Morningstars prognose voor de aandelenmarkt

Beleggers kiezen massaal voor risicovolle aandelen. Dat is volgens Morningstar het ideale moment voor een defensieve tactiek. Europese en Amerikaanse aandelen zijn het meest overgewaardeerd.

Lauren Migliore 03 april, 2014 | 22:53
Facebook Twitter LinkedIn

 

In het kort

  • De markten zijn grotendeels hersteld van de correctie in januari en de gemiddelde waardering van het aandelenuniversum dat de analisten van Morningstar volgen blijft aantikken: momenteel 104 procent van de reële waarde (fair value) bij de start van het tweede kwartaal (alle markt- en geografische gemiddelden zijn gewogen op basis van marktkapitalisatie).

  • In een markt die naar overwaardering neigt, moeten beleggers dieper in de buidel tasten om koopmogelijkheden te vinden. De macro-instabiliteit heeft echter een aantal koopmogelijkheden doen ontstaan, vooral voor aandelen in de energiesector en aandelen van producenten van hoogwaardige consumentengoederen.

  • Op wereldschaal ziet het er naar uit dat de bedrijven die Morningstars analisten volgen in Azië-Pacific het meest ondergewaardeerd zijn. Het tij is daarmee volledig gekeerd: vorig jaar rond deze tijd waren ze namelijk nog het meest overgewaardeerd. Noord-Amerika en Europa lijken nu het meest overgewaardeerd te zijn.

Macro-instabiliteit zorgt voor een bewogen eerste kwartaal
De markten hebben er in het eerste kwartaal een hobbelig parcours op zitten. Zo is de S&P 500 dit jaar tot nu toe met minder dan 1 procent toegenomen, zodat de belegger niet veel beter af is dan toen we in 2014 van start zijn gegaan. In Turkije hebben de onlusten weer de kop opgestoken, en de crisis in Oekraïne heeft een flinke domper gezet op de betrekkingen tussen Rusland en de westerse bondgenoten. Hoewel deze beide markten slechts een druppel op de mondiale macro-economische plaat zijn, is door de problemen de bezorgdheid toegenomen over de vertragende groei in alle opkomende markten. Daarvan is gebleken dat ze een belangrijke bron van groei zijn voor grote multinationals.

Naast macro-instabiliteit wachten de markten in het tweede kwartaal nog andere onzekerheden. De Amerikaanse Fed is zijn programma aan het terugschroeven waarmee het activa opkoopt, wat de stroom van gratis geld doet stremmen. Dat diende eerder als smeermiddel voor de markten. En het blijft koffiedik kijken wat de échte weerslag op de consumentenbestedingen zal zijn en welke gevolgen dit zal hebben op bedrijfswinsten.

Het is tijd voor een defensieve tactiek…
Ondanks deze onbekende factoren hebben de markten hun optimisme teruggevonden. Ook was te zien hoe meer beleggers massaal kiezen voor risicovollere aandelen en hoe ze bereid zijn om meer te willen betalen voor groei. In het algemeen vindt Morningstar dat de belegger risicovolle posities moet laten voor wat ze zijn wanneer iedereen dolenthousiast wordt en de waardering van de markt relatief hoog is. Als we denken aan de mantra van Warren Buffett (wees voorzichtig wanneer anderen hebzuchtig zijn, en wees hebzuchtig wanneer anderen voorzichtig zijn), zijn we van mening dat de balans op dit moment eerder naar de kant van de hebzucht neigt. En wanneer angst alomtegenwoordig is en de waarderingen zich op een dieptepunt bevinden, vindt Morningstar dat investeerders meer risicovolle posities moeten innemen.

Vaak koestert Morningstar zelfs de onzekere tijden, omdat we dan prachtige aandelen voor een lage prijs kunnen kopen. Eind 2008 en begin 2009 hadden we honderden aandelen met een Morningstar Rating van vijf sterren. En hoewel de markt in zijn geheel meer naar de overgewaardeerde kant neigt, heeft ons team van analisten in alle gevolgde sectoren koopmogelijkheden ontdekt. Zo heeft de bezorgdheid over de economische groei en monetaire stabiliteit in de opkomende markten een koopopportuniteit gecreëerd voor aandelen van een aantal producenten van kwalitatief hoogwaardige consumentengoederen.

Hoewel de blootstelling aan de opkomende markten op de korte termijn een risico kan vormen, zijn bedrijven als Unilever en Coca-Cola goed gepositioneerd om in deze markten op de lange termijn in te spelen op de snel groeiende vraag naar onder merknamen verkochte consumentenproducten. Andere goede defensieve posities zitten in de gezondheidszorg, REIT's (vastgoedbeleggingstrusts) en een aantal nutsbedrijven en exploitanten pijpleidingen.

... en voor een lenteschoonmaak
Bij Morningstar pretenderen we niet te weten of de markt op de korte termijn omhoog, omlaag of zijwaarts zal bewegen. Wel blijven we beleggers aanraden om te zoeken naar prima bedrijven die op de lange termijn een dergelijke onzekerheid kunnen weerstaan. Het gaat daarbij om bedrijven met duurzame concurrentievoordelen of 'economic moats' om de concurrentie op afstand te houden en nog vele jaren een hoog rendement op kapitaal te kunnen realiseren. Onze verwachting is dat het rendement op deze bedrijven en de samengestelde intrinsieke waarde zal blijven toenemen en dat zij minstens de komende tien jaar hun aandeelhouders geld zullen opleveren.

Wij raden beleggers aan om te profiteren van de sterke markt en zich te ontdoen van posities waar ze zich op de lange termijn misschien niet zo gerust bij voelen. Dat is precies wat onze eigen beleggingsdeskundigen doen die voor Morningstar aanzienlijke portefeuilles beheren, waaronder Matthew Coffina (redacteur voor Morningstar StockInvestor), Josh Peters (redacteur voor Morningstar DividendInvestor) en Samuel Lee (redacteur voor Morningstar ETFInvestor). Zij verzilveren hun winsten en bouwen cash op om andere kansen te kunnen benutten.

Morningstars sector- en geografische aandelenselectie
Momenteel heeft Morningstar wat betreft rendement minder vertrouwen in de vooruitzichten voor de technologiesector, waar veel meer risico bestaat op ontwrichtende innovaties op de lange termijn en waar het weinig waarschijnlijk is dat de waarderingen nog zullen stijgen. Bij een mediaankoers van 116 procent van de fair value (reële waarde) worden technologieaandelen in het hele gevolgde universum verhandeld tegen de hoogste premie. Hoewel er geen technologieaandelen met vijf sterren zijn en er slechts een handjevol over een waardering van vier sterren beschikt, is de selectie van ons technologieteam allerminst beperkt. Zo treffen we onder meer 'wide moat' IBM en 'narrow moat' Cisco aan.

Industrie, gezondheidszorg en cyclische consumentensectoren lijken nu ook vrij prijzig te zijn. Van bijzonder belang zijn de vooruitzichten voor retailers, die een bijzonder moeilijke vakantieperiode achter de rug hebben en nu vechten tegen de invloed van de magere tijden onder de consumentenbestedingen. Ook de verschuiving van traditionele retail naar e-commerce lijkt te versnellen en is naar onze mening een van de meest significante seculaire trends van het moment. We zien in het recente faillissement van voedingsketens als Sbarro en Quiznos, die beide dure vastgoedlocaties hadden gekocht in vroeger druk bezochte maar inmiddels minder gefrequenteerde winkelcentra, recente oorzakelijke verbanden met deze verschuiving.

Energie blijft dan weer onze meest ondergewaardeerde sector, met een mediaankorting van 3 procent op de fair value voor de sector. Vijf 'narrow moat'-aandelen voeren de ‘Pick List’ van Morningstars energieteam aan: Ultra Petroleum, Devon Energy, Denbury Resources, Energy Transfer Partners en Tesoro.

Slechts 13 van de aandelen die Morningstar volgt heeft momenteel een Morningstar Rating van vijf sterren. Geen enkel daarvan beschikt over een 'wide moat', wat getuigt van de hoge waarde die aan dergelijke hoogkwalitatieve bedrijven wordt toegeschreven. Drieëndertig van de bedrijven die in ons universum de sterkste concurrentievoordelen hebben - en daarmee de waardering 'wide moat' verdienen - hebben momenteel een rating van vier sterren, zoals CH Robinson Worldwide, Exelon, McDonald’s, Nestlé en Wal-Mart. We denken dat deze bedrijven over een langere periode bovengemiddelde rendementen zullen opleveren in vergelijking met de 'no moats', en hoewel ze niet echt goedkoop genoeg zijn om een vijfsterrenrating te krijgen, zijn ze nu nog steeds ondergewaardeerd.

Op wereldschaal hebben de stijgende markten in Noord-Amerika en Europa de waarderingen de hoogte ingejaagd. Beide regio's worden verhandeld tegen 106 procent van de fair value van deze regio. Azië-Pacific is momenteel de meest ondergewaardeerde regio (92 procent van de fair value). Hiermee komt de regio terug van zijn positie dezelfde tijd vorig jaar als meest overgewaardeerd, terwijl de onzekerheid over China's economische groei een rem heeft gezet op de beurswinsten in deze regio.


Lees ook de aandelenrapporten van CiscoCoca-ColaIBMMcDonald’sNestlé en Unilever.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
C.H. Robinson Worldwide Inc105,39 USD1,75Rating
Cisco Systems Inc61,03 USD1,33Rating
Coca-Cola Co62,42 USD-0,46Rating
Devon Energy Corp36,73 USD-3,21Rating
Exelon Corp40,44 USD2,59Rating
International Business Machines Corp224,26 USD-0,24Rating
McDonald's Corp282,61 USD0,59Rating
Nestle SA74,38 CHF-0,48Rating
Walmart Inc93,08 USD1,24Rating

Over de auteur

Lauren Migliore  Lauren Migliore is a stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten