Beleggingsfonds van de week: Fidelity France Fund

De kans is groot dat u zich deze zomer heeft gelaafd aan het beste wat Frankrijk te bieden heeft. De belegger die een stukje la douce France aan zijn portefeuille wil toevoegen, maakt met Fidelity France Fund een degelijke keuze, ofschoon de prestaties van Franse aandelen de laatste jaren tegenvallen.

Ronald van Genderen 14 augustus, 2014 | 7:30
Facebook Twitter LinkedIn

Het is niet ondenkbeeldig dat u deze zomer geniet van de beste verleidingen die Frankrijk te bieden heeft. Niet voor niets reizen miljoenen Nederlanders af om de zomervakantie in Frankrijk door te brengen. Of schakelden ze in juli in op Nederland 1 om drie weken lang 198 mannen door het Franse landschap te zien fietsen.

Nederlandse beleggers zullen zich waarschijnlijk minder snel verlekkeren aan wat Frankrijk op het gebied van beleggen. Niet omdat de Franse beurs weinig aansprekends te bieden heeft, maar beleggers kijken nu eenmaal minder snel naar een individueel land als ze voor hun portefeuille over de grens kijken. Dan komt eerder een wereldwijd of Europees beleggend aandelenfonds in aanmerking.

Wellicht komen beleggers zo ook in aanraking met Franse aandelen, want de beurs in Parijs herbergt een flink aantal aansprekende namen, waaronder de oliemaatschappij Total, voedingsconcern Danone en bank-verzerkeraar BNP Paribas. Om er een aantal te noemen. Dergelijke bedrijven komen ook regelmatig voor in de portefeuilles van fondsen die op Europese of wereldwijde schaal beleggen.

Braafste jongetje
Ondanks de grote en vooraanstaande bedrijven vallen de prestaties van Franse aandelen de laatste jaren wat tegen. De MSCI France steeg de afgelopen vijf jaar met 10,32 procent gemiddeld per jaar. Daarmee bleven Franse aandelen flink wat achter op het gemiddelde op Europese schaal, want de MSCI Europe wist over dezelfde periode gemiddeld een positief rendement te behalen van 13,01 procent per jaar.

Misschien speelt daarin mee, dat Frankrijk niet tot de braafste jongetjes van de klas behoren binnen Europa als het aankomt op overheidsfinanciën. Wat ook niet zal helpen is dat de economische groei achterblijft bij die van bijvoorbeeld Duitsland of de Europese Unie als geheel. Voor dit jaar verwacht het IMF dat de Franse economie met circa 1 procent zal groeien. Voor onze oosterburen ligt die schatting op 1,7 procent, terwijl voor de Europese Unie een percentage van 1,6 procent wordt genoteerd.

Ook de invloed van de Franse overheid bij en op het bedrijfsleven kan een rol van betekenis spelen bij een verklaring voor de achterblijvende prestaties. Zo werd de rol van de overheid nog maar eens duidelijk toen in april van dit jaar het Amerikaanse industrieel conglomeraat General Electric het plan opvatte het Franse Alstom over te nemen. De Franse overheid stak hier een stokje voor omdat het zorgen had met betrekking tot banenverlies in Frankrijk en een mogelijke teloorgang van het iconische Franse merk.

In de maanden daarna klopten ook Siemens en Mitsubishi Heavy Industries aan om het industriële concern, met activiteiten op het gebied van elektriciteit en transport, over te mogen nemen. Desondanks ging GE er met de buit vandoor. Maar niet voordat de topman van GE, Jeff Immelt, een ontmoeting had met de Franse president François Hollande en ook het Franse parlement geruststelde.

Overigens zal ook geholpen hebben dat GE alleen de gas- en stoomturbine activiteiten van Alstom overneemt en deze onderdelen zijn vooral buiten Frankrijk actief, terwijl de overige activiteiten in een joint venture wordt gegoten waarin GE en Alstom beide een belang van 50 procent zullen houden. Als klap op de vuurpijl is de Franse overheid voornemens een belang van 20 procent in Alstom te nemen om in de toekomst controle uit te kunnen blijven oefenen op de onderneming.

French Discount
Hebben we in Nederland het fenomeen 'Dutch discount' wat duidt op de lagere waardering van Nederlandse bedrijven door het gebruik van beschermingsconstructie die de rechten van aandeelhouders inperken. In Frankrijk lijkt sprake mogelijk sprake van een 'French discount'. Al komt dat op het eerste gezicht niet tot uitdrukking in de huidige waardering van de Franse beurs. Franse aandelen hebben gemiddeld een koerswinstverhouding van 13,78 en een dividendrendement van 3,23 procent. Het Europees gemiddelde voor de koerswinstverhouding ligt op een fractioneel lagere 13,35, terwijl het dividendrendement exact gelijk is.

De belegger die desondanks deze zomer in bekoring is geraakt van Frankrijk en een stukje la douce France in zijn portefeuille wil toevoegen, heeft geen uitgebreide keuze mogelijkheid. Slechts vijf fondshuizen hebben hun Franse aandelenfondsen geregistreerd voor verkoop in Nederland. Fidelity France Fund, dat van Morningstar's fondsanalisten de Analyst Rating Bronze heeft ontvangen, is binnen dit selecte gezelschap een degelijke keuze.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)



Beheer
Vincent Durel (foto) heeft 15 jaar ervaring, eerst als een Franse aandele analist bij Jefferies International, Kepler Securities en vervolgens Fidelity, waar hij in 2004 is toegetreden. Hij begon het beheer van het Fidelity France Fund in januari 2007, nadat de vorige beheerder overstapte naar het Fidelity Europe fonds.

Dit fonds is Durels eerste mandaat, en zijn beheer ervaring is dan ook niet zo lang als die van andere beheerders die Morningstar beoordeelt in de categorie 'Aandelen Frankrijk'. De analist die zich in Parijs richtte op de Franse aandelenmarkt, Bertrand Puiffe, werd in september 2011 gepromoveerd naar een leidinggevende functie bij Fidelity en is niet vervangen. Echter, Vincent Durel geniet nog steeds goede ondersteuning via een team van in Londen gevestigde analisten, één van de grootste in Europa. Het bestaat uit ongeveer 50 analisten georganiseerd per sector en marktkapitalisaties.

Het personeelsbeleid van Fidelity houdt frequente rotatie van de managers van landenfondsen in. Dit kan vanuit een langetermijnperspectief nadelig zijn en Morningstar zal dan ook aandacht blijven besteden aan de ontwikkelingen op dit gebied. Het is jammer dat de beheerder niet is belegd in het fonds, maar zijn variabele beloningsstructuur (volledig gebaseerd op drie-en vijf-jaars performance ten opzichte van de categorie) zorgt er voor dat de belangen van de beheerder steeds meer uitgelijnd zijn met die van beleggers.


Fondshuis
Fidelity Worldwide Investment heeft geleidelijk aan meer autonomie verworven van zijn Amerikaanse moedermaatschappij. In 2013 heeft het eveneens een analistenteam van 20 mensen in Londen om Amerikaanse aandelen te onderzoeken, waardoor het team in de Verenigde Staten niet meer alleen is.

Goed gefundeerd fundamenteel onderzoek is altijd één van de gebieden geweest waarop Fidelity zich wil onderscheiden. Naast een Londens kantoor heeft Fidelity Worldwide meer dan 200 analisten/fondsbeheerders, verspreid over Europa en Azië. Analisten kunnen bewust kiezen voor een carrière als analist, of kunnen doorgroeien naar fondsbeheerder.

De relatief korte interne carrière van analisten lag waarschijnlijk aan de basis voor de bonusstructuur van Fidelity, die aandelenselectie beloont op basis van perioden van één en twee jaar. Morningstar vindt dit kort. Ook zouden de kosten van de grotere vastrentende fondsen omlaag kunnen wanneer Fidelity beleggers laat meeprofiteren van schaalvoordelen. Ondanks de kosten- en vergoedingenstructuur is de kwaliteit van beleggingsfondsen in het hele Fidelity-assortiment hoger dan bij veel concurrenten met vergelijkbare omvang. Dit blijkt uit het grote aantal fondsen dat door de Morningstar-analisten wordt beoordeeld in alle grote beleggingscategorieën van aandelen, obligaties en gemengde sectoren.


Beleggingsproces
Manager Durel volgt voor Fidelity France Fund een "stock-picking" benadering die volledig is gebaseerd op fundamenteel onderzoek. Hij maakt gebruik van Fidelity's uitgebreide sectorresearch om kansen in elke sector van de Franse markt te identificeren. Hij is niet onderworpen aan een formele limiet voor allocaties naar sectoren of marktkapitalisaties. Daarnaast handhaaft hij een evenwicht tussen kleine, middelgrote en grote aandelen en blijft hij relatief dicht bij de CAC All-Tradable Index.

De beheerder neemt actieve posities in volgens zijn overtuigingen en potentiële winst. Hij hanteert een pragmatische aanpak en zoekt ondergewaardeerde bedrijven met sterke groeivooruitzichten of herstelkandidaten. Hij geeft de voorkeur aan historische vergelijkingsmaatstaven in plaats van discounted cash flow methoden en houdt van ondernemingen met een goed management dat in staat is om kasstromen te generen in verschillende economische omgevingen.

De samenstelling van de portefeuille is sinds de zomer van 2011 veranderd. Durel is niet langer beperkt tot beleggingen in effecten van +/- 3 procent ten opzichte van de index en de portefeuille is ook kleiner (30-45 effecten tegenover 45 tot 55 eerder). De beleggingshorizon is variabel en aandelen worden verkocht wanneer zij hun koersdoel bereiken. Deze strategie leidt tot een hoge omloopsnelheid van de portefeuille: meer dan 100 procent. De portefeuille is te allen tijde volledig belegd.


Rendement
Prestaties van Fidelity France Fund berusten in wezen op de kwaliteit van de aandelenselectie en in dit verband heeft manager Durel een goede reputatie. Van januari 2007 tot eind juni 2014 genereerde het fonds een rendement van 1,10 procent per jaar en deed het veel beter dan het gemiddelde van concurrenten (-0,19 procent) en de CAC All-Tradable Index (0,47 procent).

Het fonds kende een goede prestatie in 2007 toen de beheerder blijk gaf van een grotere convictie, gemeten aan de hand van een hogere 'active share' dan in 2008 en 2009. In een markt die wordt gedomineerd door de grote sectortrends, wist Fidelity France  Fund niet echt op te vallen in 2009 en eindigde het n lijn met de categorie. De verhoogde mate van actieve keuzes in de beleggingen heeft sinds 2010 haar vruchten afgeworpen. Aandelenselectie, met name in middelgrote aandelen die blootstelling hebben aan groei in opkomende landen (Christian Dior, Schneider, Seb Group, Remy Cointreau), verklaart de outperformance van het fonds in 2010.

Aan het begin van 2011 betaalde Durel de prijs van de vertraging bij deze aandelen, maar de focus op groeiaandelen (Edenred, Gemalto, Dassault Systèmes) en het uitstappen uit van zwakkere aandelen (Alcatel Lucent, ArcelorMittal) verklaart waarom het fonds goed standhield in de tweede helft van 2011 en in de eerste helft van 2012. Daarna volgde een teleurstellend 2013, waarin het fonds onderin de categorie eindigde. In het lopende jaar behoort het fonds echter weer tot de best presterende fondsen in de categorie met een rendement tot en met eind juni van 6,13 procent.


Kosten
De kosten die Fidelity France Fund toerekent aan beleggers (1,94 procent in 2014) zijn hoger dan de mediaan in de categorie 'Aandelen Frankrijk Large Cap' (1,80 procent).


Rol in beleggingsportefeuille
Fidelity France Fund kan worden gebruikt als de kern van een portefeuille.


Lees  ook het fondsrapport over Fidelity Fund France Y-Acc EUR >


Bekijk ook deze beleggingsfondsen in Franse aandelen (klik op tabel voor vergroting)




Laatste 10 beleggingsfondsen van de week

Fidelity Indonesia Fund

Vanguard Euro Government Bond Index Fund

Aberdeen Global - Asia Pacific Equity Fund

BlueBay High Yield Bond Fund

Parvest Equity USA Mid Cap

Amundi Funds Equity Brazil


Kempen Orange Fund

East Capital Russian Fund

Franklin India

Degroof Equities Belgium Active

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten