Beleggingsfonds van de week: Legg Mason Royce US Small Cap Opportunities

De MSCI US Small Growth Index is dit jaar de absolute winstkoploper. Legg Mason Royce US Small Cap Opportunities is een interessante optie voor beleggers die blootstelling willen aan Amerikaanse small cap aandelen.

Jeffrey Schumacher, CFA 29 augustus, 2013 | 10:13
Facebook Twitter LinkedIn

Amerikaanse aandelen trekken dit jaar weer de kar. Waar Europa nog steeds met zichzelf worstelt, het herstel van Japan omgeven is met risico’s en de groei van opkomende markten lijkt af te nemen, vormt Amerika het lichtpuntje in de wereldwijde economie. De economische groei kwam in het tweede kwartaal van 2013 uit op 1,7 procent op jaarbasis, wat de verwachtingen van economen overtrof. Verder lijkt de huizenmarkt zich te herstellen en daalt de werkloosheid, wat het vertrouwen van Joe Sixpack goed doet.

Als gevolg van dit optimisme heeft de Amerikaanse beurs de wind in de zeilen. De breed samengestelde S&P 500 steeg dit jaar bijna 16 perocent (in EUR). Ter vergelijking: de MSCI World Index kwam tot 12,5 procent en de MSCI Europe Index tot 10,8 procent. Hoewel de grote Amerikaanse bedrijven tot dusverre prima rendementen behaalden, zijn het juist de kleine Amerikaanse aandelen die het nog beter hebben gedaan. De MSCI US Small Cap Value Index wist al 18 procent bij elkaar te sprokkelen, maar de absolute koploper is de MSCI US Small Cap Growth Index, die al meer dan 24 prcoent winst boekte.




Opinie
In de Morningstar-categorie 'Aandelen VS Small Cap' vinden wij Legg Mason Royce US Small Cap Opportunities een interessante optie voor beleggers die blootstelling willen aan dit specifieke gedeelte van de Amerikaanse markt. Maar ben gewaarschuwd: dit fonds is alleen geschikt voor beleggers die risico willen nemen en een wilde rit kunnen verdragen.

Beheerders Bill Hench en Buzz Zaino kijken uit naar Amerikaanse micro-caps die het moeilijk hebben. Zij kunnen ondernemingen aankopen met marktkapitalisaties tot USD 2,5 miljard, maar de gemiddelde marktkapitalisatie van de portefeuille schommelt tussen USD 600 en USD 700 miljoen. Er wordt op ondernemingen gemikt waarvan de activa ondergewaardeerd zijn en die zich in een bepaalde omkeer-situatie bevinden zoals nieuw management of de verkoop van noodlijdende bedrijfsactiviteiten.

De fondsmanagers beleggen ook in ondernemingen die een faillissement achter de rug hebben en zodoende vaak illiquide zijn en geduld vereisen bij aankoop of verkoop. Ook mislukte beursintroducties, vaak technologieaandelen, worden op de korrel genomen. De beheerders dienen geduldig om te springen met dergelijke selecties omdat het doorgaans meer dan een jaar duurt voordat de noodlijdende bedrijven hun moeilijkheden overkomen.

De focus op noodlijdende aandelen is pijnlijk aanwezig tijdens pieken en dalen van de markt. Het specifieke beleggingsproces heeft van dit fonds een van de meest volatiele producten in zijn soort gemaakt. Beleggers dienen hier dus erg vastberaden te zijn. Het talent van de beheerders om onpopulaire ondernemingen te selecteren in combinatie met de strikte waarderingsdiscipline heeft van dit fonds een opvallende lange termijn speler gemaakt. Het krijgt van ons dan ook de Silver rating.

Beheer
Bill Hench is sinds juni 2009 hoofdbeheerder van Legg Mason Royce US Small Cap Opportunities. Voordat hij in 2002 bij Royce & Associates aan de slag ging, had hij ervaring opgedaan in boekhouding en als sell-side analist. In mei 2004 werd hij assistent-beheerder voor Royce Opportunity, de VS-versie van deze strategie, die sinds 1998 met succes wordt geleid door veteraan Buzz Zaino. Hench heeft ook de leiding genomen over Royce Opportunity Select, een meer geconcentreerde versie van de strategie.

Na 17 jaar bij Lehman Brothers en een dienstverband bij Trust Company of the West ging Buzz Zaino in 1998 bij Royce aan de slag. Hij ontwierp de 'deep-value' benadering tijdens eerdere mandaten als fondsbeheerder. Deze benadering focust op small- en micro-caps die zich in een soort omkeer-situatie bevinden en op ondernemingen die een faillissement of een mislukte beursintroductie achter de ruh hebben.

Zowel Hench als Zaino beleggen zelf meer dan USD 1 miljoen in de Amerikaanse versie van hun fonds, wat erop wijst dat hun belangen in lijn liggen met die van de aandeelhouders van het fonds. James Harvey, lid van het beheerteam sinds 1998, treedt hierbij op als analist. Bovendien bespreken Hench en Zaino ideeën met de 17 andere analisten, die stuk voor stuk beheerder of medebeheerder van minstens één fonds zijn. Het totale team is vrij ervaren met een gemiddelde beleggingservaring van 26 jaar.

Fondshuis
Legg Mason kondigde in februari 2013 aan dat interim-CEO en bekend gezicht Joseph Sullivan benoemd was tot permanente CEO van de vermogensbeheerder. Met die aanstelling is de kans groot dat de onderneming haar huidige model met meerdere labels zal voortzetten. Onder Sullivan's bewind vond wel een aantal ontwikkelingen plaats. Met name de fusie van Legg Mason Capital Management met Clearbridge Investments is belangrijk.

LMCM had de oudste en nauwste banden met de moedermaatschappij. Op een bepaald moment werden diens fondsen uitsluitend via Legg Mason-adviseurs verkocht. Bijna alle personeelsleden van LMCM vallen nu onder de ClearBridge-paraplu, ook al blijven deze in Baltimore. Ze voeren hun eigen onderzoek en ze houden er hun eigen portefeuillebeheer op na. De vermaarde beheerder Bill Miller werkt echter niet voor ClearBridge. Zijn enige huidige mandaat, Legg Mason Capital Management Opportunity Trust, blijft een afzonderlijk geval.

Of Legg Mason geld in het laatje kan brengen, moet nog bekeken worden. Hoewel de onderneming een bescheiden instroom heeft meegemaakt naar een handvol vastrentende fondsen, heeft het daarnaast grotendeels onder uitstroom te lijden gehad. Legg Mason heeft de goedkeuring gekregen om actieve, beursverhandelde beleggingsfondsen te introduceren. Dat zou voor de onderneming een nieuw domein betekenen.

Beleggingsproces
De beheerders kunnen ondernemingen aankopen met marktkapitalisaties tot USD 2,5 miljard, maar de gemiddelde marktkapitalisatie van de portefeuille schommelt tussen USD 600 en USD 700 miljoen. Elk bedrijf kan in minstens één van de volgende vier categorieën worden ondergebracht: ondergewaardeerde activa, omkeer-situaties, bijzondere situaties zoals een faillissement en mislukte beursintroducties (die vaak voorkomen in de technologie- en biotechnologiesectoren).

In een gegeven scenario dient elke selectie aan hun strikte kwantitatieve definitie van een waardeaandeel te voldoen, op basis van koers/boekwaarde- en koers/verkoopwaarde-ratio's. De waarderingsgevoelige, op noodlijdende beleggingen gerichte benadering betekent dat de beheerders de meeste selecties verschillende jaren de tijd geven om winst op te leveren. Winnaars worden geleidelijk aan verkocht naargelang hun posities groter worden.

De nieuwste ideeën van de beheerders, vaak de meest neergesabelde namen in hun bezit, zijn doorgaans goed voor de kleinste posities in deze portefeuille met meer dan 250 aandelen. De omvang van alle posities wordt onder 1 procent van de activa gehouden om het liquiditeitsrisico te temperen en individuele mislukkingen ervan te weerhouden een enorme impact uit te oefenen op de globale prestaties. Zodoende bedraagt meer dan 80 procent van de portefeuilleposities minder dan 0,5 procent. De beheerders trachten niet om de sector van het fonds of de sectorwegingen in lijn te brengen met deze van de index, en de portefeuille kan significante over- en onderwegingen vertonen.

Rendement
Het fonds liet dit jaar tot en met 31 mei een rendement van 33,8 procent optekenen en plaatste zich daarmee op een mooie voorsprong ten opzichte van de winst van 28,0 procent van het gemiddelde Amerikaanse small-cap-aandelenfonds. De selectieresultaten kenden uitersten, met Radian Group en MEMC Electronic Materials aan de zeer positieve kant en Furniture Brands International en Oclaro aan de zeer negatieve kant. Dergelijke volatiliteit is inherent aan de levensloop van de meeste micro-cap-fondsen, maar dit fonds brengt toch extra risico met zich mee.

Beheerders Bill Hench en Buzz Zaino leggen de nadruk op minuscule, noodlijdende ondernemingen en deinzen er niet voor terug om daar nog hefboomwerking aan toe te voegen, waardoor dit fonds geen buffer geniet wanneer de markten in mineur zijn. Het heeft structureel de hoogste standaarddeviatieniveaus binnen de categorie en onder de overige micro-cap-fondsen. Desalniettemin heeft de strikte toewijding van de beheerders aan de discipline en hun talent voor het vinden van omkeer-situaties van dit fonds een langetermijnwinnaar gemaakt onder micro- en small cap-fondsen. De oudste aandelenklasse van het fonds werd eind 2002 geïntroduceerd. Tot en met mei 2013 overtrof het rendement van 13,3 procent op jaarbasis alle Amerikaanse small cap-aandelenfondsen.

Kosten
Dit Amerikaanse small-cap-fonds gaat prat op een kostenratio van 1,99 procent, marginaal hoger dan de categoriemediaan van 1,97 procent voor de particuliere aandelenklassen. Het ziet er ook gemiddeld uit in vergelijking met het kleine subsegment van op micro-caps gerichte opties in de categorie.

Rol in portefeuille
Ondersteunende speler.


Lees de volledige analyse van Legg Mason Royce US Small Cap Opportunities >

 

Bekijk ook de vorige beleggingsfondsen van de week

Robeco High Yield Bonds

Carmignac Patrimoine

Robeco New World Financials

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds

Kempen Euro Credit

Templeton Global Bond

SNS Euro Mixfonds


ASN Milieu & Waterfonds


W.P. Stewart Holdings

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten