Mensen zijn niet zo snel geneigd om zelf losse levensverzekeringen te kopen, schreef ik in mijn vorige column Je iPhone of je leven.Dat is voor een deel te verklaren uit het feit dat we dat ook nooit zelf hoefden te doen, omdat dit afdoende was geregeld via onze pensioenregeling. Maar nu het steeds minder vanzelfsprekend is dat de risico’s van het leven al door onze werkgever voor ons zijn afgedekt, vraag ik me af hoeveel mensen uit zichzelf deze producten kopen.
Als ik me bedenk dat 70 volledig van de Nederlanders volledig pensioen onbewust is, vermoed ik dat het er niet zo veel zijn.
Overschatting van kansen
We denken allemaal dat we betere automobilisten zijn dan gemiddeld. Of dat we dit keer toch echt die tien miljoen uit de staatsloterij zullen winnen. In realiteit is de kans dat we de 10 miljoen winnen nagenoeg nihil en rijdt minstens de helft van de automobilisten slechter dan gemiddeld. Mensen zijn bewonderenswaardig optimistische wezens. Zou het daardoor komen dat we menen geen overlijdensrisicoverzekering nodig te hebben? Het zal er allicht iets mee te maken hebben.
Een andere verklaring is meer praktisch. Ook al onderken je de noodzaak van verzekeren, dan dient zich de volgende vraag aan: welk bedrag moet ik dan verzekeren? Er zijn mensen die denken dat je niet genoeg kunt verzekeren. Dit is een misvatting. Je kunt wel degelijk te veel verzekeren. Een verzekering neemt risico’s van je over in ruil voor premie, verzekeren kost dus geld. Je zult derhalve uit moeten kienen hoe hoog je inkomensbehoefte voor een nabestaandenvoorziening is, zodat je niet hoeft te betalen voor een verzekering die je niet nodig hebt.
Er is helaas geen eenduidige methode om deze vraag te beantwoorden. Het bepalen van je verzekerde bedrag is geen exacte wetenschap maar een zeer subjectieve aangelegenheid. Om een zinnige inschatting te kunnen doen heb je twee mogelijkheden tot je beschikking.
Inkomen en kosten
De eerste manier om te bepalen welk bedrag je nodig hebt is op basis van het inkomen. Dit is de bovengrens van je verzekerde bedrag. Een andere mogelijkheid om je benodigde bedrag te bepalen is op basis van een inschatting van je kosten. Ga na welke kosten je zult hebben mocht je partner wegvallen. Ga dan uit van je huidige kosten en bedenk welke veranderingen er zullen zijn. Dalen je hypotheeklasten? Zul je meer gebruik moeten maken van kinderopvang? Daalt je eigen inkomen omdat je minder kunt gaan werken? Wat er hier onder de streep uit komt is de ondergrens van je verzekerde bedrag. Alles wat hier tussenin zit is goed.
Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.