Beleggingsfonds van de week: Aberdeen Global – World Equity Fund

Er zijn niet veel wereldwijd beleggende aandelenfondsen die de MSCI World Index consistent weten te verslaan. Aberdeen Global - World Equity Fund is een positieve uitzondering. Dit beleggingsfonds heeft een kwalitatief goed beheerteam en beleggingsproces. 

Jeffrey Schumacher, CFA 30 oktober, 2014 | 11:26
Facebook Twitter LinkedIn

De MSCI World Index is voor veel wereldwijd beleggende aandelenfondsen een horde van formaat. Veel beleggingsfondsen weten deze index op de langere termijn niet te verslaan. Uit een studie van Vanguard blijkt, dat het zelfs om 80 procent van de wereldwijd beleggende aandelenfondsen gaat. Droevige cijfers, maar dat betekent niet dat er helemaal geen fondsen zijn die waarde toevoegen.

Eén van die fondsen die de benchmark wel weet te tacklen is Aberdeen Global – World Equity Fund. Hoewel dit fonds een lastig 2013 kende, staat het track record op lange termijn als een huis. De consistentie en de kwaliteit van het beleggingsteam en -proces onder leiding van Stephen Docherty (foto) maken dit fonds een goede keuze voor beleggers. Morningstar geeft het fonds dan ook een positieve Morningstar Analyst Rating: Silver.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)


Beheer
Aberdeen Global - World Equity Fund wordt beheerd door Aberdeens zestien man sterke Global Equity-team onder leiding van Stephen Docherty. Binnen dit team zijn er zeven portfoliomanagers met beslissingsverantwoordelijkheid. Dit is inclusief drie wereldwijde aandelenbeleggers die verantwoordelijk zijn voor de totale wereldwijde beleggingsstrategie van Aberdeen. 

Andrew Brown, senior investment manager van het Global Equity team, startte in 2005 bij Aberdeen in het Global Emerging Markets Equity team alvorens in augustus 2014 te verhuizen naar het Global Equity team.

Gehuisvest in Edinburgh is het team dagelijks in contact met de regionale kantoren van Aberdeen in Londen, Philadelphia, Singapore, Stockholm en Sydney. In de loop van de jaren is het team gegroeid door overnames, zoals van Murray Johnstone en Edinburgh Fund Managers. Daarnaast was er sprake van organische groei, waardoor Aberdeen nu een zeer ervaren team heeft met een gemiddelde van 14 jaar ervaring in de sector.

Ook is het verheugend te constateren dat de meerderheid van deze ervaring is opgebouwd bij Aberdeen dankzij een lage omloopsnelheid binnen de organisatie. Echter, junioranalisten wisselen vaker van positie om ervaring op te doen. Aberdeen past dit concept voorzichtig toe zodat de continuïteit van de beleggingsaanpak niet wordt geschaad.


Fondshuis
Aberdeen Asset Management ging met een bescheiden basis van start. In 1983 werd een beleggingstrust van GBP 50 miljoen geïntroduceerd. De onderneming is inmiddels een wereldwijde vermogensbeheerder met beleggingskantoren in Europa, Azië en de Verenigde Staten en heeft per maart 2013 meer dan GBP 208 miljard aan vermogen onder beheer. De groei werd autonoom verwezenlijkt en via een aantal overnames waaronder in het recente verleden ook vastgoedfondsen.

Verstandige, strategische overnames hebben de beleggingsbasis van Aberdeen gediversifieerd. Het fondshuis beschikt nu over 15 procent aan vastgoed en 30 procent aan vastrentende inkomsten. Het resterende gedeelte is in aandelenproducten belegd. Daarnaast werd het door Hugh Young, hoofd van het Aziatische aandelenteam, ontwikkelde beleggingsproces wereldwijd overgenomen.

Portefeuillebeslissingen worden collegiaal genomen en Aberdeen tracht het fenomeen 'sterrenstatus' onder zijn fondsbeheerders te vermijden. De beheerders van Aberdeen ontvangen een enigszins unieke vergoeding met een grotendeels subjectief element.

Hoewel Morningstar vindt dat de beloningsstructuur beter in overeenstemming zou moeten zijn met de geleverde prestaties, heeft de huidige beloningsstructuur het rendement voor beleggers in de afgelopen 30 jaar niet geschaad.

Beleggingsproces
De beheerders van Aberdeen Global - World Equity Fund investeren volgens de vooronderstelling dat de onderliggende fundamentals de aandelenkoersen op de lange termijn weerspiegelen. Hierdoor belegt dit bottom-up gedreven, ongedwongen fonds uitsluitend in aandelen die met succes de kwaliteitseisen van het team doorkomen en voldoen aan hun strikte waarderingscriteria.

Het team beoordeelt de kwaliteit aan de hand van de duidelijkheid in de business strategie waarbij de uitvoering van de strategie in handen is van ervaren topmanagement. De sterkte van de balans, de transparantie van de winst en een streven naar aandeelhouderswaarde zijn andere kenmerken die zij zoeken. Ze houden van bedrijven die aanzienlijke hoeveelheden kasstroom genereren en dit wijselijk besteden via waarde toevoegende projecten of retourneren aan de aandeelhouders om een efficiënter gebruik van hun balans te maken.

Ondernemingen worden geacht aantrekkelijk gewaardeerd als ze worden vergeleken met vergelijkbare bedrijven op basis van ratio's zoals koers/winst en koers/kasstroom. Het beheerteam creëert een kooplijst op basis van de adviezen van hun regionale collega’s. Ze worden niet beperkt door de wegingen van de aandelen in de regionale portefeuilles, maar mogen niet beleggen buiten de aandelen die op de kooplijst staan. Dit geeft een beleggingsuniversum van ongeveer 330 aandelen. De beheerders streven naar een goed gespreid fonds op regioniveau, maar zijn ook bereid om duidelijke sector- of regiopositioneringen door te voeren wanneer dit vanuit waarderingsoogpunt interessant is.

Rendement
Vanaf maart 1993 tot eind augustus 2014 heeft Aberdeen Global - World Equity Fund duidelijk beter gepresteerd dan vergelijkbare fondsen. Het realiseerde een geannualiseerd rendement van 7,5 procent versus 5,4 procent voor de Morningstar-categorie 'Aandelen wereldwijd large cap gemengd'. Ondanks de soms grote afwijkingen in de portefeuille is het rendementspatroon vrij consistent, waarbij het in de meeste jaren outperformance wist te genereren.

Een uitzondering was 2013, waar het fonds duidelijk achter bleef. Een hang naar opkomende landen en een voorkeur voor kwaliteitsaandelen zorgde voor de underperformance. De aandelenselectie in de sector financiële dienstverleners, waarbij de namen in opkomende landen hard werden geraakt door de angst voor een afbouw van het Amerikaanse steunprogramma voor de economie, had grote invloed.

Op de langere termijn zijn deze factoren echter de bron geweest van outperformance, wat het fonds hielp om goed te presteren tijdens zowel stijgende als dalende markten. Dit jaar tot en met augustus presteert het fonds weer zeer goed ten opzichte van haar concurrenten, waarbij de factoren die in 2013 niet werkten nu een grote bijdrage leveren. Aandelenselectie binnen financiële waarden en energie is de belangrijkste drijfveer geweest, met goede rendementen van lange-termijn posities zoals Bank Bradesco, Petrobras en EOG Resoucres.


Kosten
De kosten van Aberdeen Global - World Equity Fund van 1,18 procent zijn in lijn met de mediaan van de Morningstar-categorie 'Aandelen wereldwijd large cap gemengd'.

Rol in portefeuille
Voor beleggers die wereldwijde aandelenblootstelling willen verkrijgen kan Aberdeen Global - World Equity Fund als kernpositie dienen.


Lees ook het analistenrapport over Aberdeen Global - World Equity Fund Y2 EUR Cap >


Bekijk ook deze beleggingsfondsen met een positieve Analyst Rating (Gold, Silver of Bronze) in de Morningstar-categorie 'Aandelen wereldwijd large cap gemengd’ (klik op tabel voor vergroting).



Eedere beleggingsfondsen van de week

Carmignac Patrimoine

DWS Top Dividende

Morgan Stanley Euro Corporate Bond

Pimco GIS Total Return Bond Fund

Metropole Sélection

BlackRock World Mining

BlackRock Fixed Income Strategies D2 EUR

T. Rowe Price Global Growth Equity Fund

Robeco US Large Cap Equities

Vanguard US 500 Stock Index

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten