Met het provisieverbod zoals dat waarschijnlijk eind volgende week in de Staatscourant verschijnt, krijgt de tot op heden onder zachte dwang ingezette gedragsverandering in de fondsensector een echte wettelijke basis.
Waar echter nog een grote blinde vlek zit zijn de beleggingsfondsen die via een verzekering worden aangeboden. Deze blijken nog steeds een provisie te (kunnen) betalen aan de distribuerende verzekeringsmaatschappij, zo bleek tijdens het debat dat Morningstar eerder deze week organiseerden rondom het thema de impact van het provisieverbod.
Meerdere aanwezigen zwaaiden met brieven die zij hadden ontvangen van hun verzekeraar, waarin hen te kennen werd gegeven dat de fondsen waarin men belegd was zouden worden omgewisseld naar een zogenaamd Verzekeringen Profielfonds, onder het mom dat dit goedkoper (en daarmee beter) zou zijn.
Ook ik kreeg een dergelijke brief. Mijn holding in onder andere. BNP Paribas Global High Income Equity, dat nu nog een management fee kent van 1,50 procent, maar per januari 2014 nog maar 0,75 procent kost, wordt omgewisseld naar een nieuw gecreëerd verzekerings-huisfonds met een management fee van 0,93 procent.
Wie het fonds precies gaat beheren is moeilijk te achterhalen. Dat de beleggingsdoelstelling “streven naar vermogensgroei op middellange tot lange termijn” zegt mij ook weinig. Uit de top 10 aan onderliggende holdings begrijp ik dat het om een fund-of-funds gaat, waarvan mij (gelukkig) wel beloofd is dat er geen dubbele kostenstructuur in zit.
Tijdens het eerdergenoemde debat gaf Tim Mortelmans van de AFM aan dat de verzekeringsbranche inmiddels zelf ook nadenkt over een mogelijk provisieverbod voor verzekeringsfondsen. Ik begrijp echter niet waarover nog na te denken is. Wat mij betreft gaat hier ook een provisieverbod gelden, en wel liever vandaag dan morgen!
Lees ook
Een gezegend provisieverbod