Amerikaanse aandelen gaan als een speer. De S&P 500 Index bevindt zich al geruime tijd (sinds 2013) op zijn hoogste punt in tien jaar (zie koersgrafiek). De twee duikelingen in februari en augustus dit jaar blijken nu slechts incidenten. Conflicten in Oekraïne, Gaza en Irak waar de Verenigde Staten meer en minder direct bij zijn betrokken, brengen financiële markten niet van de wijs.
De vraag is hoe lang dit feest van stijgende aandelenkoersen nog duurt? Niemand die het weet. De nodige marktvorsers denken het te weten maar hun visies staan recht tegenover elkaar. Sommigen waarschuwden in augustus, toen de koersen 10 procent daalden, dat de langverwachte correctie een feit was. Dat bleek achteraf niet het geval. Nu zijn er geluiden die variëren van koersen die nog wel even door kunnen stijgen tot een correctie die er elk moment aankomt tot een correctie die nog wel enkele jaren op zich kan laten wachten. Tja, enig moment zal er zeker een –forse- koersdaling komen. Voorlopig blijven zij die vinden dat Amerikaanse aandelen te duur zijn geworden en dat geopolitieke spanningen te hoog oplopen en zij die meer optimistisch zijn om het hardst hun visie verkondigen.
Feit is, dat Amerikaanse ondernemingen over het algemeen een goed tweede kwartaal achter de rug hebben. Er werden beter dan verwachte cijfers gepresenteerd en de meerderheid liet omzet- en winstgroei zien. Ondernemingen staan er goed voor en zetten hun kasgeld aan het werk gezien het grote aantal –voorgenomen- fusies en overnames.
Daarnaast doet de Amerikaanse economie het redelijk en presteert beter dan één jaar geleden. De Amerikaanse centrale bank Fed heeft laten weten dat het de rente tot zomer volgend jaar laag houdt wat bedrijven en consumenten stimuleert tot investeren en consumeren.
Meeliften
Een gemakkelijke en goedkope manier voor beleggers om mee te liften op het succes van Amerikaanse aandelen is Vanguard US 500 Stock Index. Dit indexfonds heeft als doel om het rendement van de S&P 500 Index te leveren tegen de laagste kosten. Deze benchmark wordt fysiek gerepliceerd door in alle 500 ondernemingen te beleggen.
Het fonds slaagt er goed in om zijn doel te bereiken. De afgelopen drie, vijf en tien jaar staat Vanguard US 500 Stock Index in de top twee kwartielen van de Morningstar-categorie 'Aandelen Verenigde Staten large-cap gemengd'. In de afgelopen tien jaar (behalve in 2007 en 2009) versloeg dit fonds het gemiddelde van de categorie. Deze twee prestaties tonen aan dat dit passieve indexfonds het beter doet dan menig actief beheerd beleggingsfonds in Amerikaanse aandelen. Echter, zijn prestaties zijn gemiddeld als ze worden afgezet tegen andere indexfondsen in dezelfde categorie.
Vanguard US 500 Stock Index is met een TER (total expense ratio) van 0,25 één van de goedkoopste indexfondsen in de markt. Bij Vanguard zijn de beleggers ook eigenaar van de onderneming waardoor de belangen van beleggers voorop staan en op de kosten wordt gelet. Wel dient opgemerkt te worden dat andere passieve alternatieven zoals ETFs nog lagere kosten in rekening brengen, soms niet meer dan 0,05 procent.
Beleggers kunnen Vanguard US 500 Stock Index gebruiken in de kern van hun beleggingsportefeuille voor blootstelling aan Amerikaanse aandelen of als tactisch instrument om hun portefeuille meer richting Amerikaanse large –cap aandelen te sturen.
Sinds het begin in 1998 blijkt Vanguard US 500 Stock Index een adequate indextracker met bovengemiddelde rendementen en met een aantrekkelijk kostenniveau. Morningstar kent het zijn één na hoogste Analyst Rating Silver toe.
Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)
Beheer
Vanguard US 500 Stock Index wordt beheerd met een teambenadering door de in de Verenigde Staten gehuisveste Equity Investment Group. Donald Butler is als portefeuillemanager verantwoordelijk voor de dagelijkse transacties en het beheer van de portefeuilles van de aandelenindexfondsen. Hij begon in 1992 bij Vanguard en werkt sinds 1996 op de trading desk. Butler krijgt assistentie van een team van vijf portefeuillemanagers die ieder al lange tijd bij Vanguard werken.
Michael Buek is betrokken bij de dagelijkse handel en het beheer van de portefeuille van aandelenindexfondsen en bekleedt een handelsfunctie bij de belegging van de groep in actief beheerde kwantitatieve fondsen. Hij kwam in 1987 bij Vanguard en zit sinds 1991 bij de trading desk.
Michael Perre overziet het portefeuillebeheer van de intern beheerde aandelenindexfondsen en is betrokken bij de dagelijkse transacties en portefeuillemanagement van de fondsen. Zijn carrière bij Vanguard startte in 1990 en hij werkte voor het boekhoudteam en het team dat aandelen uitleent (securities lending) voordat hij in 1999 lid van de trading desk werd.
Ryan E. Ludt houdt zich bezig met het portefeuillebeheer van de aandelenindexfondsen en met transacties. Hij is verantwoordelijk voor dagelijkse activiteiten van de portefeuilles van aandelen-ETFs.
Christine Franquin leidt diverse aandelenfondsen en gebalanceerde beleggingsfondsen, waaronder fondsen voor Amerikaanse en internationale beleggers. Gerard O’Reilly kwam in 1992 bij Vanguard en is sinds 1995 betrokken bij de Equity Investment Group.
Fondshuis
Vanguard is uitgegroeid tot een van de grootste vermogensbeheerders, omdat het beleggers een eerlijke deal, straight talk en sterke prestaties biedt. De bron van het concurrerend vermogen van Vanguard en zijn cultuur is de wederzijdse eigendomsstructuur. Beleggers zijn eigenaar van Vanguard via de Vangaurd-fondsen waarin ze bekeggen. Hierdoor werkt het fondshuis tegen kostprijs in plaats van met een winstoogmerk en zet het de belangen van beleggers op de eerste plaats.
Vanguard beschikt ook over eigenschappen die rentmeesterschap bevorderen, zoals bovengemiddelde managerretentie, een sterke compliance cultuur (naleving van wet- en regelgeving) en een onafhankelijk bestuur. De vermogensbeheerder biedt beleggers diverse voordelen. Het deelt schaalvoordelen via lagere tarieven, publiceert duidelijke en beknopte verslagen voor aandeelhouders, investeert in onderwijs en onderzoek en vermijdt de introductie van trendy fondsen. Het is echter niet zo succesvol geworden door louter altruïsme te bedrijven. Het breidde met name zijn assortiment ETFs agressief uit en maakte de afgelopen jaren assertief reclame voor zijn fondsen.
Vanguards aanwezigheid in Europa dateert van 1998. Het kantoor in het Verenigd Koninkrijk werd in 2009 opgericht en werd in 2011 het hoofdkwartier voor alle Europese activiteiten. Ondanks de opmerkelijke groei blijft het nog steeds een relatief kleine vemogensbeheerder in Europa met een beheerd vermogen van ongeveer EUR 40 miljard (per juni 2013).
Kortom: Vanguard verbetert de financiële sector door met zijn beleggingsfondsen tot prijsconcurrentie aan te zetten. Als het zijn herkomst niet verloochent tijdens het groeien, zal Vanguard een betrouwbare rentmeester blijven.
Beleggingsproces
Het doel van Vanguard US 500 Stock Index is om beleggers het rendement van de S&P 500 Index te leveren tegen de laagst mogelijke kosten. Daarvoor wordt de benchmark met 500 Amerikaanse ondernemingen volledig fysiek gerepliceerd door alle 500 ondernemingen uit de index in portefeuille te houden.
Het beheerproces is vrijwel geautomatiseerd. Portefeuillebeheerders zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de transacties. Het fonds probeert in het bijzonder waarde toe te voegen door mogelijkheden rond veranderingen in de index te exploiteren. Om liquiditeitsredenen neigt het ernaar om één tot twee dagen voor en na de aanpassing van de index te handelen. Echter, voor minder liquide aandelen worden 5 dagen genomen.
Om bestaande aandeelhouders van het fonds te beschermen wordt nieuwe beleggers verzocht om hun eigen initiële handelskosten af te dekken via een eenmalige verwateringsheffing. Als beleggers hun belang in het fonds verkopen wordt een heffing toegepast als de uitstroom een impact op het fonds heeft.
Vanguard gebruikt termijncontracten met het oog op een efficiënt portefeuillebeheer zoals herbalanceren en dividend. Het gebruik van futures is beperkt tot 1 procent van de waarde van het fonds. In aanvulling hierop leent Vanguard ook aandelen uit (securities lending) om waarde toe te voegen. Het fondshuis volgt hierbij een waardebenadering waarbij alleen aandelen worden uitgeleend als de opbrengst het extra risico waard is. De opbrengst van securities lending wordt 95/5 verdeeld en het meeste gaat naar de belegger. Tegenpartijrisico wordt gemitigeerd door het aanhouden van cash ter waarde van de uitgeleende aandelen. Voor Amerikaanse aandelen is het onderpand 102 procent en voor niet-Amerikaanse aandelen 105 procent groot.
De S&P 500 is een naar marktkapitalisatie gewogen index die is aangepast aan de hoeveelheid vrij verhandelbare aandelen (free float) en is samengesteld uit 500 Amerikaanse ondernemingen. Vergeleken met de Morningstar-categorie ‘aandelen VS large-cap gemengd’ heeft Vanguard US 500 Stock Index een sterke neiging naar large-cap aandelen ten koste van mega- en mid-caps. Op sectorniveau heeft het fonds een vergelijkbare blootstelling aan sectoren als het gemiddelde fonds in de categorie, met sectorallocaties die maximaal 1 tot 2 procent afwijken. Op dit moment is technologie de grootste sector, goed voor 19 procent van de waarde van de index. Financiële dienstverleners (16 procent) en gezondheidszorg (13 procent) maken de top drie compleet.
Over het geheel genomen is de portefeuille goed gediversifieerd vanuit het perspectief van de individuele namen met de top 10 posities die minder dan 20 procent van de portefeuille uitmaken terwijl het grootste individuele aandeel ongeveer 3 procent van de portefeuille uitmaakt.
Rendement
Vanguard US 500 Stock Index volgt zijn benchmark –de S&P 500- sinds de start van het fonds zeer nauwkeurig. Het rendement bleef de afgelopen drie en vijf jaar ruwweg de grootte van zijn TER (0,25 procent) achter bij dat van de index. Hiermee openbaart het fonds zich als een robuuste en betrouwbare tracker.
Vanguard verlaagde de vergoeding voor het fonds in 2013 van 0,30 naar 0,25 procent. Morningstar verwacht dat dit een positieve impact heeft op het rendement. De eerste vijf maanden van 2014 geven hiervoor al een overtuigend bewijs, omdat de underperformance van Vanguard US 500 Stock Index sinds zijn oprichting daalde van 0,20 naar 0,07 procent.
In de Morningstar-categorie ‘Aandelen VS large-cap gemengd’ staat Vanguard US 500 Stock Index over de afgelopen drie, vijf en tien jaar geroutineerd in de twee topkwartielen. Het weet dus de nodige actief beheerde fondsen te verslaan. Wordt het fonds alleen tegen vergelijkbare fondsen afgezet dan is zijn prestatie redelijk gemiddeld.
In neerwaartse markten doet Vanguard US 500 Stock Index het gemiddeld beter dan concurrenten. Daar staat tegenover dat het fonds onderpresteert in opwaartse markten. Dat bleek in de afgelopen tien jaar.
Kosten
Vergeleken met vergelijkbare indexfondsen is Vanguard US 500 Stock Index één van de goedkoopste fondsen op de markt. Dat maakt het zeer concurrerend geprijsd in vergelijking met de gemiddelde kosten van fondsen in de Morningstar-categorie ‘Aandelen VS large-cap gemengd’. Maar andere, passieve alternatieven zoals ETFs brengen lopende kosten in rekening van niet meer dan 0,05 procent.
Lees ook het fondsrapport over Vanguard US 500 Stock Index Inv EUR >
Bekijk ook deze beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen (klik op tabel voor vergroting)
Laatste 10 beleggingsfondsen van de week
Fidelity France Fund
Robeco European Conservative Equities
Invesco Euro Corporate Bond Fund
Comgest Growth Europe
Fidelity Indonesia Fund
Vanguard Euro Government Bond Index Fund
Aberdeen Global - Asia Pacific Equity Fund
BlueBay High Yield Bond Fund
Parvest Equity USA Mid Cap
Amundi Funds Equity Brazil
Kempen Orange Fund
East Capital Russian Fund
Franklin India
Degroof Equities Belgium Active