Morningstars beleggingsbarometer oktober – categorieën met hoogste en laagste rendement

Welke beleggingscategorieën boekten in oktober het beste en slechtste resultaat? Turkse aandelen hebben momentum, maar de meningen over de stabiliteit van de Turkse economie zijn verdeeld. De dalende olieprijs doet ook olie-aandelen geen goed. Biotechaandelen blijven goed presteren. 

Maarten van der Pas 06 november, 2014 | 16:35
Facebook Twitter LinkedIn

Vastgoed en Turkije domineren de beste presterende Morningstar-categorieën in oktober (zie eerste tabel). Het mooie rendement van Amerikaanse vastgoedondernemingen kan worden verklaard met de goede prestaties van Amerikaanse aandelen. Die behoren dit jaar tot en met oktober tot de beleggingscategorieën met de hoogste winst (zie tweede tabel). In hun opwaartse beweging trekken Amerikaanse aandelen ook cyclische sectoren zoals vastgoed mee.

Turkse aandelen zaten vorige maand duidelijk in de lift en ook dit jaar tot en met oktober doen ze het met een rendement van 29,13 procent zeer goed. Turkije lijkt momentum te hebben. In de eerste negen maanden van dit jaar groeide de Turkse economie met 2,6 procent. Dat is wel minder dan de verwachtte 3,2 procent. Maar volgens Erdem Basci, gouverneur van de Turkse centrale bank, is de groei van de economie in het vierde kwartaal weer aangetrokken. Voor volgend jaar verwacht hij een groei van tenminste 4 procent.

Beleggers denken wellicht terug aan de vette jaren. De Turkse economie was in de afgelopen jaren één van de sterkst groeiende ter wereld, maar in 2012 koelde de groei flink af naar 2,2 procent. Inmiddels is Turkije de zeventiende grootste economie ter wereld.

Toch zijn de meningen over Turkije verdeeld. Kredietbeoordelingsbureau Fitch bevestigde begin oktober zijn waardering BBB- voor Turkije. Volgens Fitch is er in Turkije nog steeds sprake van fiscale consolidatie en een redelijk gezond banksysteem. De economie toont tekenen van herstel en het tekort op de handelsbalans loopt terug. Volgens Fitch is de Turkse economie klaar voor een snellere groei in een meer stabiele omgeving. De staatsschuld is kleiner dan 3 procent van het bbp.

Daarentegen waarschuwde Standard & Poor's (S&P) woensdag voor een "harde landing" van de Turkse economie. Het land is volgens de kredietbeoordelaar sterk afhankelijk van financiering uit het buitenland en is kwetsbaar voor valutaschommelingen. Daarnaast speelt het recente politieke tumult een rol. De kredietbeoordeling van S&P voor Turkije blijft BB+, maar met een negatief in plaats van een stabiel vooruitzicht.


(Klik op tabel voor vergroting)

Biotechnologie
Een categorie die zowel in oktober als dit jaar tot en met oktober goed blijft renderen is biotechnologie. De grote biotechbedrijven blijven een sterke groei noteren van succesvolle, specialistische geneesmiddelen. Klinische testen voor innovatieve  - en gewoonlijk risicovollere - medicijnen in de ontwikkelingspijplijn zijn positief.

Enkele recente lanceringen van dit soort zeer specialsitische geneesmiddelen die veel kosten herinneren beleggers aan de sterke concurrentiepositie die grote farmaceuten en biotechondernemingen hiermee kunnen opbouwen. Dat maakt hun aandelen gewild. Morningstar vindt de subsector biotechnologie momenteel iets redelijk tot overgewaardeerd. De verhouding koers/fair value is 1,05.

Fusies en overnames blijven in de sector gezondheidszorg met grote snelheid plaatsvinden, omdat de grote conglomeraten naar manieren zoeken om te groeien en kosten te drukken. Dat laatste met name voor Amerikaanse ondernemingen die hun belastingdruk proberen te verlagen door met een buitenlandse overname hun domicilie te verhuizen naar een fiscaal vriendelijker land. Beleggers proberen mee te liften op deze overnamegolf. 
Daarnaast drijft de onzerheid over de - Europese - economie hen naar defensieve sectoren zoals gezondheidszorg.

Morningstar vindt de gehele sector gezondheidszorg op moment van schrijven redelijk tot overgewaardeerd. De verhouding koers/fair value is 1,09. Er zijn wel beleggingsmogelijkheden en het is dan ook een echte markt voor stock-pickers. De subsector generieke en gespecialiseerde medicijnfabrikanten is sterker overgewaardeerd. Daar is de ratio 1,12. De subsector grote farmaceuten staat op 1,00.

(Klik op tabel voor vergroting)

Periferie
Onder de slechtst presterende beleggingscategorieën on oktober is de periferie van de eurozone prominent aanwezig. Griekse aandelen deden het in oktober het slechtst met een verlies van 14,46 procent. Maar ook Portugal (min 8,63 procent), Italië (min 6,95 procent) en Spanje (min 5,13 procent) en zwakke broeder Frankrijk (min 5,72 procent ) scharen zich in het rijtje.

Beleggers maken zich zorgen over de Europese economie. En die zorgen worden voorlopig niet weggenomen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) maakte donderdag bekend, dat het voor bijna alle grote Europese economieën een terugval van de economische groei voorziet. Alleen in Duitsland trekt de economie in de komende zes maanden waarschijnlijk nog verder aan. De sterkste terugval wordt verwacht in Italië.

Buiten de eurozone rekent de OESO op een toename van de economische groei in de Verenigde Staten, China en Rusland. In Brazilië en India neemt de groei in de komende maanden waarschijnlijk af. De situatie in Japan is nog te onzeker om een inschatting voor de komende maanden te maken, aldus de organisatie. Zie onderstaande tabel hoe aandelen uit verschillende regio's presteren. Amerikaanse aandelen boeken dit jaar tot en met oktober de hoogste winst. Europa en de eurozone bungelen onderaan. Japan is een middenmotor.

Olie- en gasmaatschappijen staan in oktober ook op verlies (Morningstar-categorie 'Aandelen sector energie'). De fors gedaalde olieprijs is daar de belangrijkste drijvende kracht achter. Toch vindt Morningstar dat de aandelenmarkt te heftig reageert op de prijsdaling van olie en dat olie- en gasproducenten te zwaar afstraft. Zeker voor kwaliteitsondernemingen als ExxonMobil en BP is dit onterecht.

Minder exotisch
Het overzicht met de best en slechtst presterende Morningstar-categorieën bevat meer en minder "exotische" beleggingsbestemmingen. Daarom ook nog een overzicht met het rendement van meer gangbare aandelen- en obligatiecategorieën.



(Klik op tabel voor vergroting)


Lees ook
Morningstar beleggingsbarometer oktober - populairste beleggingsfondsen en ETFs
DWS Top Dividende is het eerste beleggingsfonds dat met 2 aandelenklassen in het overzicht van de 15 meest geraadpleegde fondsen staat. ING Healthcare Fund profiteert van de sterke resultaten van de sectoren gezondheidszorg en biotechnologie. Verder veel mixfondsen en dividendfondsen. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten