Bij de nominaties van de Morningstar Awards 2014

Wij kunnen u de genomineerden voor de Morningstar Awards 2014 bekendmaken. Een erkenning voor beleggingsfondsen die de afgelopen jaren het beste hebben gepresteerd ten opzichte van hun categoriegenoten. Het is geen koopsignaal, maar de winnende fondsen zijn bepaald geen eendagsvlieg.

San Lie 04 februari, 2014 | 5:35
Facebook Twitter LinkedIn

Het was weer even spannend als voorgaande jaren. Welke beleggingsfondsen zouden dit jaar komen bovendrijven? Op welke plek zouden de winnaars van voorgaande jaren eindigen? Zouden -voor ons- bekende fondsen, of juist volslagen onbekende fondsen een plek onder de genomineerden hebben weten te bemachtigen? Op basis van de rendementsgegevens per eind november hadden we een voorlopige rangschikking gemaakt. Toen we medio januari echt aan de slag konden gaan met de volledige prestatie in 2013 bleken er toch nog een paar fondsen van plek te wisselen.

Naast 2013, tellen ook de afgelopen 3 en 5 jaar mee
Wat helpt, is dat wij niet (zoals sommige andere partijen met hun award) puur de performance van een beleggingsfonds over één kalenderjaar bekijken. Uiteraard weegt dat jaar zwaar mee (we geven immers de Award 2014), maar we hechten ook veel waarde aan de prestaties over de afgelopen 3- en 5 jaar. Zo moet een fonds in principe in (minimaal) 3 van de 5 afgelopen jaren de categoriemediaan hebben verslagen, anders wordt het gediskwalificeerd. Zoals eerder aangegeven is er aan de methodologie niets veranderd ten opzichte van eerdere jaren.

Nieuwe categorieën
Dit jaar hebben we in Nederland twee nieuwe categorieën in het leven geroepen: 'Beste mixfonds EUR flexibel' en 'Beste beleggingsfonds obligaties emerging markets' (naast de 15 categorieën (aandelen-, obligatie- en mixfondsen) waarvoor wij al een Awards uitreikten).

Over een Award voor het beste emerging markets debt fonds kun je achteraf de vraag stellen in hoeverre de timing goed is, vooral nu vrijwel alle fondsen in die categorie over 2013 in de min eindigden. Aan de andere kant is dit een beleggingscategorie die de afgelopen jaren – mede als gevolg van de beoogde diversificatie van de portefeuille en de hoge rendementen - aan populariteit heeft gewonnen onder (particuliere) beleggers. Hierbij werd ons geregeld de vraag gesteld wat nu goede fondsen zijn in deze categorie.

Award-winnaars zijn niet persé koopkandidaten
Dit brengt mij gelijk weer bij mijn oude stokpaardje: de Morningstar Awards erkennen beleggingsfondsen die de afgelopen jaren het beste hebben gepresteerd ten opzichte van hun categoriegenoten, maar het zijn niet persé koopkandidaten. Voor dat laatste heb ik liever dat u kijkt naar die fondsen met een positieve Morningstar Analyst Rating. Waarvan er overigens een groot deel dit jaar genomineerd is voor een Morningstar Award.

Jubileum
Wat zeker het vermelden waard is: de Morningstar Awards vieren hun 10-jarig jubileum. De uitreiking van de eerste Awards vonden plaats op de beursvloer van de voormalige Amsterdamse Effectenbeurs en werd opgeluisterd door de toenmalige Minister van Financiën Gerrit Zalm (toen nog gewoon in een net kostuum).

De winnaars worden medio april op een feestelijke avond bekend gemaakt.


Bekijk alle nominaties

Aandelenfondsen

Obligatiefondsen

Mixfondsen

Fondshuizen


Lees ook
Spreadsheets en pizzadozen


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten