Beleggingsfonds van de week: Parvest Equity Japan Small Cap

Koning Willem Alexander en koningin Maxima keken positief terug op hun recente staatsbezoek aan Japan. Beleggers zullen met minder warme gevoelens aan Japan denken. Maar voor wie denkt dat de nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Bank of Japan kans van slagen hebben om de economie wakker te schudden, is het wellicht de moeite waard om een plekje in te ruimen voor Japanse aandelen.

Ronald van Genderen 06 november, 2014 | 13:54
Facebook Twitter LinkedIn

Het staatsbezoek aan Japan was goed bevallen, zo lieten koning Willem Alexander en koningin Maxima na afloop weten. Japan hecht duidelijk veel waarde aan de relatie met Nederland, stelde de koning vast. Het bezoek aan Japan, en Zuid-Korea, was bij topbestuurders bij het Nederlandse bedrijfsleven minder populair. Zij hadden liever gezien dat de reis naar China was gegaan. Daar vlakt de groei weliswaar wat af, maar de afgelopen decennia was er sprake van uitbundige economische groei, terwijl de Japanse economie in al die jaren niet of nauwelijks groeide. Nederlandse beleggers zullen ook met minder warme gevoelens terugkijken op hun beleggingen in het land van de rijzende zon in de afgelopen jaren en decennia.

De Japanse economie was het groeiwonder van de wereld tussen 1960 en 1990. In de jaren 60 groeide de economie met een gemiddelde van 10 procent per jaar. Daarna daalde dit percentage weliswaar naar 5 procent in de jaren 70 en 4 procent in de jaren 80, maar dat waren nog altijd bovengemiddelde prestaties. Daarna trad het verval in en wordt het land geplaagd door een volledige stagnatie van de economie.

Hetzelfde geldt voor de beurs. Tot 1990 floreerde de Japanse aandelenmarkt met een top voor de Nikkei 225, de toonaangevende Japanse beursindex, van bijna 39.000 punten. De twee jaar daarna kelderde de index naar een tussentijds dieptepunt van ongeveer 16.000. Tussentijds, want hoewel in de jaren daarna een relatieve stabilisatie optrad daalde de markt sinds 2000 opnieuw fors. Zowel in maart 2003 als in februari 2009 werd een bodem bereikt die onder de 8.000 punten lag.

In de afgelopen twee jaar is de weg omhoog weer ingeslagen en recent noteerde de Nikkei het hoogste punt in 7 jaar op bijna 17.000 punten. Hoewel dat sinds de genoemde bodems een aantrekkelijk rendement lijkt op te hebben geleverd voor beleggers - in Nederland - moet daarbij worden gemeld dat een almaar zwakker wordende Japanse Yen een groot deel van de koerswinsten te niet heeft gedaan als ze worden omgerekend in euro’s.

Koersverloop Nikkei225 Index in 2014


Dat de Nikkei 225 index recent piekte staat niet op zichzelf (zie koersgrafiek). De beurs in Tokyo steeg 5 procent op de dag dat de Japanse centrale bank aankondigde om tot 15 procent van het bruto nationaal product aan overheidsobligaties op te kopen. De Bank of Japan hoopt met dit stimuleringspakket de Japanse economie wakker te schudden. Dat is niet de eerste poging om de Japanse economie te laten ontsnappen aan het gebrek aan economische groei en de aanhoudende deflatie.

Voor beleggers die vertrouwen hebben in de stimuleringsmaatregelen en denken dat het land zich na decennia eindelijk zal ontworstelen aan de economische problemen is het wellicht het overwegen waard om een plekje in te ruimen in hun portefeuille voor Japanse aandelen. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan aandelen in het kleinere segment en niet direct de grote Japanse ondernemingen uit de Nikkei index. Immers, een aantrekkende economische groei zal een grotere invloed hebben op de meer lokale spelers. Hiervoor acht Morningstar Parvest Equity Japan Small Cap een geschikte keuze. Dit fonds, onder leiding van Shunsuke Matsushima (foto) en dat met name in kleine en middelgrote Japanse aandelen belegt, krijgt van Morningstar-analisten een Analyst Rating 'Bronze'.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)

Beheer
Parvest Equity Japan Small Cap wordt beheerd door Sumitomo Mitsui Asset Management, ofschoon het fonds wordt gedistribueerd door BNP Paribas Asset Management. Hoofdbeheerder Shunsuke Matsushima is hoofd van de Sumitomo Mitsui Asset Management (SMAM) Japanese Small & Mid Cap Equity Group. Hij trad in 1988 in dienst bij Sumitomo Marine and Fire Insurance Co en werkte aanvankelijk in de afdeling voor zakelijke en persoonlijke leningen. In 1992 begon Matsushima met het beheren van Japanse aandelen voor de onderneming. Vanaf april 1996 is hij zich gaan wijden aan het beheer van small-cap investeringen.

Matsushima wordt ondersteund door de beheerders-analisten Tadao Kimura en Kengo Kuzuhara. Kimura heeft sinds 2002 met Matsushima gewerkt en heeft 20 jaar ervaring in de Japanse aandelenmarkt. Kuzuhara kwam in 2008 bij het team. Alle drie voeren ze aandelenresearch uit voor Parvest Equity Japan Small Cap. Het team profiteert ook van een eigen onderzoeksplatform van circa 18 aandelenanalisten. Deze analisten zijn toegewezen aan specifieke sectoren en ze bieden beheerders aandelen- en sectoranalyses en sectorvooruitzichten, die worden gebruikt voor alle Japanse investeringen bij SMAM. Twee leden van dit team hebben small-caps als specialisatie, maar iedereen doet onderzoek naar mid-caps en grotere namen in het small-cap universum. Analyse van de kleinste namen in het beleggingsuniversum wordt in het algemeen uitgevoerd door de drie managers.

Fondshuis
BNP Paribas Investment Partners is de vermogensbeheertak van BNP Paribas. Uit ervaring weet Morningstar dat onderdeel zijn van een bankgroep - waarvoor vermogensbeheer slechts een deel van de activiteit uitmaakt -, ertoe kan leiden dat een volumegroei van de activa de voorkeur geniet om de winst te maximaliseren. Dit gaat mogelijk ten koste van beleggers als de omvang van de activa de goede werking van de beleggingsstrategieën in de weg staat en de aanwas van producten - waaronder een aantal uiterst opportunistische fondsen - door beleggers verkeerd worden gebruikt.

De fusie met Fortis is globaal gezien goed verlopen, maar BNP Paribas IP werd niet gespaard door het reorganisatieplan van de moedermaatschappij. Morningstar blijft waakzaam over de instandhouding van stabiele en toereikende middelen om de strategieën in goede banen te leiden. In deze fase profiteren de fondsen volgens ons globaal gezien van competente beheerders die in verschillende marktomstandigheden fatsoenlijke resultaten hebben behaald. Wij vinden het echter jammer dat de beheerders zelf niet méér beleggen in de door hen beheerde fondsen. Dat zou naar onze mening een goede manier zijn om hun belangen en die van de beleggers te harmoniseren. Daarnaast hanteert BNP Paribas IP bovengemiddelde kosten, zonder echter te overdrijven. Tot slot is ook de kwaliteit van de communicatie met de beleggers in overeenstemming met die van sectorgenoten.

Beleggingsproces
Het beleggingsproces van Parvest Equity Japan Small Cap is sterk bottom-up. Het beleggingsuniversum van meer dan 3.700 beursgenoteerde aandelen wordt gescreend, aandelen met een marktkapitalisatie boven JPY 450 miljard of onder JPY 10 miljard en aandelen met koersen lager dan JPY 100 worden uitgefilterd. Vervolgens wordt een taxatiefilter toegepast met behulp van consensusdata (voornamelijk twee jaar vooruitkijkende geschatte koers-winstverhoudingen) om aantrekkelijke namen ten opzichte van de markt en sectorgenoten te markeren.

De beheerders en analisten beoordelen vervolgens het groeipotentieel van een aandeel. Onder de extra maatstaven die worden beschouwd vallen ROA, ROE, CFROI en PEG. Bedrijfsbezoeken vormen een essentieel onderdeel van het beleggingsproces. Het uiteindelijke doel van het beheerteam is om een katalysator te identificeren die het groeipotentieel kan ontketenen en daarvoor evalueert het factoren zoals managementstrategie, concurrentievoordelen en financiële kracht. Winstverwachtingen worden gemaakt voor de komende drie jaar samen met schattingen van de potentiële toekomstige koers-winstverhoudingen. In het ideale geval is het team op zoek naar significante expansie van deze ratio.

Matsushima koopt doorgaans aandelen bij waarderingen onder hun sectorgemiddelde en verkoopt ze als ze worden gewaardeerd boven het sectorgemiddelde. Hij zal echter blijven beleggen in een aandeel, als hij sterke toekomstige groei blijft zien. Omgekeerd worden aandelen verkocht als, om welke reden dan ook, de verwachte groei afneemt of indien meer aantrekkelijke alternatieven worden gevonden.

Rendement
Matsushima nam het beheer van Parvest Equity Japan Small Cap in april 2004 op zich en per eind september 2014 blijven de prestaties enigszins achter bij de benchmark met een jaarlijks rendement van 3,08 procent versus 3,96 procent. De rendementen bleven echter het gemiddelde van de Morningstar-categorie ‘Aandelen Japan small- en mid-cap’ van 2,62 procent voor. Gezien de bias van het fonds naar het kleinere uiteinde van marktkapitalisaties binnen het universum zijn de rendementen ten opzichte van de categorie minder relevant dan de relatieve prestaties ten opzichte van de benchmark. Een groot deel van de underperformance ten opzichte van de benchmark kwam tijdens de grote zwakte van de markt in 2008. In deze periode had de strategie van het fonds het moeilijk en een grote uitstroom van vermogen uit het fonds bemoeilijkte het beheer.

Sindsdien heeft Parvest Equity Japan Small Cap zich herpakt en bleef het de concurrentie en de benchmark voor in de stijgende markten van 2009, 2010 en 2012. Terwijl het fonds in 2011 eindigde met een verlies van 2,8 procent, daalde het aanzienlijk minder dan de Russell / Nomura Small Cap index, die 7,0 procent naar beneden ging, terwijl andere fondsen in de categorie met 14 procent daalde. In 2013 liet het fonds wederom een outperformance van de index zien, terwijl in 2014 tot en met september het rendement voorloopt op zowel de categorie als de benchmark.

De overhelling naar kleinere marktkapitalisaties is weer positief geweest, maar de belangrijkste drijfveer van de bovengemiddelde rendementen is de aandelenselectie geweest. Zoals mag worden verwacht van deze beleggingsstrategie, zijn er een aantal relatief grote bijdragen van individuele aandelen geweest, waaronder Hazama Ando en JCU.

Kosten
De lopende kosten voor de retail aandelenklasse van Parvest Equity Japan Small Cap zijn concurrerend ten opzichte van de mediaan in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Japan small- en mid-cap’.

Rol in beleggingsportefeuille
Niche. Voor beleggers in Europa is Parvest Equity Japan Small Cap het beste te gebruiken als een klein deel van een bredere beleggingsportefeuille.

Lees ook het analistenrapport over Aberdeen Global - World Equity Fund Y2 EUR Cap >


Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'Aandelen Japan small- en mid-cap’ (klik op tabel voor vergroting).



Eedere beleggingsfondsen van de week

Aberdeen Global – World Equity Fund

Carmignac Patrimoine

DWS Top Dividende

Morgan Stanley Euro Corporate Bond

Pimco GIS Total Return Bond Fund

Metropole Sélection

BlackRock World Mining

BlackRock Fixed Income Strategies D2 EUR

T. Rowe Price Global Growth Equity Fund

Robeco US Large Cap Equities




Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten