine voorsprong op concurrenten, maar die wordt kleiner. De concurrentiepositie van Philips is stabiel. Meer diepgang is de vinden in de analyses van de respectievelijke aandelen:
Ahold, Air France-KLM, DSM, KPN, Philips en Shell.
17 Koninklijke aandelen
De Konings Index is samengesteld uit de volgende ondernemingen: Koninklijke Ahold, Koninklijke Luchtvaart Maatschappij, Koninklijke BAM Groep, Koninklijke Boskalis Westminster, Koninklijke Brill, Koninklijke Douwe Egberts, Koninklijke DSM, Koninklijke Philips Electronics, Koninklijke KPN, Koninklijke Delftsch Aardewerkfabriek “De Porceleyne Fles Anno 1653” (Royal Delft), Koninklijke Post NL, Royal Dutch Shell, Royal Imtech, Koninklijke Reesink, Koninklijke Ten Cate, Koninklijke Vopak en Koninklijke Wessanen.
In Nederland kunnen ondernemingen het predikaat ‘Koninklijk’(of ‘Royal’) ontvangen indien zij een zeer belangrijke plaats innemen in het vakgebied, van landelijke betekenis zijn en (in principe) ten minste honderd jaar bestaan. De koningin/koning kan een bedrijf, vereniging of instelling het recht geven deze titel te voeren.