Beleggingsfonds van de week: Vontobel Fund - Global Equity

Het solide en beproefde beleggingsproces van Vontobel Fund - Global Equity vertegenwoordigt een duidelijk concurrentievoordeel ten opzichte van vergelijkbare beleggingsfondsen. Fondsmanager Rajiv Jain voegt duidelijk waarde toe voor beleggers.  

Jeffrey Schumacher, CFA 17 december, 2014 | 21:35
Facebook Twitter LinkedIn

Vontobel is in Nederland misschien niet het meest bekende fondshuis, maar het herbergt wel enkele beleggingsfondsen van uitstekende kwaliteit. Vontobel Fund - Global Equity is zo’n fonds. Morningstar vindt beheerder Rajiv Jain (foto) een deskundige beheerder die heeft laten zien dat hij op langere termijn waarde weet te creëren voor zijn beleggers. In 2012 won Jain voor zijn resultaten met Vontobel Fund - Global Equity en Vontobel Fund Emerging Markets de Morningstar International Stock Fund Manager of the Year Award in Amerika en in 2013 won hij dezelfde Morningstar Award in Europa.

Jain kijkt naar ondernemingen van hoge kwaliteit die een sterke en duurzame groei laten zien en waarvan hij met grote mate van zekerheid de winst voor de komende vijf jaar kan inschatten. Deze voorzichtige aanpak leidt in het algemeen tot een mix van beleggingen in producenten van consumptiegoederen en ondernemingen met een sterke aanwezigheid in opkomende markten zoals Coca-Cola en Philip Morris.

De prestatie-indicatoren van zowel Vontobel Fund - Global Equity (Morningstar Analyst Rating: Silver / Morningstar Rating: ****) als Vontobel Fund Emerging Markets Equity (Morningstar Analyst Rating: Silver / Morningstar Rating: *****) bevestigen Jain's bekwaamheid om het risico te beperken in een neergaande markt. Terwijl hij over een marktcyclys heen sterke rendementen boekt die het minpunt van zijn aanpak, inherent tijdens zwakke rallies, compenseren. Beleggers met een risico-aversie maar die toch blootstelling aan wereldwijde aandelen willen zijn bij Jain in goede handen.


Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Rajiv Jain, onlangs benoemd tot co-CEO van Vontobel Asset Management , is sinds de oprichting in 2005 verantwoordelijk voor Vontobel Fund - Global Equity. Sinds 2008 wordt Jain bijgestaan door co-manager Matthew Benkendorf, die bij Vontobel in dienst trad in 1999.

Jain's schat aan ervaring en ook zijn uitstekende resultaten met het fonds voor opkomende markten geven een duidelijke voorsprong op concurrenten. De managers worden ondersteund door een ervaren team van analisten dat is gevestigd in New York. De groep is toegewijd aan de Vontobel Global en Emerging Markets mandaten. Het team werd door de jaren heen geleidelijk versterkt en het verloop is zeer laag. Het telt nu negen analisten en drie extra portfoliomanagers, met een gemiddelde beleggingservaring van rond de 19 jaar en waarvan gemiddeld ongeveer de helft werd opgedaan bij Vontobel.

De analisten worden niet opgedeeld naar werelddeel, land of sectoren. In feite zijn ze vooral generalisten. Ze hebben wel de neiging om zich te richten op bepaalde sectoren. Daarnaast worden ze ook getraind om business modellen te vergelijken in diverse landen en sectoren. De onderliggende beleggingsfilosofie impliceert dat sommige sectoren in de realiteit weinig gevolgd zullen worden. De beheerders investeren hun eigen geld in de Amerikaanse versie van Vontobel Fund - Global Equity. Een deel van de variabele beloning van analisten is afhankelijk van de prestaties van het fonds en is belegd in aandelen van de fondsen die worden beheerd. Deze factoren helpen om de belangen van de fondsbeheerders parallel te laten lopen aan die van de beleggers in het fonds.

Fondshuis
Vontobel Asset Management is een volle dochteronderneming van Vontobel Group, een Zwitserse private bank en vermogensbeheerder. Het Europese assortiment beleggingsfondsen omvat alle belangrijke beleggingscategorieën, met een opmerkelijke plaats voor de succesvolle Global en Emerging Markets Equities strategieën, beheerd door stermanager Rajiv Jain. Dit laatste mandaat telt wereldwijd per 2014 meer dan 30 miljard USD aan beheerd vermogen. In dit opzicht is Morningstar van mening dat er een zekere mate van risico is wat betreft de capaciteit en de afhankelijkheid van belangrijke personen.

In de afgelopen jaren heeft Vontobel geïnvesteerd om haar assortiment te diversifiëren, voornamelijk gericht op vastrentende waarden. Over het algemeen is Morningstar van mening, dat de lancering van nieuwe beleggingsproducten redelijk is afgestemd op de interne mogelijkheden van de vermogensbeheerder. De kwaliteit van de communicatie en transparantie is hoog, met een driemaandelijks commentaar op fondspositioneringen en performance-attributies.

Het verloop in de beleggingsteams is niet altijd zo laag als we zouden willen, maar we merken dat Jain's team (gevestigd in de Verenigde Staten) een hoge mate van stabiliteit heeft. Personele prikkels kunnen worden verbeterd door het formaliseren van een link naar de fondsresultaten op lange termijn, maar we waarderen dat een deel van de bonus wordt uitgesteld voor een periode van drie jaar en wordt geïnvesteerd in de strategieën die Vontobel aanbiedt.

Beleggingsproces
Het beleggingsproces van Vontobel Fund - Global Equity is geïnspireerd op een verstandige investeringsfilosofie die er naar streeft om kwalitatief hoogwaardige groeibedrijven te identificeren. Het wordt uitgevoerd door middel van een bottom-up aanpak en een langetermijninvesteringshorizon. Dit kan leiden tot significante afwijkingen van de benchmark en andere wereldwijde aandelenfondsen. Relevante over- en onderwegingen van een land of sector zijn het gevolg van de voorkeur voor kwalitatief hoogwaardige bedrijven met een stabiele, betrouwbare winstgroei die zou moeten profiteren van seculiere vraagontwikkeling. Deze portefeuilleafwijkingen zijn enigszins structureel en vloeien voort vanuit de onderliggende beleggingscultuur.

De beheerders onder leiding van Rajiv Jain maken gebruik van kwantitatieve filters om het onderzoek naar individuele aandelen te prioriteren. Hun buy-and-hold aanpak is gebaseerd op een fundamentele analyse van elk bedrijf in portefeuille en hun verwachtingen op vijf jaar. Het beheerteam heeft als doel om bedrijven te identificeren die in staat zijn om een hoge ROE te genereren en die een zekere mate van pricing power binnen hun branche bezitten. Het team richt zich meestal op bedrijven met een matige schuldenlast en transparante boekhoudkundige praktijken.

Waardering speelt een rol in de besluitvorming, maar de fondsmanagers zijn bereid om hogere multiples te betalen wanneer ze geloven dat het groeipotentieel dit rechtvaardigt. Dit proces wordt niet aangepast aan tijdelijke trends in de markt, wat kan leiden tot slechte jaren zoals 2013. Maar Morningstar is van mening dat dit solide en beproefde beleggingsproces een duidelijk concurrentievoordeel ten opzichte van vergelijkbare beleggingsfondsen vertegenwoordigt.

Rendement
De voorkeur van Vontobel Fund - Global Equity voor defensieve consumentengoederen en de hang naar kwaliteitsaandelen karakteriseren dit fonds als een lage bèta propositie in vergelijking met zijn concurrenten. Zoals te verwachten, biedt dit fonds beleggers enige bescherming in tijden van onrust op de markt, zoals blijkt uit de prestaties in zowel 2008 en 2011. Aan de andere kant kan Vontobel Fund - Global Equity fors minder goed presteren dan zijn concurrenten tijdens markt rallies zoals in 2009 en misschien is het niet geschikt voor alle marktomstandigheden. Zo had bijvoorbeeld in 2013 de inzet op India en het negeren van Japanse aandelen een negatief effect op de prestaties.

Dit onafhankelijke beleggingsproces resulteert in een hogere tracking error ten opzichte van de meeste concurrenten van Vontobel Fund - Global Equity. Op de lange termijn heeft dit voor beleggers uitstekende resultaten opgeleverd. Het fonds behaalde een bovengemiddeld rendement, ondanks een lager risico. Van 1 augustus 2005 tot eind november 2014 overtrof Vontobel Fund - Global Equity de Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd large-cap groei’ op jaarbasis met 333 basispunten en de MSCI ACWI index met 175 basispunten op jaarbasis. Het fonds had ook een lagere maximale drawdown in vergelijking met het gemiddelde van de categorie en de benchmark (respectievelijk -40,6 procent versus -47,7 procent en -48,8 procent).

De gemiddelde risico gecorrigeerde performance van de Vontobel fondsen zijn concurrerend over drie, vijf en 10 jaar. Kortom, de actieve benadering van fondsmanager Rajiv Jain heeft duidelijk waarde toegevoegd voor beleggers.


Kosten
De lopende kosten van Vontobel Fund - Global Equity bedragen 1,21 proent, waarmee het fonds niet goedkoop is. Desondanks denkt Morningstar dat dit geen belemmering hoeft te zijn voor dit fonds gegeven de aanwezige kwaliteit.


Rol in portefeuille
Vontobel Fund - Global Equity kan dienen als een kernpositie in het aandelengedeelte van een beleggingsportefeuille.


Lees ook het analistenrapport van Vontobel Fund - Global Equity N >


Bekijk ook een selectie van de andere beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'Aandelen wereldwijd large-cap groei’. (klik op tabel voor vergroting)



Eerdere beleggingsfondsen van de week

Kempen Euro Credit Fund

SNS Euro Mixfonds

Pictet Global Emerging Debt

Candriam Equities Biotechnology

ASN Milieu & Waterfonds

Parvest Equity Japan Small Cap

Aberdeen Global – World Equity Fund

Carmignac Patrimoine

DWS Top Dividende

Morgan Stanley Euro Corporate Bond





Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten