Beleggen voor pensioen in da mix

PENSIOEN3DAAGSE - Wat verklaart de opkomst van mixfondsen? Morningstar onderzoekt de voor- en nadelen van dit populaire type beleggingsfondsen. En geeft een overzicht van de beste defensieve, neutrale en offensieve mixfondsen.

Maarten van der Pas 30 oktober, 2014 | 16:42
Facebook Twitter LinkedIn

Mix- of allocatiefondsen winnen aan populariteit. Dat blijkt uit Morningstars beleggingsbarometer die elke maand wordt gepubliceerd. Die bevat onder meer de 15 meest populaire beleggingsfondsen op morningstar.nl en in dit overzicht nemen mixfondsen al het hele jaar een prominente plaats in. Allocatiefondsen van ING, BlackRock, Ethna en ABN Amro zijn een vaste waarde. 

Dat mixfondsen in de lift zitten stelt ook de Schroders Beleggingsbarometer vast, een groot onderzoek onder relatief vermogende Nederlandse beleggers. Eén van de conclusies dit jaar is, dat mixfondsen snel terrein winnen en inmiddels bij bijna een kwart (24 procent) van de beleggers in portefeuille zit. En bij deze beleggers maken allocatiefondsen voor 11 procent deel uit van de portefeuille. In voorgaande jaren waren deze cijfers lager.

Gemaksproducten
Wat verklaart de opkomst van mixfondsen? Het zijn gemaksproducten die beleggers een totaaloplossing bieden. Dit type fondsen is een eenvoudige manier om gespreid te beleggen tegen relatief lage kosten. Het vraagt van de doe-het-zelf belegger namelijk behoorlijk wat kennis en tijd om zelf een juiste keus in en spreiding tussen aandelen, obligaties en alternatieven als vastgoed, grondstoffen en cash te maken. Bij een mixfonds maakt een professionele belegger die moeilijke keuzes en een belegger koopt met één transactie een volledige en gespreide portefeuille. Een belegger krijgt zo ook toegang tot beleggingscategorieën waar hij zelf misschien niet zo snel aan zou denken zoals 

Van veel mixfondsen zijn er diverse uitvoeringen met elk een eigen karakter dat varieert van defensief tot neutraal tot offensief. Bij defensieve mixfondsen bevat de portefeuille meer obligaties en minder aandelen, bij offensieve fondsen is het juist andersom. Zo bieden mixfondsen voor ieder wat wils en spelen ze in op een verschillende risicobereidheid en op verschillende fases in het leven van een belegger. Wie bijvoorbeeld tegen zijn pensioen aan zit is meer gebaad bij een defensief fonds, wie aan het begin van zijn vermogensopbouw staat kiest voor een offensieve versie.grondstoffen of hedge funds. En binnen de meer traditionele categorieën zoals aandelen aan opkomende landen en bij obligaties aan high yield en EMD (emerging market debt).

Pensioenbewustzijn
Pensioen is naast gebruiksgemak nog een andere reden die de populariteit van mixfondsen kan bepalen. Volgens de eerder genoemde beleggingsbarometer van Schroders is de Nederlandse belegger zich bewust geworden van de noodzaak om iets aan zijn pensioen te doen, om te gaan sparen of beleggen voor een aanvullend pensioen. Pensioenopbouw wordt dit jaar voor het eerst als belangrijkste beleggingsdoel genoemd. Beleggers kunnen daarbij, gegeven het eerdergenoemde gemak, al snel bij mixfondsen uitkomen.

Beleggers kunnen ook bij mixfondsen uitkomen door hun bank, als ze informeren om te gaan beleggen. Voor banken zijn mixfondsen enerzijds een gemakkelijk product om te adviseren. Als het risicoprofiel van de klant is vastgesteld is daar eenvoudig een passend allocatiefonds bij te vinden en wordt de klant een kant-en-klare portefeuille aangeboden. Anderzijds verdienen banken meer aan eigen mixfondsen. Bij zogenaamde huisfondsen ontvangen banken zelf de beheervergoeding die door hun mixfondsen in rekening wordt gebracht. Bij het aanbieden van allocatiefondsen van derden gaat de beheervergoeding naar het andere fondshuis. Dat kan een andere reden voor de populariteit van mixfondsen zijn – het huismixfonds – ofschoon die niet per se in het belang van de belegger is.

Rozengeur en maneschijn
Het is overigens niet alleen maar rozengeur en maneschijn bij mixfondsen. Er kleven ook nadelen aan. Zo zijn veel mixfondsen in feite een fund of funds. Voor de belegging in aandelen, obligaties en eventueel andere activa wordt doorbelegd in andere beleggingsfondsen van het fondshuis. Dit klinkt als gedwongen winkelnering. Een fondshuis is vaak niet in alle beleggingsstrategieën even goed en heeft bijvoorbeeld goedpresterende obligatiefondsen, maar doet het op wereldwijde aandelen minder. Een belegger in het mixfonds zit dan echter wel aan beide fondsen vast. Dan is het beter als een mixfonds ook buiten de deur kijkt naar aantrekkelijke fondsen om in door te beleggen.

Een voordeel van beleggen in eigenfondsen is dat de kosten lager kunnen zijn, omdat de fondsen van hetzelfde fondshuis aan elkaar geen transactiekosten in rekening brengen (dan moet dit voordeel wel aan beleggers worden doorberekend). En verdergaand op de kosten, die kunnen voor een belegger hoger zijn dan wanneer hij zelf in afzonderlijk in beleggingsfondsen en ETFs zou beleggen. Maar dan hij het benodigde huiswerk wel zelf kunnen en willen doen.

Hiermee wordt op het punt van transparantie aangekomen. Het is niet altijd of niet tijdig duidelijk waar en waarin de beheerder van een mixfonds belegt. Overigens geldt dit nadeel niet exclusief voor mixfondsen, maar voor de nodige beleggingsfondsen in het algemeen.
Een ander nadeel in het verlengde van transparantie is, dat de portefeuillesamenstelling van het mixfonds gegeven de maximale bandbreedtes kan (gaan) afwijken van wat passend of wenselijk is voor de belegger. In het beleggingsproces van het fonds staat omschreven wat de maximale positie in aandelen, obligaties en andere activa mag zijn. Een belegger moet dus goed de portefeuillesamenstelling in de gaten – kunnen - houden. Want hij geeft met een mixfonds de controle volledig uit handen. Maar dat kan juist ook een reden zijn om in een mixfonds te stappen.

Waardering
Met de opkomst van mixfondsen zijn de analisten van Morningstar meer allocatiefondsen gaan analyseren en waarderen. Onderstaande tabellen laat een top 10 van mixfondsen zien in de categorieën defensief, neutraal en offensief. Ook zijn alle fondsen met een Morningstar Analyst Rating in de tabel opgenomen voor zover ze al niet in de top 10 staan. Een positieve Analyst Rating – ‘Gold’, ‘Silver’ of ‘Bronze’ – betekent dat de analisten van Morningstar verwachten dat het fonds op termijn de benchmark en/of categorie verslaat. Het is dus een prognose van toekomstig rendement, in tegenstelling tot de Morningstar – sterren – Rating die het historisch rendement beoordeelt. De kwalificatie ‘Neutral’ houdt in dat het fonds het verschil niet zal maken.

Top 10 defensieve mixfondsen


(Klik op tabel voor vergroting)


Top 10 neutrale mixfondsen


(Klik op tabel voor vergroting)


Top 10 offensieve mixfondsen


(Klik op tabel voor vergroting)


Lees ook

Zoeken naar de ideale cocktail: onderzoek naar 150 mixfondsen
Mixfondsen zijn een gemakkelijke manier om gespreid te beleggen tegen relatief lage kosten. Morningstar en de VEB onderzochten de prestaties van 150 in Nederland aangeboden mixfondsen. De verschillen zijn groot.

Hoe selecteer ik een mixfonds? 10 Belangrijke vragen
Morningstar en de VEB stellen 10 belangrijke vragen die een belegger moet beantwoorden bij het selecteren van een mixfonds voor zijn portefeuille

Pensioen3daagse
Deze column maakt deel uit van een serie artikelen over zelf beleggen voor pensioen, dat op morningstar.nl verschijnt in het kader van de Pensioen3daagse. Lees ook:

Morningstar helpt bij beleggen voor het pensioen
Opmerkelijke paradoxen bij het pensioenbewustzijn van Nederlanders. Weinig interesse in pensioen, maar wel grote zorgen over ons pensioenstelsel hebben. Verwachten dat het pensioen niet toereikend zal zijn, maar geen aanvullende maatregelen nemen. Kom in actie en maak gebruik van Morningstars expertise.

Pensioen moet je gewoon doen!
De Pensioen3daagse wordt volgende week voor de vierde keer in ons landen gehouden. Een nuttig en o zo nodig initiatief dat moet helpen om het pensioenbewustzijn en kennis over pensioen bij u, maar ook bij mijzelf te verhogen.

Wat iedereen moet weten over zelf regelen van het pensioen
In Nederland klink steeds vaker de roep om meer individualisering van het pensioenstelsel. In een tijd van individualisering lijkt ons collectieve model uit de mode. Biedt het Amerikaanse pensioenstelsel uitkomst?

Wat iedereen moet weten over zelf regelen van het pensioen
In Nederland klink steeds vaker de roep om meer individualisering van het pensioenstelsel. In een tijd van individualisering lijkt ons collectieve model uit de mode. Biedt het Amerikaanse pensioenstelsel uitkomst?

Creëer je eigen dividendmachine
Voor gepensioneerden die iedere maand een aanvullend inkomen willen, kunnen dividendaandelen een interessante optie zijn. Door handig gebruik te maken van de verschillende uitbetalingsmomenten kunnen zij hun eigen dividendmachine creëren. Wie geen tijd of kennis heeft om zelf individuele aandelen te selecteren, kan opteren voor een dividendfonds.

Beleggen in uw levensloop met life cycle fondsen
Amerikanen maken veelvuldig gebruik van life cycle fondsen voor hun pensioenopbouw. In Nederland is dit type beleggingsfonds weinig bekend bij het grote publiek. Hoog tijd voor een nadere kennismaking. De verschillen in rendement en kosten zijn groot.

Wat te doen om eerder te kunnen stoppen met werken
De overheid facilieert eerder stoppen met werken niet meer met sociale regelingen. Maar het kan nog steeds, door de juiste keuzes te maken en - dat wel - de bijbehorende consequenties te accepteren. U hoeft niet door gaan te werken totdat u er bij neervalt.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten