De belegger in de participatiesamenleving

Dat we in Nederland naar een participatiesamenleving gaan betekent meer verantwoordelijkheid nemen voor de eigen financiële toekomst. Dat begint met financiële educatie op scholen.

San Lie 19 september, 2013 | 9:41
Facebook Twitter LinkedIn

Vaak wordt gezegd dat de stand van de Nederlandse economie, de begroting en daarmee ook Prinsjesdag en de Troonrede een non-event zijn voor beleggers. Door de internationale verwevenheid van de financiële markten, zijn de ontwikkelingen op bijvoorbeeld de Amerikaanse huizenmarkt en de impact daarvan op het Amerikaanse rentebeleid veel belangrijker dan de vraag of de Nederlandse belastingschijven wel of niet worden aangepast aan de inflatie.

Toch was er een zinsnede in de Troonrede die wel degelijk te vertalen is naar u en mijzelf als belegger, namelijk het feit dat “de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving”.

Jarenlang zijn we bijvoorbeeld met z’n allen uitgegaan van een goudgerand pensioen dat zich langzaamaan opbouwde op basis van de premies die wel of niet door werknemers werden afgedragen (herinnert u zich nog het premievrije pensioen?). Die zekerheid bestaat helaas voor velen niet meer.

U en ik zullen veel meer dan in het verleden zelf verantwoordelijkheid moeten nemen over onze eigen (financiële) toekomst. Of, zoals de Koning sprak: “[v]an iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving”.

Is dit erg? Ik denk op zich van niet. Maar het betekent wel wat!

Veel Nederlanders hebben – van nature - weinig interesse in financiele zaken als sparen, beleggen, hypotheek en pensioen. Het zijn simpelweg “low interest” products. Veel Nederlanders hebben ook geen idee hoe inflatie het vermogen kan uithollen, wat het zogenaamde rente-op-rente effect is, wat het verschil tussen de nominale en reële rente is, en ga zo maar door.

Doet u mij een lol. Zorg allereerst dat u zelf financieel up to date raakt, zodat u op zijn minst verantwoordelijkheid kunt nemen over uw eigen financiële toekomst. Kijkt u bijvoorbeeld eens op Mijn geld een initiatief van ING.

Zorg daarnaast dat de volgende generatie een stap verder komt op dit terrein. Ik roep al jaren dat kinderen in de kleuterklas op een leuke, educatieve manier moeten leren omgaan met geld. Helaas is er, volgens het Nibud, op dit moment nog te weinig aandacht voor financiële educatie op scholen.

In dat opzicht ben ik ook blij met de initiatieven die de financiële sector op dit terrein ter hand neemt. Neem bijvoorbeeld het initiatief van Euronext die cursussen op het terrein van beleggen gaat aanbieden aan middelbare scholen. Cees, wanneer zal ik over beleggingsfondsen komen vertellen?

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten