Top 5 beleggingsfondsen in Chinese aandelen: A of H-erlebnis

In 2014 herwonnen opkomende landen weer iets van hun glans. Het nieuwe elan komt niet in de laatste plaats door de grootste der opkomende landen: China.

Harm Luttikhedde, 04 mei, 2015 | 7:42
Facebook Twitter LinkedIn

In 2013 kregen opkomende markten nog het nakijken van de ontwikkelde wereld. De MSCI World steeg 21,20 procent, maar de MSCI Emerging Markets daalde met 6,81 procent.

In 2014 was er nog steeds een kloof, maar die was aanzienlijk minder groot en het rendement was in ieder geval positief: 19,50 procent voor de De MSCI World tegen 11,38 procent voor de MSCI Emerging Markets. En dit jaar ontlopen de twee elkaar niet veel aangezien beide indices iets meer dan 15 procent in de plus staan.

Vooral de aandelenmarkt in China valt in positieve zin op. In 2014 stegen Chinese aandelen met 22,94 procent en ook dit jaar leiden ze de weg omhoog met een plus van 21,81 procent. Het betreft hier echter de zogeheten H-shares. Dit zijn aandelen van Chinese bedrijven met een notering aan de beurs van Hong Kong. Ze luiden in Hong Kong dollars, vallen nog steeds onder Chinees recht, maar zijn net als andere aandelen aan de beurs van Hong Kong toegankelijk voor buitenlandse beleggers.

A-Shares
Dat is anders voor de tweede variant van Chinese aandelen, de A-shares, zegt Morningstar-analist Ronald van Genderen. "Dit zijn ook aandelen in Chinese bedrijven, maar dan met een notering aan een Chinese beurs, zoals Shanghai en Shenzhen. Deze aandelen noteren in Chinese renminbi, en zijn over het algemeen of voor het merendeel alleen toegankelijk voor beleggers op het Chinese vasteland.

Al komt daar wel steeds meer verandering in. In toenemende mate mogen buitenlandse beleggers, waaronder fondshuizen, ook in Chinese A-shares beleggen. Waaronder bijvoorbeeld Robeco Chinese Equities, dat recent werd opgewaardeerd van "Bronze" naar "Silver" en dat 10 procent van de portefeuille mag beleggen in Chinese A-shares."

Ook de Shanghai-Hong Kong Stock Connect heeft volgens de analist geholpen de A-shares in toenemende belangstelling te zetten. "En dat is te merken. Jarenlang presteerden A-shares veel minder goed dan H-shares. Tot 2014, waarin dat beeld volledig kantelde. In het afgelopen jaar lag het rendement op A-shares driemaal zo hoog als dat op H-shares. Al is de voorsprong dit jaar minder groot, A-shares liggen opnieuw aan kop."

Uitstroom
Ondanks de zeer positieve rendementen lijkt de interesse van Europese beleggers vooralsnog niet echt aangewakkerd te zijn. Zowel fondsen in de categorie aandelen China als aandelen China A-shares hebben over de periode januari 2014 tot en met maart 2015 last gehad van netto-uitstroom.

"Ten aanzien van A-shares is dat misschien wel begrijpelijk kijkend naar het aanbod. In Nederland zijn vooralsnog geen actief beheerde fondsen beschikbaar voor beleggers. En hoewel er wel fondsen buiten Nederland in Europa worden aangeboden is de omvang, ook vergeleken met fondsen in Chinese H-shares, beperkt", aldus Van Genderen.

"Het aanbod aan fondsen in Chinese A-shares lijkt dan ook nog echt in de kinderschoenen te staan. De meeste fondsen die überhaupt in deze aandelen beleggen bestaan pas sinds 2010 of daarna en zijn over het algemeen beperkt in omvang."

Trackers
Nederlandse beleggers die een belegging in Chinese A-shares overwegen zijn daarom vooralsnog aangewezen op ETFs, al noteren deze wel allemaal op beurzen buiten Nederland (hoofdzakelijk het Verenigd Koninkrijk of Duitsland). "En opvallend is dat ook hier het aanbod jong is. Zo bestaat er geen enkele ETF al drie jaar, de iShares MSCI China A is zelfs nog maar een maand oud."

De beoordeling van deze producten is volgens de analist dan ook lastig, maar de rendementen over de afgelopen drie maanden laten een redelijk uiteenlopende ontwikkeling zien. Hieraan ligt met name de index die de ETF volgt ten grondslag. De grootste tracker que vermogen onder beheer is de db X-trackers CSI300 met ruim 665 miljoen euro.

De hieronder weergegeven top 5 bestaat uit beleggingsfondsen die in H-shares beleggen. Het UBS-fonds is behalve op year-to-date basis ook het best presterende fonds op driejaarsbasis. Op vijfjaarsbasis echter gaat het China Equities fonds van Standard Life Investments aan kop met een rendement van 13,03 procent per jaar.


Lees ook de analistenrapporten over deze beleggingsfondsenUBS Equity Fund - China OpportunityGoldman Sachs China Opportunity R AccPictet-China IndexFidelity Funds - China Focus en Alliance Bernstein China Opportunity Portfolio.


Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes

Allocatiefondsen

Europese aandelen

Alternatieve obligatiefondsen

High yield

Beleggingsfondsen in telecomaandelen


Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten