Wat is nu echt duurzaam beleggen?

Iets waar de meningen nogal over verdeeld zijn is wel de vraag wat er nu precies wel en niet onder de term 'duurzaam beleggen' valt.

San Lie 12 augustus, 2013 | 9:29
Facebook Twitter LinkedIn

Regelmatig krijg ik de vraag van beleggers of ze nu duurzaam moeten gaan beleggen. Mijn tegenvraag is dan altijd wat ze precies onder ‘duurzaam’ verstaan. Want als er iets is waar de meningen nogal over verdeeld zijn, dan is het wel de vraag wat er nu precies wel en niet onder de term duurzaam beleggen valt.

Neem een bedrijf als Canon. Terwijl ASN de Japanse printerproducent uitsluit uit haar beleggingsuniversum omwille van (en ik citeer) “het magere sociale leveranciersbeleid, het gebrek aan aandacht voor de mensenrechtenaspecten bij de inkoop van conflictgrondstoffen, en het gebrek aan beleid voor dierproeven voor zijn medische apparatuur”, heeft een duurzaam fonds als Aberdeen Global Ethical World het aandeel Canon gewoon in de portefeuille.

Veel donkergroenen (zeg maar de echte ‘hardcore’ duurzaamheidsaanhangers) stellen sowieso de vraag of het beleggen in zogenoemde lichtgroene bedrijven, wel voldoende impact heeft op bijvoorbeeld het milieu. Het gaat hier namelijk niet zozeer om bedrijven die een deel van ‘de oplossing’ zijn, maar eerder de minst vervuilende bedrijven in hun sector.

Het lastige voor de ‘donkergroenen’ is echter dat veel van de bedrijven waarin zij belegd waren, zoals producenten van windturbines of zonnepanelen, het de afgelopen jaren erg moeilijk hebben gehad. Een beleggingsfonds in de Morningstar-categorie ‘Aandelen sector ecologie’ verloor over de laatste vijf jaar gemiddeld bijna vier procent per jaar. Fondsen in de categorie ‘Aandelen sector alternatieve energie’ verloren over de afgelopen vijf jaar gemiddeld bijna 10 procent op jaarbasis.

Tsja, dan kan je het nog zo goed voor hebben met de wereld, je wilt als belegger toch iets van (financieel) rendement terugzien. Het goede nieuws is dat veel lichtgroene fondsen redelijk in lijn hebben gepresteerd met hun conventionele tegenhangers.

De range aan duurzame beleggingsfondsen is heel breed en dat is misschien maar goed ook. Zo kan iedere belegger een fonds vinden dat past bij zijn of haar eigen duurzaamheidscriteria.


Deze column verscheen eerder in De Telegraaf.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten