Beleggingsfonds van de week: Parvest Equity Russia

Parvest Equity Russia lijkt één van de weinige Rusland-fondsen te zijn die 2013 wel in de plus afsluit. Op basis van de tot op heden neergezette resultaten en het grondige beleggingsproces geeft Morningstar dit beleggingsfonds de waardering Bronze.

San Lie 31 december, 2013 | 23:55
Facebook Twitter LinkedIn

Rusland staat flink in de belangstelling. De laatste dagen helaas door aanslagen. In 2013 haalde het land de nieuwskolommen door onder meer zijn bemoeienis met de oorlog in Syrië, de vrijlating van Poetin-criticasters Michail Chodorkovski en de dames van Pussy Riot en - vanuit Nederlands perspectief - kwam daar nog het Nederland-Rusland jaar bij met diplomatieke rellen over en weer. Volgende maand trekt Rusland hopelijk de aandacht door mooie sportprestaties op de Olympische Winterspelen in Sotsji. Het is dan ook aardig om eens wat verder naar Rusland als beleggingsmogelijkheid te kijken.

Het grondstofrijke Rusland heeft de afgelopen twintig jaar een opzienbarende transformatie doorgemaakt. Zo groeide het BBP per hoofd van de bevolking met ruim 20 keer sinds 1992 (in dollars gemeten) en stegen de lonen sindsdien zelfs 35 keer. Daarnaast is er de afgelopen jaren ook hard gewerkt aan de infrastructuur van het immense land met de aanleg of vernieuwing van wegen, bruggen, tunnels, havens en luchthavens. Uiteraard zijn de olie- en gassector nog heel belangrijk voor Rusland, maar de rol van de productiesector, vastgoed en consumentenbestedingen nemen fors toe. Wat betreft handel lijkt de focus de afgelopen jaren meer gericht op Azië dan op het Westen, zo is China inmiddels een grotere handelspartner dan Duitsland.

Beleggen in Rusland gaat wel gepaard met grote risico’s en volatiliteit. De standaarddeviatie ligt aanzienlijk hoger dan op Westerse aandelen. Rendementen van -72,0 procent (in 2008) en +134,1 procent (in 2009) wisselen elkaar af. Het beleggingsfonds van deze week is dan ook alleen bedoeld voor die beleggers die weten waar ze aan beginnen en begrijpen welke risico’s gepaard gaan met de Russische aandelenmarkt.

Russische aandelen waren afgelopen jaar – net als veel andere opkomende landen – uit de gratie. Per eind november stond de Morningstar-categorie ‘Aandelen Rusland’ 3,5 procent in de min (gemeten in euro’s), wat op zich beter was dan de veel gehanteerde MSCI Russia 10-40 index die 2013 met een kleine 7 procent lager afsloot.

Parvest Equity Russia onder leiding van Vladimir Tsuprov (foto) lijkt echter één van de weinige fondsen te zijn die 2013 wel in de plus afsloot, zij het met een kleine plus. Dit fonds kent sinds de start in 2007 een gemiddeld jaarlijks rendement van -1,3 procent, wat een stuk beter is dan het categoriegemiddelde van -4,2 procent. Op basis van ons vertrouwen in het team, het grondige beleggingsproces en de tot op heden neergezette resultaten geven wij het fonds een Bronze rating.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)



Beheer
Het fonds wordt geleid door de ervaren chief investment officer Vladimir Tsuprov, die in 1998 zijn loopbaan als aandelenanalist begon en in 2005 in dienst trad van KFIM, de voorloper van de huidige joint venture TKB BNP Paribas Investment Partners. Tsuprov wordt ondersteund door een team van drie portefeuillebeheerders met een gemiddelde ervaring van 9 jaar.

Een vierde beheerder, Kirill Bagachenko, stapte in de zomer van 2013 over naar Etalon Group. Hij zal niet worden vervangen. Eerder in juni 2011 voegde Igor Danilenko zich bij het team. Hij werkte daarvoor onder andere bij Quorum Asset Management in Moskou en Prosperity Capital Management in Londen en Moskou. Bij deze laatste partij beheerde Danilenko onder andere het Russian Prosperity Fund Euro.

Naast de vier beheerders werken er ook vijf analisten voor het fonds met gemiddeld acht jaar werkervaring en ieder is gespecialiseerd in één of meerdere sectoren. Al met al hebben we een positieve indruk van het team: het is ervaren en oogt redelijk stabiel. Daarnaast beleggen de beheerders in de lokale versie van hun eigen fonds. De lokale aanwezigheid van het beheerteam, wat de toegang tot lokale bedrijven vergemakkelijkt, vinden we een absoluut pluspunt.

Fondshuis
TKB BNP Paribas Investment Partners is een 50/50 joint venture tussen BNP Paribas Investment Partners en TransKreditBank (TKB). Deze vermogensbeheerder is gespecialiseerd in Rusland en zetelt in Moskou en Sint Petersburg. Parvest Equity Russia is één van de fondsen onder beheer. Voorheen was de onderneming bekend als KIT Fortis Investments.


Beleggingsproces
Hoewel Tsuprov en zijn medebeheerders en analisten voor Parvest Equity Russia over het algemeen naar langetermijnontwikkelingen kijken, nemen ze ook kansen op korte termijn in ogenschouw. Bottom-up aandelensectie is daarbij het meest belangrijk. Er wordt gezocht naar aandelen die een bovengmiddelde groei weten te combineren met een hoog dividendrendement. Ondernemingen waarin de staat een grote rol speelt worden zoveel mogelijk gemeden of gelimiteerd en spelen de beheerders bepaalde thema’s liever met kleinere off-benchmarknamen.

Na een initiële filter, waarbij onder andere bedrijven met een marktkapitalisatie van kleiner dan USD 100 miljoen en een dagelijks handelsvolume van kleiner dan USD 1 miljoen worden verwijderd, resteert een universum van circa 140 aandelen.
Op basis van interne, maar ook externe bronnen, maken de beheerders prognoses betreffende toekomstige kasstromen en bepalen ze de in hun ogen juiste waardering per aandeel. De analisten maken hierbij gedetailleerde inschattingen betreffende onder andere fysieke voorraden, prijzen en marges. Dit alles mondt uit in een uitgebreide scorecard per onderneming.

Verder voeren de beheerders op regelmatige basis intensieve gesprekken met het management van bestaande en potentiële posities in de portefeuille. Uiteindelijk wordt een portefeuille samengesteld van tussen de 50-70 namen, waarvan circa 60 procent benchmark-namen en maximaal 40 procent van buiten de benchmark wordt gekozen. Op deze manier hebben de beheerders relatief veel vrijheid om hun eigen overtuiging in de portefeuille terug te laten komen.

Rendement
Beleggen in Russische aandelen gaat gepaard met een hoge mate van volatiliteit. Sinds oprichting van het fonds hebben forse koersdalingen (-72,0 procent in 2008) en koersstijgingen (+134,1 procent) in 2009 elkaar afgewisseld. Al met al komt het jaarlijks gemiddelde rendement van Parvest Equity Russia sinds maart 2007 uit op -1,3 procent, wat een stuk beter is dan het categoriegemiddelde van -4,2 procent.

Ook in 2013 loopt het fonds met een rendement van 0,8 procent tot en met november 4,3 procent voor op het categoriegemiddelde en laat het de eigen benchmark 4,7 procent achter zich. Deze prestaties werden mede gedragen door de onderwogen positie in staatsgerelateerde bedrijven en een onderneming als Uralkali. Daarnaast werkten de overwogen positie in preferente aandelen Surgutneftegas en de mobiele telecomprovider MTS mee. In negatieve zin speelde de positie in Nord Gold een rol, dit bedrijf werd hard geraakt door de dalende goudprijs. Daarnaast werd een van de grootste stijgers op de Russische beurs, het aandeel Megafon, te vroeg afgebouwd.

Kosten
We vinden een total expense ratio van 2,15 procent voor Parvest Equity Russia aan de hoge kant, al liggen de kosten fractioneel lager dan de categoriemediaan.

Rol in portefeuille
Niche. De Russische aandelenmarkt is heel volatiel, waardoor Parvest Equity Russia slechts geschikt is als aanvulling in een goed gespreide portefeuille.


Lees ook het fondsrapport over Parvest Equity Russia >


Bekijk ook andere beleggingsfondsen die in Russische aandelen beleggen (klik op tabel voor vergroting).

 

Laatste 10 beleggingsfondsen van de week

BlackRock Global Allocation

Invesco Pan European Structured Equity Fund

Henderson Horizon - Japanese Equity Fund

Skagen Global

Robeco BP Global Premium Equities

BlackRock European Focus

ING Global Real Estate

Kempen Orange Fund

Comgest Growth Emerging Markets

ING Dynamic Mix Fund 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten