Beleggingsfonds van de week: Skagen Global

Skagen Global is voor geduldige beleggers die de tijd hebben om te wachten totdat de markt de ondergewaardeerde en impopulaire bedrijven in de portefeuille naar waarde schat. De beproefde en goed uitgevoerde strategie leidt tot een 'Silver'-rating.

Maarten van der Pas 27 november, 2013 | 12:39
Facebook Twitter LinkedIn

Skagen Global is een vaste waarde voor Nederlandse beleggers Het fonds in wereldwijde large cap waarde-aandelen behoort steevast tot de meest geraadpleegde fondsen op morningstar.nl. Terecht, want wie naar de prestaties kijkt, ziet dat het fonds de benchmark (Morningstar zet het fonds af tegen de MSCI World Value Index) en de Morningstar-categorie ‘aandelen wereldwijd large cap waarde’ vrijwel consequent verslaat. Sinds de oprichting in 1997 heeft Skagen Global maar twee jaren beneden gemiddeld gepresteerd.

Beleggers laten zich kennelijk niet van de wijs brengen door recente ontwikkelingen bij Skagen Global. Dat is een goed teken en daar is ook geen reden voor. Medio dit jaar vertrok medebeheerder Torkell Eide. Het vertrek van een manager bij een beleggingsfonds kan een rode vlag zijn voor beleggers, want het betekent dat degene die over hun geld gaat er niet meer is en –meestal- wordt vervangen door een ander. Een managerswissel hoeft geen reden te zijn om de positie in een fonds meteen van de hand te doen. Maar alertheid is geboden. Beleggers moeten in een dergelijk geval kritische vragen stellen over omvang, kwaliteit en ondersteuning van het beheerteam (lees ook het artikel: De fondsbeheerder vertrekt: rode vlag of niet).

De fondsanalisten bij Morningstar stellen dergelijke vragen ook. In het geval van Eide’s vertrek bij Skagen Global begint Morningstar’s vertrouwen in het fonds niet meteen te wankelen. Het team dat hoofdbeheerder Kristian Falnes (foto) ondersteunt, heeft met het vertrek van medebeheerder Eide ervaring ingeleverd. Hoewel we in zekere mate bezorgd zijn over het feit dat een aantal medewerkers Skagen heeft verlaten en we de situatie goed in de gaten blijven houden, heeft het vertrek van Eide geen negatieve invloed op onze visie op dit fonds.

De succesvolle Skagen-beleggingshuisstijl en de ervaring van Falnes, jarenlang actief als beheerder met een succesvolle periode bij Skagen Vekst, geeft voldoende tegengewicht. Sinds mei 2010 wordt Falnes ondersteund door Søren Milo Christensen, die een sterke reputatie heeft opgebouwd bij BankInvest, en door trader-analist Chris-Tommy Simonsen. Ook kan hij putten uit het werk van zijn collega's en de communicatie tussen de teams verloopt volgens ons uitstekend.

Dit jaar tot nu toe blijven de resultaten van Skagen Global wat achter. Ook dat lijtk beleggers niet meteen te deren. Het zijn met name financiële dienstverleners uit opkomende landen, ondernemingen in de olie- en gasector en grondstofproducenten die een negatieve stempel op het rendement drukken. Maar Skagen Global is een fonds voor geduldige beleggers met een langetermijnhorizon, die de tijd hebben om te wachten totdat de markt de ondergewaardeerde, weinig gevolgde en/of impopulaire bedrijven in de portefeuille naar waarde schat.

Dankzij de beproefde en goed uitgevoerde strategie behoudt dit fonds de 'Silver'-rating.


Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)



Beheer
Morningstar heeft veel waardering voor het beheerteam achter Skagen Global en de ondersteuning die het krijgt van andere teams bij Skagen.

Fondshuis
Skagen concentreert zich als fondshuis op zijn kernvaardigheden. De onderneming is eigendom van de oprichters en belangrijk personeel zoals fondsmanagers. Elke eigendomsstructuur heeft zijn voors en tegen en dat is bij Skagen niet anders. Het risico bij een fondshuis dat in handen is van de fondsmanagers, kan zijn dat zij een groei van het beheerde vermogen najagen boven een niveau dat evenredig is voor de beleggers in de fondsen. Maar in het geval van Skagen wordt deze zorg gemitigeerd door het feit dat de managers substantieel beleggen in hun eigen fondsen waardoor hun belang op één lijn zit met dat van andere beleggers.

Beleggingsproces
Fondsmanagers bij Skagen beheren hun aandelenportefeuilles met een typische tegendraadse stijl. Ze kijken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn, die niet worden gevolgd door analisten en die weinig in trek zijn of een combinatie van deze factoren (de 3 u’s van undervalued, underanalyzed en unpopular). Daarnaast kijken de managers naar factoren die de koers kunnen laten stijgen. Deze benadering leidt tot onderscheidende portefeuilles die nogal afwijken van de gebruikelijke benchmarks. De beheerders proberen hierbij sectorconcentratie te beperken, hoewel ze een zekere landenconcentratie wel toestaan.

De managers hanteren een langetermijnhorizon wat resulteert in een lage omzet en relatief stabiele portefeuilles. De beheerders van aandelenfondsen bij Skagen maken gebruik van dezelfde middelen en van elkaars ideeën waardoor er enige overlap is tussen de portefeuilles van de drie aandelenfondsen van het fondshuis (Skagen Global, Skagen Kon-Tiki en Skagen Vekst).
Beleggingsideeën komen van een grote variëteit aan bronnen. Zo krijgen de beheerders bijvoorbeeld ideeën door het analyseren van concurrenten en toeleveranciers van ondernemingen in de portefeuille. Nieuwe ondernemingen worden voorzichtig en zorgvuldig aan de portefeuille toegevoegd en op een zelfde wijze worden belangen verkleind.

Rendement
2012 Was een sterk jaar voor Skagen Global. Beheerder Kristian Falnes en zijn team overtroffen zowel de benchmark als concurrerende fondsen in de categorie met een gezonde marge. Gegeven de prominente blootstelling aan opkomende markten liet het fonds in 2012 ook zien, dat het de juiste aandelen in ontwikkelde markten kan selecteren.
Het jaar 2011 was een moeilijk jaar voor Skagen Global, wat niet te verwacht was gezien de blootstelling aan opkomende markten. Het waren echter vooral de namen uit ontwikkelde economieën die het rendement belemmerden. Zo trof Citigroup het fonds en Falnes worstelde ook met zijn posities in de energiesector.

Een jaar als 2011 zou voor beleggers in Skagen Global echter geen verrassing moeten zijn. Het is inherent aan de waarde-strategie van het fonds, waar de bereidheid om tegen de stroom in te gaan kan leiden tot kortstondige underperformance. Daarentegen worden langetermijnbeleggers ruim beloond voor hun geduld tijdens dergelijke periodes. Onder het bewind van Falnes (vanaf maart 2010 tot heden) heeft Skagen Global tot en met januari 2013 op geannualiseerde basis de benchmark en het gemiddelde van de categorie verslagen met 1.17 en 2.63 procent. Falnes heeft bewezen dat hij dit omvangrijke fonds kan leiden (hij zette het beleid van zijn voorganger voort) en het langetermijn track record van Skagen Global is buitengewoon met slechts twee jaar met een benedengemiddeld rendement sinds de oprichting in 1997.

Kosten
Skagen Global rekent een prestatievergoeding van 10 procent voor rendementen boven die van de MSCI ACWI, maar zonder “high-water mark”, wat teleurstellend is. Dit wordt deels gecompenseerd door de lage basiskosten van 1 procent.

Rol in portefeuille
Afhankelijk van de globale risicobereidheid van de belegger, kan Skagen Global ofwel als kernparticipatie, ofwel als ondersteuning worden gebruikt.

Lees ook het fondsrapport over Skagen Global >

Bekijk ook andere beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'aandelen wereldwijd large cap waarde' met een Morningstar Analyst rating (klik op tabel voor vergroting).

 

Vorige beleggingsfondsen van de week

Robeco BP Global Premium Equities

BlackRock European Focus

ING Global Real Estate

Kempen Orange Fund

Comgest Growth Emerging Markets

ING Dynamic Mix Fund 

Pictet-Water

Davis Value Fund

PIMCO GIS Total Return Bond Fund

Franklin Mutual European

Henderson Horizon - Japanese Equity Fund


DWS Global AgriBusiness


Legg Mason Royce US Small Cap Opportunities

Robeco High Yield Bonds

Carmignac Patrimoine

Robeco New World Financials

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds

Kempen Euro Credit

Templeton Global Bond

SNS Euro Mixfonds


ASN Milieu & Waterfonds


W.P. Stewart Holdings

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten