Beleggers hebben andere beleggingsfondsen op hun radar

Het maandelijkse overzicht van de 15 meest populaire beleggingsfondsen op morningstar.nl vertoont een aardverschuiving. Beleggers hebben duidelijk interesse in andere fondsen en het verloop in de top 15 is groot.

Maarten van der Pas 04 april, 2014 | 9:58
Facebook Twitter LinkedIn


Lees ook de fondsrapporten
Ethna-AKTIV E A / ING Hoog Dividend Aandelen Fonds / BlackRock Mix Fonds 4 Class R Accumulating / ASN Duurzaam Aandelenfonds Inc / Kempen Global High Dividend Fund - R / Franklin Biotechnology Discovery / BlackRock Mix Fonds 2 Class R Accumulating / ING Dynamic Mix Fund IV / Kempen European High Dividend Fund - R / Ethna-AKTIV E-T / Vanguard Global Stock Index Inv EURBNP Paribas Obam N.V. Classic Inc / Dexia Eqs Biotechnology / Skagen Global A / Delta Lloyd Deelnemingen Fonds


Zijn Nederlandse beleggers hun focus massaal aan het verleggen? Die vraag komt boven als ik kijk naar welke beleggingsfondsen in maart het meeste werden geraadpleegd op morningstar.nl. Eerder merkte ik in deze rubriek op, dat de maandelijkse top 15 van meest populaire beleggingsfondsen op deze website niet veel verandert. Het is een vaste groep die soms onderling van plaats wisselt en in de staart komt er een enkel fonds bij en valt er een fonds af. Dat was het beeld in 2013.

Maar begin dit jaar was er al een opmerkelijke verschuiving. In vergelijking met de top 15 over 2013 waren er in de top 15 voor januari “opeens” 5 nieuwe beleggingsfondsen (ten koste van 5 andere fondsen). In februari zette deze trend zich voort en kwamen er nog eens 4 nieuwe beleggingsfondsen bij. Het maandoverzicht was behoorlijk opgeschud en ik vroeg me af of deze ontwikkeling in maart zou doorzetten? Het antwoord is ‘ja’. In bovenstaand overzicht zijn er nog eens 4 nieuwe fondsen bijgekomen.

Dat betekent, dat er in de eerste 3 maanden van het jaar grofweg 13 nieuwe beleggingsfondsen de revue zijn gepasseerd in het maand (niet helemaal precies, omdat sommige fondsen in die periode uit de lijst vielen en er weer in terugkeerden).

Het betekent ook, dat de harde kern van meest geraadpleegde fondsrapporten in de eerste drie maanden uit “slechts” 8 beleggingsfondsen bestaat. Dat heb ik niet eerder gezien en van een vaste groep is niet echt sprake meer. Het gaat om Kempen Global High Dividend Fund, Ethna-AKTIV E A, BlackRock Mix Fonds 4, ASN Duurzaam Aandelenfonds, ING Hoog Dividend Aandelen Fonds, BNP Paribas Obam, Skagen Global en Delta Lloyd Deelnemingen Fonds. Waarbij opgemerkt, dat de fondsen van ASN, BlackRock en BNP nieuwkomer waren in januari en ontbraken in het jaaroverzicht van 2013. Zij hebben zich dus weten te handhaven. De fondsen van Kempen, Ethenea, ING, Skagen en Delta Lloyd gaan al langer mee en vormen het nog hardere deel van de harde kern.

Momentumfondsen
Onder de beleggingsfondsen die zijn verdwenen zijn fondsen die herinneren aan een bepaald momentum in 2013, bijvoorbeeld Fidelity Thailand Fund (Thaise aandelen waren met name in 2012 hot) en Robeco High Yield Bonds (search for yield). Beide fondsen stonden niet meer in het januari-overzicht. Daar staat tegenover dat er onder de nieuwkomers ook momentumfondsen zitten zoals –in februari- Franklin Biotechnology Discovery en Dexia Equities Biotechnology. ‘Aandelen sector biotechnologie’ is dit jaar tot nu toe één van de best presterende Morningstar-categorieën, hoewel het rendement nu iets zakt en de categorie minder hoog staat tussen de best presterende categorieën. Desalniettemin waarschuwt Morningstar voor een biotechnologiebubbel.

Onder de fondsen die niet meer voorkomen in het overzicht sinds begin dit jaar zitten ook gevestigde namen zoals Robeco en Carmignac Patrimoine. Dat laatste fonds was een vaste kracht in het maandoverzicht, maar noteert tegenvallende rendement en heeft wat van zijn glans verloren. En beleggers verliezen hun interesse.

In maart ontbreken wederom een aantal gevestigde namen in de top 15: Skagen Kon-Tiki, Robeco Emerging Markets Equities en DWS Top Dividende. Met Skagen en Robeco verdwijnen er twee fondsen met een focus op emerging markets. Ik vond het enerzijds opvallend dat ze nog steeds in de lijst stonden, gezien de val van opkomende markten vorig jaar, maar anderzijds zijn het niet de minste fondsen voor aandelen uit emerging markets getuige hun Morningstar Analyst Rating van Gold (Skagen Kon-Tiki) en Bronze (Robeco Emerging Markets).

Deze waardering betekent dat de analisten van Morningstar verwachten dat deze fondsen over een marktcyclus heen beter presteren dan de benchmark en/of het gemiddelde van de categorie. En dat ze in een dalende markt minder hard dan de index en de categorie. Dat het niet de minste fondsen zijn geldt helemaal voor Skagen Kon-Tiki. Beheerder Kristoffer Stensrud werd vorige week uitgeroepen tot Morningstar European Fund Manager of the Year voor ‘Aandelen wereldwijd’.

Opvallend is dat Kempen European High Dividend Fund en ING Dynamic Mix Fund IV jojoën. Kempen´s dividendfonds stond in het 2013- en januari-overzicht, was afwezig in februari en komt in maart weer binnen op de negende plek. Het mixfonds van ING stond in het overzicht over 2013, was in januari weg, kende een come back in februari en staat nog steeds in de lijst.

Mixfondsen in trek
Mixfondsen hebben enorm aan populariteit gewonnen. Sinds begin dit jaar hebben 5 mixfondsen hun opwachting in het maandoverzicht gemaakt: BlackRock Mix Fonds 4, ING Dynamic Mix Fund IV, BlackRock Global Allocation (inmiddels weer verdwenen), BlackRock Mix Fonds 2 en Ethna-AKTIV E-T. Hoewel de laatste een andere aandelenklasse is van Ethna-AKTIV E A en niet echt een ander fonds betreft.

De fondsen hebben als overeenkomst dat ze wereldwijd op aandelen en obligaties zijn gericht, maar verder kennen ze zowel een defensief (Ethna, BlackRock 2) als offensief profiel (BlackRock 4, ING). Een neutrale variant staat er niet bij.

Het mixfonds van Ethna heeft sinds kort een Morningstar Analyst Rating. En hoewel het fonds populair is onder Nederlandse beleggers, deelt Morningstar hun enthousiasme niet en stelt zich terughoudend op. Ethna-AKTIV E A/E-T komt niet verder dan de waardering Neutral. Morningstar-analist Barbara Claus verwacht niet dat het fonds bovengemiddelde resultaten gaat boeken, maar ook niet aanzienlijk zal onderpresteren. Lees waarom de Analyst Rating is zoals hij is.

Actief versus passief
De aandelenfondsen in het overzicht vallen vrijwel allemaal in de Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd large cap gemengd’. Opvallend is dat er met Vanguard Global Stock Index voor het eerst een index tracker in de top 15 staat. En dat deze tracker een hogere waardering krijgt van Morningstar dan concurrenten ASN Duurzaam Aandelenfonds en BNP Paribas Obam: Bronze tegenover twee keer Neutral. Dat zegt meer over de wereldwijde aandelenfondsen van ASN en BNP Paribas dan over Vanguard’s tracker.

Het passieve Vanguard Global Stock Index heeft als doel om beleggers blootstelling aan wereldwijde aandelen te geven tegen zo laag mogelijke kosten. Van actief beheerde fondsen zoals ASN Duurzaam Aandelenfonds en BNP Paribas Obam mag je als belegger verwachten dat ze de index verslaan. Doen ze dat niet dan kun je als beleggers net zo goed in een ETF of tracker stappen. De resultaten van deze fondsen spreken boekdelen.



Dividendfondsen
Kempen Global High Dividend Fund stond lange tijd op de eerste plek in dit maandelijkse overzicht maar heeft de koppositie nu moeten afstaan. Dat komt ongetwijfeld omdat het fonds sinds enkele weken is gesloten voor nieuwe beleggers. Het zou me niet verbazen als dat ook de terugkeer van Kempen European High Dividend Fund verklaart. Dit kleinere, Europese broertje van het wereldwijde dividendfonds is nog wel open. Het wordt beheerd door hetzelfde team met dezelfde strategie alleen richt het zich op Europese aandelen. Het is een alternatief.

Ik hoop niet dat beleggers dat ook denken van ING Hoog Dividend Aandelen Fonds. Natuurlijk, het is ook een dividendfonds maar met een andere signatuur en lagere Morningstar Analyst Rating (Neutral, waar Kempen’s dividendfonds Gold noteert). De portefeuilles van beide fondsen zijn nogal verschillend. Beleggers moeten zich realiseren dat het ene dividendfonds het andere niet is en goed nagaan welk type fonds in hun portefeuille past. Leer beide fondsen beter kennen en lees over de verschillen tussen Kempen Global/European High Dividend Fund en ING Hoog Dividend Aandelen Fonds.

Gemaksproduct
Wat zegt dit allemaal over het gedrag van de Nederlandse belegger? Deze maandelijkse analyse is zeker niet wetenschappelijk verantwoord en statistisch representatief is, maar zegt toch wel wat over waar beleggers het zoeken. Dat is duidelijk in mixfondsen en wereldwijde aandelen. En daarbij hebben ze andere beleggingsfondsen op hun radar dan een jaar geleden.
Volgens de beleggingsbarometer van ING blijven beleggers positief over de komende maanden. Er is optimisme over de winstgroei van ondernemingen, wat de interesse in wereldwijde aandelenfondsen kan verklaren.

Lees in dit opzicht ook Morningstars verwachting voor de aandelenmarkt, waarin onder meer staat dat Europese en Amerikaanse aandelen overgewaardeerd zijn in tegenstelling tot aandelen uit de regio Azië-Pacific. Wat overigens niet wegneemt dat er ook in Europa en de Verenigde Staten aantrekkelijke aandelen zijn te vinden, alleen moeten beleggers daar wat dieper voor graven.

Mixfondsen winnen aan populariteit onder beleggers. Maandelijkse gegevens van kapitaalstromen van en naar beleggingsfondsen die door Morningstar worden verzameld laten zien dat beleggers de afgelopen jaren meer geld naar mixfondsen dirigeren.

Daarbij zijn mixfondsen een gemaksproduct. Beleggers pakken zowel aandelen als obligaties mee, besteden de selectie uit aan een -hopelijk- kundig fondsmanager en kunnen kiezen voor een meer of minder offensieve beleggingsstrategie. En als beleggers niet weten waar de markt heengaat dan zijn mixfondsen een goed alternatief. Menig mixfonds levert nog altijd meer op dan een spaarrekening.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten