Beleggingsfonds van de week: Amundi Funds Equity Brazil

Amundi Funds Equity Brazil beschikt met Patrice Lemonnier en Lionel Bernard over een ervaren beheerduo en een sterk trackrecord. Morningstar is echter minder gecharmeerd van de wijze waarop hun prestatievergoeding wordt berekend.

Niels Faassen 12 juni, 2014 | 22:06
Facebook Twitter LinkedIn

Met het wereldkampioenschap voetbal voor de deur zijn alle ogen gericht op Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land mag zich niet alleen verheugen op extra belangstelling van voetbalfans maar ook economen storten zich nu massaal op het WK in Brazilië. Centrale vraag hierbij is niet zo zeer wie het WK wint, maar wat de economische impact van het WK zal zijn. Volgens vermogensbeheerder Schroders kan de Braziliaanse economie op korte termijn beperkt profiteren van toegenomen consumptie door de toestroom van de voetbalfans. Op lange termijn wordt verwacht dat de investeringen in infrastructuur licht positief zullen uitpakken.

De economen van Goldman Sachs hebben zelfs becijferd dat er een kortstondig verband is tussen het winnen van de wereldbeker en het relatieve rendement van de lokale aandelenmarkt. Gemiddeld genomen presteren aandelen uit het winnende land 3,5 procent beter dan de wereldindex in de maand na het WK. Deze winst verdwijnt echter doorgaans weer binnen een jaar als sneeuw voor de zon.

Torenhoge favoriet is thuisland Brazilië en daarom een beleggingsfonds in Braziliaanse aandelen als fonds van de week: Amundi Funds Equity Brazil. Dit beleggingsfonds kent een aantal positieve aspecten, die de slecht gestructureerde prestatievergoeding zouden kunnen compenseren. Zo is Morningtstar onder de indruk van de ervaring van de beheerders in de beleggingscategorie 'Aandelen Brazilië'. Amundi Funds Equity Brazil wordt sinds de operichting in 2008 beheerd door Patrice Lemonnier (foto links) en Lionel Bernard (foto rechts). De middelen die het beheerteam tot zijn beschikking heeft lijken ons voldoende voor de beoogde beleggingspak.

Het beleggingsproces is gebaseerd op een initiële sectortoewijzing op basis van teamconsensus onder toezicht van Lemonnier, met Bernard als verantwoordelijke voor de aandelenselectie. Het beheerteam maakt uitgebreid gebruik van extern onderzoek. Dat wordt aangevuld en versterkt met eigen analyses om zo een oordeel te vormen over de te selecteren aandelen. De portefeuille van Amundi Equity Brazil is meer gediversifieerd dan van concurrerende beleggingsfondsen, met ongeveer 100 namen tegenover het gemiddelde van ongeveer 40 aandelen. Hoewel dit niet leidt tot een lager risicoprofiel.

Al met al vindt Morningstar het beheerteam en de aanpak niet fundamenteel onderscheidend, maar we zijn onder de indruk van de goede uitvoering. Anderzijds boet het fonds in aan concurrentievermogen door de prestatievergoeding zonder high-water mark (geïntroduceerd in juni 2013). Wij vinden dat de deskundigheid van de beheerders hen in staat zou moeten stellen om de handicap van hoge kosten te compenseren. Amundi Funds Equity Brazil heeft een Morningstar Analyst Rating Bronze.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)

Beheer
Lionel Bernard beheert Amundi Funds Equity Brazil sinds oprichting in 2008 samen met Patrice Lemonnier. Lemonnier begon zijn carrière in 1994 als fondsmanager voor Latijns-Amerika bij Credit Lyonnais en heeft dus een zeer lange staat van dienst in deze regio. Hij nam de leiding van het Amundi Opkomende Landen Equities-team in 2002 over en beheert sindsdien wereldwijde opkomende markten fondsen.

Lionel Bernard heeft 17 jaar ervaring met de regio en is sinds 2005 een manager in het beheerteam. Juliana Buchaim is senior analist en wijdt zich volledig aan de Braziliaanse aandelenmarkt. Ze is gevestigd in São Paulo en ondersteund de managers sinds 2008.
Het beheerteam is vooral gevestigd in Parijs en telt in totaal zeven beheerders en drie analisten die zijn georganiseerd naar regio. Vier van hen zijn specifiek gericht op Latijns-Amerika. 

De sectorallocatie van dit fonds komt tot stand op basis van consensus onder toezicht van Lemonnier, maar het is Bernard die de aandelen selecteert. Het team is vrij klein maar de managers richten zich uitvoerig op externe research. Morningstar is blij met het feit dat Bernard ook zelf heeft geïnvesteerd in zijn fonds. Dat is een goede manier om zijn belangen af te stemmen met die van de beleggers.

Fondshuis
Amundi heeft de activiteiten van Société Générale Asset Management en Credit Agricole Asser Management sinds 2010 gecombineerd. De groep heeft een uitgebreid personeelsbestand, maar over het algemeen presteren deze teams op de lange termijn niet aanzienlijk beter dan de markt. Morningstar meent dat er beter gebruik kan worden gemaakt van de beschikbare middelen. Bovendien lanceert Amundi actief nieuwe nichefondsen, die vaak verkeerd worden gebruikt door beleggers.

Aan het einde van 2012 heeft Amundi Investment Solutions met de AMF (Autorité des Marches Financiers, de Franse regelgever voor effecten) een overeenkomst getekend om zijn mechanismen te verbeteren voor de waardering van complexe financiële instrumenten.Morningstar betreurt het dat de managers doorgaans niet mogen beleggen in de fondsen die zij beheren en dat hun variabele beloning niet meer formeel gekoppeld is aan de prestaties, om zo hun belangen beter af te stemmen met die van de beleggers. Een ander punt van verbetering betreft de maandelijkse rapporten, die van ongelijke kwaliteit zijn tussen reeksen (Amundi, LCL).

Anderzijds zijn we blij met Amundi’s inspanningen omtrent de communicatie van de portefeuillebelangen, maar dit is nog niet op het niveau van concurrenten. Verder worden bepaalde beleggingsfondsen aangeboden tegen scherpe tarieven en de performance fees, indien van toepassing, zijn verbeterd (nu op een 3-jaars voortschrijdend gemiddelde). Maar er zijn ook nog een aantal anomalieën in tariefstructuren, vooral in vastrentende waarden.


Beleggingsproces
De beleggingsstrategie van Amundi Funds Equity Brazil richt zich op top-down allocatie en bottom-up selectie. Sectorale toewijzingen (voornamelijk in die sectoren die het sterkst gecorreleerd zijn aan de wereldeconomie) worden wekelijks beoordeeld op basis van een analyse van de economische vooruitzichten en waardering. De effectenselectie valt onder de verantwoordelijkheid van Lionel Bernard. Voor elk aandeel bepaalt het team een koersdoel. Deze wordt bepaald door onderzoek van externe analisten en wat wordt afgezet tegen een eigen waarderingsmodel.

Daarnaast vinden er ontmoetingen met het management van ondernemingen plaats en wordt de nieuwsflow van de onderneming gemonitord. Het bottom-up deel van het beleggingsproces draagt ook bij aan de sectorpositionering van het fonds. De uiteindelijke portfolio bevat tussen de 100 en 120 aandelen. Het risico is gecontroleerd door het beperken van de weging van elk bestand binnen +3 / -6 procent van de weging in de MSCI Brazil 10/40 index en door de sectorblootstelling van + / -10 procent.


Rendement
Vanaf de lancering in april 2008 tot eind oktober 2013, heeft Amundi Funds Equity Brazil onder leiding van Bernard en Lemonnier een jaarlijkse prestatie van 2,75 procent gerealiseerd tegenover -0,18 procent voor de Morningstar-categorie 'Aandelen Brazilië' en 2,04 procent voor de MSCI Brazil 10/40 NR Index. Weinig concurrenten kunnen bogen over een lang track record in deze categorie. Hoewel het fonds kan profiteren van twee performance drivers (sectorallocatie en stock-picking), komen deze goede resultaten hoofdzakelijk voort uit de kwaliteit van de aandelenselectie.

In 2012 werd Amundi Funds Equity echter bestraft voor de sectorallocatie (overweging in nutsbedrijven, onderweging in cyclische consumentengoederen). Van januari tot oktober 2013 herstelde het fonds dankzij de aandelenselectie, met name van Cielo, Banco do Brasil en EZTEC. De beleggingsstrategie heeft zich op de lange termijn ruimschoots heeft bewezen met het Amundi Funds Equity Latin Amerika. Het beleggingsuniversum van beide fondsen hebben een overlap van bijna 50 procent. Op 10-jaars basis bevindt het Latijns-Amerika fonds zich in het bovenste kwartiel van de Morningstar-categorie, hetgeen Morningtar extra vertrouwen geeft gelet op de overlap in het universum van beide fondsen.


Kosten
De total expense ratio van Amundi Funds Equity (2,39 procent in 2012) is voor particuliere beleggers hoger dan de categoriemediaan van 2,25 procent. Bovendien is er sinds juni 2013 een prestatievergoeding van toepassing op het fonds zonder high-water mark.


Rol in de portefeuille
Niche. Braziliaanse aandelenfondsen zijn minder liquide dan fondsen gespreid over meerdere opkomende landen.



Lees ook het fondsrapport over Amundi Equity Brazil AU-C Class >


Bekijk ook andere beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'Aandelen Brazilië’ (klik op tabel voor vergroting).



Laatste 10 beleggingsfondsen van de week

Kempen Orange Fund

East Capital Russian Fund

Franklin India

Degroof Equities Belgium Active

Lombard Odier Funds - Convertible Bond

BlackRock World Gold

Magellan

Skagen Kon-Tiki 

BlackRock Euro Bond

Alken European Opportunities



Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten