Hoger, lager: beleggingsfondsen met een op- of afwaardering in het eerste kwartaal van 2014

De fondsanalisten van Morningstar hebben het afgelopen kwartaal de nodige fondsen aan een diepgaande analyse onderworpen en voorzien van een Morningstar Analyst Rating. Lees alles over de upgrades, downgrades, under reviews en nieuw beoordeelde fondsen.

Jeffrey Schumacher, CFA 04 april, 2014 | 13:13
Facebook Twitter LinkedIn

De beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating worden ieder jaar opnieuw onderworpen aan een grondige analyse op de vijf pilaren waarop de waardering is gebaseerd: beheerteam, beleggingsproces, fondshuis, rendement en kosten. Hoewel veel van de fondsen die Morningstars analisten in de eerste drie maanden van 2014 beoordeelden hun rating hebben behouden, zijn er ook fondsen waarvan zij meer overtuigd raakten, of juist minder overtuigd werden. 

Ook zijn er een aantal beleggingsfondsen als gevolg van veranderingen in hun beheerteam of beleggingsproces hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk kwijt geraakt, waardoor ze nu Under Review staan. Omgekeerd zijn er uiteraard ook fondsen die juist weer een nieuwe beoordeling hebben gekregen nadat ze eerder Under Review waren geplaatst. Als laatste zijn er fondsen die voor het eerst beoordeeld werden door de Morningstar-analisten.

Dit artikel geeft een overzicht van de beleggingsfondsen waarvan de Morningstar Analyst Rating in het eerste kwartaal van 2014 is veranderd (het zijn fondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn). Een rondje langs de velden.

Opwaarderingen
Onderstaand een lijstje met de upgrades in het eerste kwartaal van 2014, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds beleggingsfondsen die al een positieve Morningstar Analyst Rating hadden, maar waarvan de analisten nog meer overtuigd zijn geraakt, en anderzijds fondsen die voor het eerst als bovengemiddeld zijn geclassificeerd. Schroder is met twee Aziatische fondsen vertegenwoordigd, waarbij de analisten meer vertrouwen hebben gekregen in beheerder Robin Parbrook van het Asian Opportunities Fund, terwijl de opvolging van Laura Luo door de zeer ervaren Louisa Lo gezien wordt als veelbelovend voor het China Opportunities fund. 

(klik op tabel voor vergroting)

Afwaarderingen
Ook hier twee fondsen van Schroder in het lijstje, en zeker niet de minste. Voor twee fondsen is de waardering Gold verlaagd naar Silver, waarmee de Morningstar-analisten nog steeds veel vertrouwen hebben in de toekomstige prestaties van de strategieën, maar deze niet meer rekenen tot de absolute top. Beide fondsen worden beheerd door Jenny Jones, die een zeer behoudende aanpak hanteert. Dit in ogen van Morningstar te conservatieve proces heeft geleid tot teleurstellende resultaten in positieve markten. Hoewel het beleggingsproces enkele accentveranderingen heeft ondergaan, vinden wij dat de fondsen in deze competitieve categorie niet meer tot de absolute top behoren. De ratings zijn daarom met één stap verlaagd.

(klik op tabel voor vergroting)

Under Review

Als gevolg van veranderingen in beheerteam, beleggingsproces of andere invloedrijke factoren hebben de nodige fondsen in het eerste kwartaal hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk verloren en zijn Under Review geplaatst. Op het lijstje staan een aantal fondsen van Delta Lloyd, waar CEO en CIO Alex Otto aangaf te vertrekken. Door zijn betrokkenheid bij diverse fondsen en vanwege zijn rol in het investment committee bij de vermogensbeheerder, heeft Morningstar een aantal fondsen van Delta Lloyd  Under Review gezet.

Ook Ingmar Schaefer, co-beheerder van Delta Lloyd Select Dividend vertrok, wat er weer voor zorgde dat Stefan Verkroost doorschoof van het allocatie-team dat verantwoordelijk is voor het beheer van het Triodos Sustainable Mixed Fund (dat is uitbesteed aan Delta Lloyd) naar het Delta Lloyd Select Dividend fonds. Beide fondsen staan hierdoor Under Review.

Daarnaast was er het verrassende vertrek van Artino Janssen bij Robeco. De man die aan het hoofd stond van het team dat meer dan EUR 20 miljard beheerde in de mixfondsen van Robeco heeft om onduidelijke redenen de Rotterdamse vermogensbeheerder verlaten. Reden genoeg om de fondsen aan een nieuw onderzoek te onderwerpen.

(klik op tabel voor vergroting)

Ex Under Review

Naast beleggingsfondsen die Under Review werden gezet, waren er ook fondsen die weer een Morningstar Analyst Rating kregen, nadat ze tijdelijk Under Review hadden gestaan. De meest opvallende naam is die van Add Value Fund. Het fonds kende een woelig 2013, waarin het fonds wat betreft prestaties een schok te verduren kreeg door grote posities in Imtech en Brunel. En op organisatorisch vlak werd er een belangrijke verandering doorgevoerd met de overname van het fonds door Optimix.
Ondanks dat 2013 laat zien wat de risico’s zijn van een zeer geconcentreerde portefeuille houdt Morningstar vertrouwen in het talent van de beheerders van Add value Fund.

Een andere opvallende naam is Rolinco. Het fonds dat een lange historie heeft, lijkt na bijna 50 jaar eindelijk zijn identiteit te hebben gevonden. Onderstaand een lijstje van fondsen die weer zijn voorzien van een Morningstar Analyst Rating.

(klik op tabel voor vergroting)

Meer beleggingsfondsen met Analyst Rating

Het universum van door Morningstar kwalitatief beoordeelde beleggingsfondsen in het eerste kwartaal van 2014 uitgebreid. Onderstaand een overzicht van fondsen die voor het eerst een Morningstar Analyst Rating kregen. Het populaire Ethna-AKTIV E A kon de analisten van Morningstar vooralsnog niet overtuigen.

(klik op tabel voor vergroting)

Analyst Rating beëindigd

Het komt ook wel eens voor dat de kwalitatieve analistenrating van een beleggingsfonds wordt beëindigd. Dit gold in het eerste kwartaal voor BNP Paribas Euro Obligatie Fonds. Dat veranderde zijn aanpak van een actief beheerde strategie naar een passieve indexstrategie. Voor passieve beleggingsfondsen gaat de Analyst Rating niet op.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten