Wat omhoog gaat... komt vanzelf weer naar beneden. ECB-voorzitter Mario Draghi zorgde op 26 juli 2012 voor een keerpunt in de markt door te stellen dat hij de eurozone “whatever it takes” van een ondergang zou redden. Deze drie woorden bleken het startsignaal te zijn van een sterke aandelenrally. Nu bijna twee jaar later en 40 procent hoger voor de DAX, de CAC en enkele Amerikaanse indices, zonder noemenswaardige correctie, klinken er geluiden dat de tijd rijp is voor een (tijdelijke) terugval. Voor beleggers die van dit scenario uitgaan is het verstandig om het risico in de aandelenportefeuille wat af te bouwen. Beleggen in dividendaandelen kan hiervoor een interessante mogelijkheid zijn.
Na de speech van Draghi veerden beurzen in Europa op en de Amerikaanse indices noteerden zelfs nieuwe records. Goedkoop zijn aandelen op dit moment niet meer en de aandelenmarkten die goedkoop zijn op basis van waarderingsmaatstaven zoals koers/winst verhouding (zoals Rusland) zijn dat om een reden.
Het beursjaar 2013 was zeer succesvol en de consensus aan het begin van 2014 was dat ook dit jaar een aandelenjaar zou worden. Een kwartaal verder blijkt dit tot op heden nog niet zo te zijn. De Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd large cap gemengd’ noteerde een plus van 0,85 procent over de eerste drie maanden, terwijl de Europese soortgenoten het met 1,94 procent iets beter deden.
Obligaties waren echter superieur aan aandelen. Diverse obligatiecategorieën staan hoog op de ranglijsten, waarbij het opvalt dat met een rendement van 3,42 procent de Morningstar-categorie ‘Obligaties EUR overheid’ de best presterende obligatiecategorie was. Staatspapier is vanwege de verwachte rentestijging bij veel beleggingsstrategen impopulair, maar deze categorie presteert dus zeer tegen de consensus in heel goed.
Correctie
Vanaf het dieptepunt in februari 2009 zijn de markten in een redelijk trendmatige beweging omhoog gegaan. Alleen de dreiging in 2011 rondom de euro en het voorbestaan van de eurozone veroorzaakte de nodige onrust waarop de markten gas terug namen. Nu aandelenmarkten weer dicht tegen hun toppen schurken komt het moment van een grotere correctie dichterbij. “Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful” is een bekende uitspraak van Warren Buffet, die beleggers dwingt om met andere ogen naar de (huidige) markt te kijken. Winstnemingen van beleggers, geopolitieke spanningen, tegenvallende economische indicatoren of teleurstellende bedrijfscijfers zijn allemaal potentiële aanjagers van een correctie.
De aandelenbelegger kan zich hiertegen beschermen door zijn portefeuille defensiever te positioneren. Een portefeuille met een lage marktgevoeligheid (een bèta lager dan 1) en aandelen die een aantrekkelijk dividendrendement bieden, zijn mogelijkheden om het portefeuillerisico terug te brengen. De bèta geeft aan in hoeverre een aandeel met de markt meebeweegt. Een bèta die lager is dan die van de markt betekent, dat het aandeel minder volatiel is, waardoor beleggers minder kans hebben op grote negatieve koersuitslagen. De keerzijde is dat deze aandelen in een stijgende markt doorgaans achterblijven.
Dividendaandelen voldoen vaak aan deze kenmerken en hebben beleggers in moeilijke jaren een schuilplaats geboden. Bedrijven die veel dividend uitkeren zijn vaak grote, gevestigde namen met een solide business model, sterke kasstroomgeneratie en een gezonde balans waar meestal weinig schuld op staat. Daarnaast is het management gecommitteerd aan het handhaven van het dividend. Dat geeft de belegger in ieder geval enige mate van zekerheid, hoewel de houdbaarheid van het dividend natuurlijk een cruciale factor is. Vaak zijn dit soort bedrijven te vinden in defensieve sectoren zoals defensieve consumentengoederen, nutsbedrijven en gezondheidszorg, maar ook banken en verzekeraars, vastgoed en telecom zijn sectoren waarin veel dividendaandelen worden gevonden. Let ook echter bij deze aandelen op de waardering.
In onderstaande tabel in Nederland verkrijgbare dividendfondsen gerangschikt op hun blootstelling aan defensieve sectoren (klik op tabel voor vergroting).
(Nota bene: Niet alle fondsen hebben een Morningstar Rating omdat voor sommige fondsen het track record voor de getoonde rebatevrije share class ontbreekt. De rebate houdende share class heeft een langer track record.)
Voor beleggers die last krijgen van hoogtevrees kunnen de bovenstaande fondsen een interessante belegging zijn. De combinatie tussen een hoge blootstelling aan defensieve sectoren met een bovengemiddeld dividend kan een aandelenportefeuille beter beschermen tegen mogelijke marktcorrecties.
Lees ook
Dividendbeleggers moeten scherp blijven