Welke Nederlandse belegger heeft Amerikaanse mid-cap aandelen op zijn radar staan? Ik vermoed niet veel. Dat is ook niet vreemd, want veel middelgrote Amerikaanse ondernemingen zijn hier, aan de andere kant van de oceaan, onbekend en er wordt nauwelijks over bericht. Het is voor een belegger lastig om zijn huiswerk goed te kunnen doen.
Het is dan ook bij uitstek een categorie die zich leent om te bespelen met een beleggingsfonds. Via een ETF op een Amerikaanse mid-cap index is tegen relatief lage kosten gemakkelijk blootstelling aan dit type aandelen te krijgen. Maar het rendement zal niet meer dan dat van de index bedragen. Een andere optie is een actief beheerd beleggingsfonds. De fondsbeheerder moet dan uiteraard wel hebben bewezen zich niet vast te klampen aan de index en deze met zijn aandelenselectie juist weten te verslaan. Een belegger is duurder uit, maar daar staat dan wel - als het goed is - een hoger rendement tegenover.
Mid-cap aandelen zijn een interessante categorie om te diversifiëren in een beleggingsportefeuille. Kleinere ondernemingen kunnen uitgroeien tot large caps of een gewilde overnameprooi worden. In opwaartse aandelenmarkten zoals in de afgelopen jaren tonen mid-cap (en ook small-cap) aandelen in de regel een sterker rendement dan hun large-cap tegenhangers. Daar staat wel tegenover dat ze volatieler en risicovoller zijn. Voor de Verenigde Staten geldt dat het aantal beursgenoteerde middelgrote ondernemingen groot is.
Amerikaanse small- en mid-cap aandelen hebben een ongekende vijf jaar achter de rug waarbij ze sterk profiteerden van de groei van de Amerikaanse economie. Met een geannualiseerd rendement van respectievelijk 19,34 en 17,96 procent behoren de Morningstar-categorieën ‘Aandelen Verenigde Staten small-cap’ en ‘Aandelen Verenigde Staten mid-cap’ tot de best presterende aandelencategorieën in de afgelopen vijf jaar en blijven Amerikaanse large-cap aandelen met ruim 100 basispunten voor.
Aan dit goede nieuws lijkt dit jaar echter een einde te zijn gekomen. De Morningstar-categorie ‘Aandelen Verenigde Staten small-cap’ staat tot en met mei op een verlies van 1,01 procent. Mid-caps noteren een winst van 3,21 procent en moeten de large caps voor laten gaan (plus 4,84 procent).
De marktomstandigheden zijn lastiger, niet alleen voor Amerikaanse mid-cap aandelen, maar ook voor de beleggingsfondsen die er in investeren. De kwaliteitsondernemingen kunnen zich nu onderscheiden en dat geldt ook voor beleggingsfondsen die in deze categorie beleggen. Parvest Equity USA Mid Cap is een fonds om in dit opzicht in de gaten te houden. Recent verhoogde Morningstar zijn Analyst Rating voor dit fonds van Bronze naar Silver omdat het nog meer overtuigd is geraakt van de kwaliteiten.
Parvest Equity USA Mid Cap heeft een ervaren en stabiel beheerteam onder leiding van Thyra Zerhusen (foto boven) met haar secondanten Marie Lorden (foto midden) en Mary Pierson (foto onder). Hun beleggingsstrategie is goed gestructureerd en wordt goed toegepast. De fondsmanagers kijken naar ondernemingen die ze begrijpen, die vaak unieke producten maken die niet gemakkelijk door concurrenten zijn te vervangen, en waarvan ze op de lange termijn positief zijn over het business model. Een sterke balans en aantrekkelijke waardering zijn hierbij belangrijk.
Zerhusen c.s. kopen aandelen met een verklaarbare, lage en aantrekkelijke koers, vaak veroorzaakt door kortetermijnproblemen, en houden deze voor langere tijd in portefeuille. Ondertussen profiteren ze van winstgroei en dividend. Bij de opbouw van de portefeuille wordt weliswaar naar de benchmark gekeken, maar de aandelenselectie is vooral bottom-up gedreven. Hierdoor kan het fonds in positieve en negatieve zin aanzienlijk afwijken van de index en het gemiddelde van de categorie. Maar Parvest Equity USA Mid Cap heeft een uitstekend track record opgebouwd in het verslaan van de benchmark en concurrerende beleggingsfondsen.
Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)
Beheer
Het beheer van Parvest Equity USA Mid Cap is uitbesteed aan Thyra Zerhusen en haar team van Fairpointe Capital. Zerhusen nam het beleggingsfonds eind januari 2006 over en op dat moment werkte ze bij Optimum Investment Advisors. Toen ze deze financieel adviseur in mei 2011 verliet om Fairpointe Capital mee op te richten kon ze met haar nieuwe onderneming als manager van het fonds Zerhusen aanblijven.
Bij Optimum was Zerhusen sinds 2003 CEO en CIO voor mid-cap aandelen. Ze had de leiding over alle mid-cap beleggingen waaronder het Aston/Optimum Mid Cap Fund, waarvan ze al sinds 1999 aan het roer stond, en beheerde institutionele mandaten. Voordat ze bij Optimum ging werken was Zerhusen vier jaar portefeuillemanager bij Talon Asset Management waar ze begon met het beheer van het Aston-fonds. Ze werkte ook zes jaar bij Burridge Group waar ze verantwoordelijk was voor een ‘belastinggevoelig’ mid-cap product. Daarvoor was Zerhusen elf jaar analist bij Sears IM.
Zerhusen wordt ondersteund door de portefeuillemanagers en mede-oprichters van Fairpointe Capital Marie Lorden en Mary Pierson. Zerhusen nam hen aan als analist kort nadat ze in 20013 bij Optimum begon en had daarvoor al in verschillende functies met Lorden en Pierson gewerkt. Dit team werkt inmiddels al tien jaar samen. Zerhusen, Lorden en Pierson beheren alledrie Parvest Equity USA Mid Cap en krijgen steun van analist Jean Orr, die door Zerhusen in 2012 aan het team werd toegevoegd. Zij bracht vijfentwintig jaar onderzoekservaring mee.
Fondshuis
BNP Paribas Investment Partners is de vermogensbeheertak van BNP Paribas. Morningstars is altijd alert wanneer een fondshuis onderdeel is van een bankgroep waarvoor vermogensbeheer slechts één van de activiteiten is. Want met het oog op winstgroei kan worden aangezet tot het vergroten van het vermogen onder beheer. Dat kan nadelig zijn voor beleggers als het door de omvang van het vermogen lastig wordt om de beleggingsstrategie effectief uit te voeren. Het kan ook leiden tot een toename van het aantal beleggingsfondsen, waarvan sommige zeer opportunistisch van aard zijn en door beleggers verkeerd worden gebruikt.
De fusie met Fortis ging over het algemeen soepel, hoewel BNP Paribas IP door zijn moedermaatschappij niet werd niet gespaard in het afvloeiingsplan voor overtollige medewerkers. Morningstar blijft er scherp op letten of het fondshuis voldoende mensen en middelen blijft houden om de strategieën goed uit te voeren. In dit stadium vinden wij dat de beleggingsfondsen over het geheel genomen competente managers hebben die onder wisselende marktomstandigheden behoorlijke resultaten hebben neergezet.
Het is anderzijds te betreuren dat de fondsmanagers zelf niet meer beleggen in de fondsen die ze beheren. Dat is naar mening van Morningstar een goede manier om hun belangen af te stemmen met die van beleggers. En hoewel niet extreem, zijn de vergoedingen die door BNP Parinas IP voor zijn fondsen worden gevraagd over het algemeen hoger dan gemiddeld. De communicatie over de fondsen met beleggers is in lijn met wat gebruikelijk is in de sector.
Beleggingsproces
De beheerders Thyra Zerhusen, Marie Lorden en Mary Pierson zoeken voor Parvest Equity USA Mid Cap naar niche-ondernemingen met een sterke omzetgroei, bij voorkeur door een toenemend marktaandeel, en met minimale schulden. Ze beleggen in ondernemingen met een marktkapitalisatie tussen de USD 1 en 12 miljard en verkopen ondernemingen als ze meer dan USD 15 miljard waard zijn. Ongeveer 70 procent van de portefeuille van het fonds valt in het mid-cap gebied van de Morningstar Style Box en de rest zit bijna allemaal aan het einde van het small-cap bereik.
Zerhusen is een groot aanhanger van Warren Buffett en net als de Amerikaanse superbelegger investeert ze alleen in ondernemingen waarvan ze de producten en activiteiten begrijpt. Samen met haar comanagers heeft ze regelmatig ontmoetingen met het management van de bedrijven waarin ze belegt. De fondsbeheerders besteden ook veel aandacht aan waardering en compenseren daarmee enigszins hun focus op groei. Ze kijken naar een verscheidenheid aan waarderingsmaatstaven (koers/winst, koers/omzet, koers/kasstroom, PEG-ratio) en geven de voorkeur aan aandelen die met een korting ten opzichte van de markt en hun concurrenten worden verhandeld.
Het team van Zerhusen koopt vaak bedrijven die door een herstructureringsproces gaan en heeft geprofiteerd van de posities die het door de jaren heen heeft verworven. Dit is niet verwonderlijk, want dezelfde eigenschappen die Zerhusen graag ziet bij een aandeel (groei en een sterke balans in combinatie met een redelijke waardering) maken deze ondernemingen tot potentiële overnamekandidaten.
Rendement
De prestaties van Parvest Equity USA Mid Cap onder leiding van Zerhusen zijn uitstekend met een geannualiseerd rendement in de periode februari 2006 tot en met maart 2014 van 9,17 procent. Het fonds heeft beter gepresteerd dan zijn Russell Mid Cap benchmark en de Morningstar-categorie ‘Aandelen Verenigde Staten mid-cap’ met respectievelijk gemiddeld 84 en 80 basispunten per jaar.
Het rendement op lange termijn wordt van oudsher gedreven door een sterke aandelenselectie, met name in de sectoren IT en cyclische consumptiegoederen, maar de onderwogen positie in financiële dienstverleners en nutsbedrijven hebben over het algemeen ook een positief effect. De grotendeels bottom-up portefeuille-opbouw en de bereidheid om grote sectorposities in te nemen kan echter op korte termijn leiden tot relatieve zwakke prestaties. Zo deed Parvest Equity USA Mid Cap het bijvoorbeeld in 2008 slechter dan de benchmark door de overwogen positie in cyclische consumptiegoederen en onderwogen positie in defensieve consumptiegoederen en nutsbedrijven. Maar het beheerteam hield vast aan zijn overtuiging en één jaar later in 2009 droegen deze sectorposities in belangrijke mate bij aan de sterke prestatie. Een grote blootstelling aan en gunstige aandelenselectie in de sectoren technologie, cyclische consumptiegoederen en gezondheidszorg steunden eveneens het rendement in dat jaar.
In 2012 bleef het rendement achter op de benchmark, maar was nog wel beter dan dat van concurrerende fondsen. Met de sterke marktomstandigheden in 2013 versloeg Parvest Equity USA Mid Cap de index en de categorie. Daarvoor zorgden beleggingen in producenten van cyclische consumptiegoederen en ondernemingen in de gezondheidszorg.
Kosten
De lopende kosten van Parvest Equity USA Mid zitten met 1,56 procent onder het gemiddelde van de categorie.
Rol in portefeuille
Parvest Equity USA Mid Cap kan een ondersteunende rol spelen in een gediversifieerde beleggingsportefeuille.
Lees ook het fondsrapport over Parvest Equity USA Mid Cap Privilege-Capitalisation >
Bekijk het rendement van alle beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'Aandelen Verenigde Staten mid-cap' (klik op tabel voor vergroting)
Laatste 10 beleggingsfondsen van de week
Amundi Funds Equity Brazil
Kempen Orange Fund
East Capital Russian Fund
Franklin India
Degroof Equities Belgium Active
Lombard Odier Funds - Convertible Bond
BlackRock World Gold
Magellan
Skagen Kon-Tiki
BlackRock Euro Bond