Beleggingsfonds van de week: Fidelity European Smaller Companies Fund

Beleggers die het zien zitten in Europese small-caps aandelen kunnen Fidelity European Smaller Companies Fund overwegen. Ondanks de recent zwakkere rendementen blijft dit fonds een solide product in zijn sector. De analisten van Morningstar waarderen het dan ook met een Analyst Rating ‘Silver’.

Jeffrey Schumacher, CFA 18 maart, 2015 | 11:04
Facebook Twitter LinkedIn

Europa heeft de wind in de zeilen. De stimulerende maatregelen van de ECB, de gunstige koersontwikkeling van de euro ten opzichte van de dollar en de dalende olieprijs veroorzaken positivisme bij beleggers. Daar waar Amerika de afgelopen jaren de kar trok, krijgen nu meer fondsbeheerders oog voor Europese aandelen.

Europa presteert de eerste twee maanden van het jaar dan ook goed. Per eind februari bedroeg het rendement op de MSCI Europe index 14,65 procent, tegenover 10,86 procent voor de MSCI USA en 13,49 procent voor de MSCI AC Asia Pacific – ex Japan index. Binnen Europese aandelen zijn het de kleinere marktkapitalisaties die het sterkst hebben geprofiteerd van de focus op Europa. Met een rendement van 15,8 procent blijven de small caps de mid caps (15,55 procent) en de large caps (14,46 procent) voor.

Beleggers die het zien zitten in Europese small-caps kunnen Fidelity European Smaller Companies Fund onder leiding van Colin Stone (foto) overwegen. Ondanks de recent zwakkere rendementen blijft dit fonds een solide product in zijn sector. De analisten van Morningstar waarderen het dan ook met een Analyst Rating ‘Silver’.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)



Beheerteam
Colin Stone startte zijn beleggingsloopbaan bij Fidelity in 1987 als onderzoeksanalist. Hij nam het roer van Fidelity European Smaller Companies Fund over in december 1995 en heeft sindsdien een goed track record op langere termijn opgebouwd ten opzichte van vergelijkbare fondsen in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa small-cap’. Stone werkt samen met twee andere beheerders – Jim Maun en Richard Tennant - die delen van het fonds beheren.

Jim Maun werkt sinds 2000 bij Fidelity en volgde de banken- en technologiesectoren alvorens in 2006 analist te worden voor kleinere Europese bedrijven. Hij is sinds 2008 verantwoordelijk voor zijn deel van het fonds en leidt sinds 2010 ook een op Japanse beleggers gericht fonds dat belegt in kleinere Europese bedrijven. Maun is momenteel verantwoordelijk voor iets meer dan 23 procent van de fondsactiva.

In oktober 2013 nam Richard Tennant de functie van de derde portefeuillebeheerder van het fonds over van Fabio Ricelli. Tennant kwam in 2005 bij Fidelity in dienst als analist en beheerde voor zijn benoeming bij dit fonds een jaar lang een testfonds. Zijn allocatie is iets meer dan 12 procent. De drie beheerders maken stuk voor stuk gepast gebruik van Fidelity’s interne onderzoekscapaciteit van ongeveer 50 pan-Europese analisten, in het bijzonder de 27 analisten die zich bezighouden met small en mid cap-aandelen. Alle aandelen in Stones portefeuille worden gevolgd door één van de analisten.


Fondshuis
Fidelity Worldwide Investment heeft geleidelijk aan meer autonomie verworven van haar Amerikaanse moedermaatschappij. In 2013 heeft het fondshuis een team van 20 analisten in Londen opgezet voor Amerikaanse aandelen, is er een aparte trader voor Amerikaans high yield obligaties geworven en is het bestand kredietanalisten versterkt. Goed gefundeerd fundamenteel onderzoek is altijd één van de gebieden geweest waarop Fidelity zich wil onderscheiden. Naast een Londens kantoor heeft Fidelity Worldwide meer dan 100 fondsbeheerders en 200 lokale analisten in dienst, verspreid over Europa en Azië.

In 2011 vond een positieve verandering plaats op het vlak van de vergoeding van de analisten. Fidelity verlengde toen de periode waarover analisten worden geëvalueerd, wat resulteert in periodes van één en drie jaar in plaats van één en twee jaar waarin het rendement wordt geëvalueerd. De vergoeding van de kredietanalisten blijft gebaseerd op feedback van de belangrijkste afnemers van hun onderzoek.

Wat voor Morningstar teleurstellend blijft, zijn de kosten die Fidelity voor zijn fondsen aan beleggers berekent. Volgens ons zouden deze voor sommige van de grotere Fidelity-fondsen lager kunnen. Binnen het vastrentende segment profiteren sommige in het Verenigde Koninkrijk genoteerde fondsen van schaalvoordelen door hun grotere beleggersbasis. Er blijft echter nog genoeg marge om te snoeien in de provisies in andere strategieën.


Beleggingsproces

Colin Stone hanteert een bottom-up beleggingsproces voor Fidelity European Smaller Companies Fund. Om ideeën op te doen werkt hij nauw samen met het Europese onderzoeksteam van Fidelity. Zijn voorkeur gaat uit naar bedrijven met sterke groeiperspectieven of naar bedrijven die een leidende positie op een nichemarkt hebben. Ook gaat hij op zoek naar ondernemingen met een gedegen management en een solide kasstroom die voor autonome omzetgroei kunnen zorgen.

Stone houdt van nauwelijks gevolgde bedrijven die volgens hem ook vaak ondergewaardeerd zijn. Zo belandt hij nu en dan buiten het universum van aandelen uit ontwikkelde Europese landen. Hij verzamelt informatie over de concurrenten van een onderneming en de bredere markt en beperkt zich niet tot een beoordeling van het bedrijf zelf. Zo kan hij nieuwe ideeën nauwlettend in de gaten houden. Om zich van voldoende liquiditeit te verzekeren en de inzet te spreiden, beheert hij een ruime portefeuille met meer dan 200 aandelen.

Aandelenposities vloeien bij de selectie voort uit Stones overtuiging. Medebeheerder Jim Maun heeft daarentegen een lichte voorkeur voor waarde en gaat op zoek naar bedrijven waarvan de waarderingen afwijken, in het ideale geval gecombineerd met een positieve winstdynamiek. Medebeheerder Richard Tennant richt zich vooral op bedrijven waarbij positieve verandering, hetzij intern of extern, een rol spelen. Ondanks de kleine verschillen in benadering is er een aanzienlijke overlapp tussen de subportefeuilles.


Rendement
Onder leiding van Colin Stone behaalde Fidelity European Smaller Companies Fund een rendement op jaarbasis van 11 procent, tegenover 9,9 procent voor de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa small-cap’ (t/m 30 juni 2014). De prestaties verschilden echter van jaar tot jaar. In 2008 daalde het fonds naar het laagste kwartiel van zijn categorie, omdat de negatieve rendementen werden versterkt door Stones voorkeur voor op groei gerichte aandelen en micro-caps. De blootstelling van het fonds aan snel bewegende waarden in opkomende markten leidde tot mindere prestaties.

Toen aandelen in 2009 wereldwijd weer stegen, herwon Stone veel van het eerder verloren terrein. Deze sterke prestaties duurden in 2010 voort. Fidelity European Smaller Companies Fund presteerde toen 2,4 procentpunt beter dan het categoriegemiddelde, voornamelijk dankzij de sterke aandelenselectie in financials en producenten van basismaterialen. In 2011 verloor het fonds iets meer dan de gemiddelde concurrent, terwijl het eind 2012 vanwege een uitstekende aandelenselectie in verschillende sectoren weer sterk terugkwam.

De laatste tijd zijn de rendementen van Fidelity European Smaller Companies Fund weer zwakker. Het fonds heeft posities in groeiaandelen van hoge kwaliteit en in small-caps met een hogere groei en de eerste groep deed het in 2013 minder goed. Deze ontwikkeling zette zich in 2014 voort. Zoals te verwachten bleef Stone onderwogen in de Europese periferie en ook dit had een negatieve invloed.


Kosten
De lopende kosten van de aandelenklasse voor particuliere beleggers van Fidelity European Smaller Companies Fund zijn in lijn met de mediaan van Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa small-cap’.

Rol in portefeuille
Niche-georiënteerd. Fidelity European Smaller Companies Fund kan gebruikt worden om de portefeuille van Europese beleggers te spreiden, maar is te riskant om een grotere rol te spelen.

Lees ook het analistenrapport over Fidelity Funds - European Smaller Companies Fund Y-Acc-EUR >


Bekijk ook deze selectie van beleggingsfondsen in Europese small-cap aandelen.
 (klik op tabel voor vergroting)




Eerdere beleggingsfondsen van de week:

HSBC GIF Euro Bond

Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund

First State Global Emerging Markets Leaders Fund

Invesco Pan European Structured Equity Fund

Henderson Horizon Pan European Equity Fund

Neuberger Berman Emerging Debt Hard Currency Fund

BlackRock European Fund

Delta Lloyd Corporate Bond Fund

T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund

Vontobel Fund - Global Equity




Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten