Beleggen voor pensioen stijgt met stip

Een voldoende oudedagsvoorziening is dit jaar veruit de belangrijkste reden geworden voor beleggers om geld opzij te zetten. Er tekent zich een opmerkelijke generatiekloof af tussen beleggers. Bij beleggers jonger dan 50 jaar is het pensioenbewustzijn veel duidelijker aanwezig. 

Maarten van der Pas 30 oktober, 2014 | 6:01
Facebook Twitter LinkedIn

Pensioen is het belangrijkste spaar- en beleggingsdoel van Nederlanders geworden. Dat blijkt uit de Schroders Beleggingsbarometer, een onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO onder 353 relatief vermogende particuliere beleggers. Zij hebben een vrij belegbaar vermogen van meer dan EUR 50 duizend en maken al dan niet gebruik van een beleggingsadviseur.

Een voldoende oudedagsvoorziening is dit jaar veruit de belangrijkste reden geworden voor beleggers om geld opzij te zetten. Vorig jaar werden opbouwen van vermogen en behoud van vermogen nog het meest genoemd en kwam pensioen op de derde plek. Dit jaar is pensioen voor 49 procent van de ondervraagden het belangrijkste beleggingsdoel. De bewustwording van de noodzaak om iets aan het pensioen te doen is in dit jaar zelfs nog toegenomen, aldus het onderzoek. Waar aan het begin van het jaar 38 procent van de beleggers aangaf pensioenopbouw als belangrijkste doel te hebben is dat in de zomer opgelopen tot 49 procent.

(Klik op tabel voor vergroting)

Er tekent zich een opmerkelijke generatiekloof af tussen beleggers. Bij beleggers jonger dan 50 jaar is het pensioenbewustzijn veel duidelijker aanwezig. Bijna driekwart zet zelf geld opzij tegen 58 procent van de beleggers ouder dan 50 jaar.

Weinig illusies
De ondervraagde Nederlandse beleggers maken zich weinig illusies over hun toekomstig pensioen. Een meerderheid is ervan overtuigd, dat het pensioen dat nu wordt opgebouwd onvoldoende is om de huidige levensstijl te kunnen voortzetten. Maar 44 procent van de beleggers denkt dat het pensioen voldoende is. Het is niet bekend of dat komt omdat ze al geld opzij leggen of dat het wishful thinking is.

Ook hier zijn jongeren pessimistischer. Van de beleggers jonger dan 50 jaar weet 45 procent zeker dat ze niet genoeg geld zullen krijgen. Bij beleggers ouder dan 50 jaar is 46 er juist van overtuigd dat het goed zit met hun pensioen.

Bij beleggers onder de 50 jaar is ook veel duidelijker de zorg over een pensioengat aanwezig. Bijna driekwart van hen zet geld op zij tegen 58 procent van de beleggers ouder dan 50. In totaal zet 61 procent van de ondervraagden al extra geld opzij voor later. Sparen blijft daarbij het meest populaire middel voor een aanvulling op het pensioen (57 procent), gevolgd door beleggen in beleggingsfondsen (51 procent).

Michel Vermeulen, algemeen directeur van Schroders Benelux, wijst erop dat jonge beleggers nu al veel meer negatief nieuws over pensioenen over zich heen hebben gekregen dan de oudere generatie. "Denk aan dekkingsgraden die tekort schieten, premiestijgingen, geen indexering en dalende uitkeringen. dat kan het pessimisme omtrent pensioen bij jongere beleggers verklaren."

Advies
Andere interessante conclusies uit het onderzoek zijn, dat beleggers over het algemeen tamelijk pessimistisch zijn. De Beleggersoptimisme Indicator in het onderzoek staat op een gematigde 19 procent, waar dat begin van het jaar nog 61 procent was. Beleggers zijn momenteel onzeker over marktomstandigheden door geopolitieke ontwikkelingen in Rusland en het Midden-Oosten.

Opvallend is verder, dat bijna de helft van de beleggers gebruik maakt van een adviseur bij zijn beleggingsbeslissingen. Dit percentage (48 procent) lag vorig jaar nog aanmerkelijk lager (35 procent). De forse stijging is des te opmerkelijker, omdat beleggers sinds dit jaar zich meer bewust zijn van de kosten die advies met zich meebrengt omdat zij hiervoor een afzonderlijke rekening gepresenteerd krijgen. Dit heeft beleggers kennelijk niet afgeschrikt om advies te vragen aan professionals. Niettemin heeft nog steeds de helft van de vermogende beleggers het idee dat ze het zonder professioneel advies afkunnen.

Onder Nederlandse beleggers wordt beleggen in beleggingsfondsen in toenemende mate populair. Van het geld dat Nederlanders hebben om te beleggen, is 29,4 procent belegd in beleggingsfondsen. Dit is een sterke toename ten opzichte van vorig jaar, toen dat percentage uitkwam op 26,5 procent. Het gedeelte van het vermogen dat op spaarrekeningen staat, is dit jaar gedaald van 44 procent naar 34 procent. Aandelenfondsen blijven het meest populair onder die beleggers, terwijl mixfondsen snel aan terrein winnen en bij 24 procent van de beleggers in de portefeuille zit.


Pensioen3daagse
Morningstar doet mee aan de Pensioen3daagse en publiceert artikelen over beleggen voor een (aanvullend) pensioen. Lees ook:

Morningstar helpt bij beleggen voor het pensioen
Opmerkelijke paradoxen bij het pensioenbewustzijn van Nederlanders. Weinig interesse in pensioen, maar wel grote zorgen over ons pensioenstelsel hebben. Verwachten dat het pensioen niet toereikend zal zijn, maar geen aanvullende maatregelen nemen. Kom in actie en maak gebruik van Morningstars expertise.

Pensioen moet je gewoon doen!
De Pensioen3daagse wordt volgende week voor de vierde keer in ons landen gehouden. Een nuttig en o zo nodig initiatief dat moet helpen om het pensioenbewustzijn en kennis over pensioen bij u, maar ook bij mijzelf te verhogen.

Wat iedereen moet weten over zelf regelen van het pensioen
In Nederland klink steeds vaker de roep om meer individualisering van het pensioenstelsel. In een tijd van individualisering lijkt ons collectieve model uit de mode. Biedt het Amerikaanse pensioenstelsel uitkomst?

Creëer je eigen dividendmachine
Voor gepensioneerden die iedere maand een aanvullend inkomen willen, kunnen dividendaandelen een interessante optie zijn. Door handig gebruik te maken van de verschillende uitbetalingsmomenten kunnen zij hun eigen dividendmachine creëren. Wie geen tijd of kennis heeft om zelf individuele aandelen te selecteren, kan opteren voor een dividendfonds.

Beleggen in uw levensloop met life cycle fondsen
Amerikanen maken veelvuldig gebruik van life cycle fondsen voor hun pensioenopbouw. In Nederland is dit type beleggingsfonds weinig bekend bij het grote publiek. Hoog tijd voor een nadere kennismaking. De verschillen in rendement en kosten zijn groot.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten