Fidelity Pacific Fund is een aantrekkelijke keuze voor beleggers op zoek naar een strategie in de regio Azië-Pacific (inclusief Japan) met een voorkeur voor mid-caps aandelen. Het fonds presteerde in de afgelopen vijf jaar doorgaans goed en kende in 2013 een top jaar door het gemiddelde van de Morningstar-categorie ‘Aandelen Azië-Pacific inclusief Japan’ met ruim 17 procent te verslaan. Mede hierdoor is het Fidelity Pacific Fund in Nederland, België en Luxemburg genomineerd voor een Morningstar Award in de categorie ‘Beste beleggingsgfonds aandelen Azië-Pacific’.
In België zijn de Morningstar Awards inmiddels uitgereikt en won dit fonds van Fidelity. Of het ook in Nederland en Luxemburg met een Award naar huis gaat wordt op respectievelijk 16 april en 2 april bekend.
Scherpzinnig belegger
Portefeuillebeheerder Dale Nicholls (foto) staat bijna tien jaar aan het roer van Fidelity's Pacific-strategie. Hiermee behoort hij tot de fondsmanagers met de langste staat van dienst op dit gebied. Hij is niet alleen ervaren met een lange staat van dienst, maar is ook een scherpzinnig belegger met een stevig track record op dit Fidelity Pacific Fund.
Het uitgebreide team van regionale analisten van Fidelity helpt Nicholls om minder bekende namen in de regio bloot te leggen. Fidelity heeft voor heel Pacifisch Azië meer dan 42 analisten in dienst plus nog eens 25 in Japan. Nicholls kan ook zijn collega-medebeheerders aanspreken. Van velen heeft Morningstar een hoge dunk.
Nicholls verkiest ondernemingen met een sterk groeipotentieel. Het gevolg is een herhaalde voorkeur voor kleine en middelgrote kapitalisaties. Zijn fonds heeft een gemiddelde marktkapitalisatie die bijna 10 keer kleiner is dan die van de benchmark. Hierdoor kunnen de rendementen volatiel zijn. Ook de liquiditeit kan een zorg zijn. Nicholls matigt die risico’s door een goed gediversifieerde portefeuille van 200 namen samen te stellen. Het doel van de tracking error ligt tussen 6 en 9 procent, wat correct is voor de kosten die aan de beleggers worden aangerekend.
Hoewel Nicholls tijdens zijn mandaat een sterk track record heeft opgebouwd ten opzichte van de benchmark, ziet Morningstar liever zien dat er een betere maatstaf wordt gebruikt. Als we de rendementen van Fidelity Pacific Fund vergelijken met die van zijn categoriegenoten met eenzelfde gemiddelde marktkapitalisatie, dan stellen we vast dat Nicholls tijdens zijn mandaat nog wel beter presteert, maar met een veel kleinere marge van 0,16 procentpunten per jaar.
Morningstar vindt Fidelity Pacific Fund een aantrekkelijk beleggingsproduct is. Beheerder Nicholls heeft – met zijn lange staat van dienst – op een consequente en succesvolle wijze gedurende 10 jaar dezelfde strategie toegepast . Dat geeft ons het vertrouwen om aan deze strategie de Morningstar Analyst Rating Bronze toe te kennen.
Uitgebreide toelichting
(klik op de grafiek voor een vergroting)
Beheer
Portefeuillebeheerder Dale Nicholls staat aan het roer van Fidelity Pacific Fund sinds september 2003, waardoor hij in de Morningstar-categorie 'Aandelen Azië-Pacific inclusief Japan' één van de beheerders is met de langste staat van dienst. Hoewel hij oorspronkelijk afkomstig is uit Australië, begon Nicholls zijn carrière in Japan waar hij onder andere werkte voor Sony, alvorens in 1996 voor Fidelity Japan te gaan werken. Zoals de meeste fondsbeheerders bij Fidelity begon hij daar als analist, waarna hij overstapte naar het beheer van sectorfondsen en zich van 1999 tot 2003 richtte op cyclische aandelen en op technologische sectoren.
In 2003 nam Nicholls de Pacific-strategie op zich en vestigde hij zich in Singapore om zijn toegang tot de Zuidoost-Aziatische markten te vergemakkelijken. In de tien jaar dat hij nu de leiding heeft over Fidelity Pacific Fund heeft Nicholls indrukwekkende rendementen gegenereerd ten opzichte van de benchmark en de vergelijkingsgroep. Nicholls wordt ondersteund door Fidelity’s grote regionale team van 42 analisten in Azië-Pacific en 25 analisten in Japan. Deze ondersteuning is belangrijk, aangezien Nicholls ook portefeuillebeheerder is voor drie andere Azië-fondsen. De referenties van Nicholls in Japan en zijn kennis van de Japanse taal komen hem goed van pas bij dit fonds, met een referentieweging van zo’n 40 procent voor Japan.
Fondshuis
Fidelity Worldwide Investment opereert sinds 1980 onafhankelijk van haar in de Verenigde Staten gevestigde moederbedrijf Fidelity Management and Research (FMR). Het fondshuis profiteert nog steeds van de research van FMR, maar Morningstar meent dat het merendeel van de ideeën komen van de 250 analisten/beheerders die verspreid zijn over Europa en Azië. Beheerders werken gemiddeld 10 jaar bij Fidelity en hebben een gemiddelde relevante werkervaring van 15 jaar. Voor analisten is dit respectievelijk 3 en 9 jaar.
Fidelity’s grote team is niet altijd op de juiste manier ingezet. Maar Nicky Richards, de vorige CEO die in 2010 het fondshuis verliet, heeft de teamstructuur in de jaren voor haar vertrek verbeterd. Het team is nu onderverdeeld naar sectoren in plaats van landen, wat voorheen vaak zorgde voor overlap in onderzoek.
Een analist werkt normaal gesproken 2 jaar op een sector, heeft 3 rotaties binnen het fondshuis om vervolgens te beslissen of hij/zij carrière-analist of beheerder wil worden. De relatief korte focus van een analist op een sector heeft Fidelity waarschijnlijk doen besluiten om de bonusstructuur te baseren op de aandelenselectie over een periode van 1 en 3 jaar. De toegevoegde waarde van het grote team laat zich onder andere zien in de meer dan 5.000 bedrijfsbezoeken die in 2010 werden gemaakt. Dit onderstreept ook de overtuiging van het fondshuis in de waarde van bottom-up onderzoek.
Beleggingsproces
Fondsmanager Nicholls volgt een bottom-up strategie gericht op groei en kwaliteit. Hij houdt van bedrijven die een stabiele kernactiviteit hebben met een groot groeipotentieel. Dat is een vrij typische aanpak bij Fidelity. Zijn portefeuille verschilt echter veel meer van de benchmark dan die van de meeste van zijn collega’s, met een tracking-error tussen 6 en 9 procent. Nicholls zal aanzienlijke posities innemen in sectoren en landen, soms meer dan ± 10 procent van de MSCI AC Pacific-benchmark, als hij aantrekkelijker groeikansen ziet in andere markten. Zo was Australië bijvoorbeeld 10 procent onderwogen in maart 2013.
Een ander kenmerkend element van de strategie is de aanhoudende voorkeur voor kleine en middelgrote kapitalisaties. Deze small- en mid-cap ondernemingen worden doorgaans minder gevolgd zodat er grotere kansen op koersafwijkingen zijn. Dat is met name het geval in Zuidoost-Azië waar beleggers doorgaans een voorkeur hebben voor grotere kapitalisaties omwille van hun liquiditeit.
Nicholls beheert dit liquiditeitsrisico door te spreiden over 150 tot 200 namen en minder dan 20 procent van de portefeuille zit over het algemeen in de 10 grootste posities. Als gevolg van de voorkeur voor small-caps bedraagt de gemiddelde marktkapitalisatie van het fonds USD 2,7 miljard, tegenover een gemiddelde van USD 20 miljard voor de benchmark in april 2013.
Rendement
Nicholls heeft een lang en indrukwekkend track record van prestaties in de Pacific-strategie. De rendementen van Fidelity Pacific Fund uit het verleden waren zeer bemoedigend. Van september 2003 tot maart 2013, een periode van bijna 10 jaar, presteerde het fonds per jaar 2,6 procentpunten beter dan de categorie en 2,37 procentpunten beter dan de benchmark. Echter, de volatiliteit van de rendementen was aanzienlijk hoger door de positie in small- en midcaps. Dat betekent ook dat het fonds de neiging vertoonde om ondermaats te presteren in moeilijke marktomstandigheden, met minder neerwaarts risico in vergelijking met de categorie en de benchmark.
De voorkeur voor small- en mid-caps was een duwtje in de rug voor het fonds. Maar zelfs in vergelijking met de MSCI Pacific Mid Cap index, doet deze strategie het nog steeds 1,47 procentpunten per jaar beter van september 2003 tot maart 2013. Evenzo, in vergelijking met sectorgenoten met portefeuilles die gemiddelde marktkapitalisaties hebben van USD 5 miljard of minder, presteerde Nicholls nog beter, ook al was dat met een veel kleinere marge van 0,16 procentpunten per jaar over dezelfde periode. Recenter heeft de positie in small-caps, ondanks de onderwogen positie in Japan, Nicholls geholpen om gelijke tred te houden met de index.
Kosten
De lopende kosten van Fidelity Pacific Fund bedragen 1,19 procent op jaarbasis.
Rol in portefeuille
Fidelity Pacific Fund is geschikt als een belegger op zoek is naar blootstelling aan ondernemingen met een kleine of middelgrote kapitalisatie in de regio Azië-Pacific, inclusief Japan.
Lees ook het fondsrapport over Fidelity Pacific Fund >
Bekijk ook andere beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'Aandelen Azië-Pacific inclusief Japan' (klik op tabel voor vergroting)
Laatste 10 beleggingsfondsen van de week
Templeton Emerging Markets Bond
Kempen European High Dividend Fund
Robeco Consumer Trends Equities
ING (L) Renta Fund Europe High Yield
Pictet-Biotech
Fidelity India Focus Fund