Top 5 beleggingsfondsen in financiële dienstverleners: dividend is terug

Veel financials waren tijdens de financiële crisis gedwongen hun dividend fors te verlagen of helemaal te schrappen. Na de herkapitalisatie en het herstel van de winst is er weer ruimte ontstaan om het dividendbeleid in ere te herstellen. Amerikaanse banken zijn hier voortvarend in geweest.

Harm Luttikhedde, 29 juni, 2015 | 7:40
Facebook Twitter LinkedIn

Een mooi voorbeeld van een Amerikaanse bank die zijn dividendbeleid herstelde is Wells Fargo. De bank werd door zijn sterke balans gezien als een van de meest solide spelers in de bankensector, maar de om zich heen grijpende crisis zorgde ook hier voor onrust en kostenbesparingen waren dan ook noodzakelijk. Wells Fargo was in maart 2009 genoodzaakt om het dividend met 85 procent te verlagen naar 0,05 dollar, nog geen twee maanden na de miljardenovername van het in zwaar weer verkerende Wachovia.

De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) legde de bankensector daarna aan de ketting, wat betekende dat er orde op zaken moest worden gesteld voordat het dividend verhoogd mocht worden. In maart 2011 ging voor Wells Fargo het licht op groen, nadat de Fed twee uitgebreide stresstests had gedaan op de Amerikaanse bankensector. In zeven stappen werd het dividend weer verhoogd naar 0,375 dollar per kwartaal sinds april 2015. Hiermee betaalt de bank nu meer dividend dan voor de crisis.

Ruim universum
De prestaties van financials ofwel finciële dienstverleners als banken en verzekeringsmaatschappijen geven echter een gemengd beeld afgezet tegen de bredere markt. Zo bleef de sector in bijvoorbeeld 2011 beduidend achter bij de markt, om in 2012 een stevige outperformance te laten zien. Dit jaar blijft de MSCI World/Financials een fractie achter bij de MSCI World

Het universum van de MSCI World/Financials reikt echter verder dan de 'traditionele financials'. Banken en verzekeraars maken twee derde van de index uit, maar er is ook blootstelling aan vastgoed, financieringsmaatschappijen, beurzen & brokers en fondshuizen.

De prestaties van de verschillende subsectorindices lopen jaar op jaar sterk uiteen. Zo behaalden de MSCI World/Banks en de MSCI World/Insurance in 2013 rendementen boven 30 procent, maar bleef de MSCI World/Real Estate fors achter met een rendement van -1,71 procent. Het jaar 2014 was de situatie precies andersom.

Dit jaar tot en met nu zijn er minder in het oog springende verschillen, hoewel Europese en Aziatische financials beter presteren dan Amerikaanse.

Beheerderwissels
In de top 5 staat het met een Morningstar Analyst Rating Bronze gewaardeerde Fidelity Global Financial Services Fund. Dit fonds heeft ondanks de vele beheerderwissels goede langetermijn rendementen gerealiseerd, zegt Morningstar-analist Jeffrey Schumacher. "Sinds de oprichting in 2000 zijn er zes beheerders verantwoordelijk geweest voor dit sectorfonds. Dit patroon van beheerderswissels is echter op sectorfondsen van Fidelity niet vreemd. De fondsen worden door talentvolle beheerders vaak als opstap gebruikt voor het beheer van een groter fonds. Daarbij komt dat het grote wereldwijde analistenteam een belangrijke bron van informatie is voor de beheerder."

De huidige beheerder Sotiris Boutis is ook afkomstig uit het analistenteam van Fidelity en zwaait sinds januari 2010 de scepter, "waarmee er is gelukkig sprake van iets meer stabiliteit". Boutis beheert het fonds voornamelijk via bottom-up aandelenselectie, maar heeft ook oog voor macro-input en ontwikkelingen met betrekking tot regelgeving. Amerikaanse banken en verzekeraars vormen een belangrijk deel van de portefeuille omdat deze volgens de beheerder kunnen profiteren wanneer de Fed de rente gaat verhogen.

Robeco New World Financials heeft eveneens een waardering Bronze van de analisten van Morningstar gekregen, maar verschilt in veel opzichten van het fonds van Fidelity. "Robeco New World Financials richt zich vooral op die segmenten in de financiële sector waar bovengemiddelde groei gerealiseerd kan worden. Hierdoor laat het fonds veel van de grote bank- en verzekeringsaandelen links liggen. Een uitzondering is Citigroup, dat met een weging van 4,7 procent de grootste positie is. Hier ziet beheerder Patrick Lemmens grote waarde in de emerging market activiteiten van de bank."

Digital finance
Het fonds heeft drie hoofdtrends waarin het investeert: ageing finance (levensverzekeringen, asset management), digital finance (mobiel)betalingsverkeer, credit cards) en emerging finance (groei van financiële diensten in opkomende landen). Vooral digital finance heeft het karakter van de portefeuille de laatste jaren beïnvloed, weet Schumacher.

"De blootstelling naar technologische bedrijven is toegenomen, bijvoorbeeld via Tungsten, Fleetcor Technologies en Wirecard. Omdat deze industrie nog vrij jong is, selecteert Lemmens hier meerdere bedrijven waarin hij kleinere posities inneemt om zo het bedrijfsspecifieke risico te beheersen. Hierdoor is het aantal namen in de portefeuille de laatste jaren opgelopen tot 130."

Een andere verschuiving in de portefeuille is de verhoging van de allocatie naar opkomende landen, die nu ruim 20 procent van de portefeuille beslaat. Lemmens heeft posities in India, China en Indonesië, maar ook in Rusland, Kenia en Nigeria. "De portefeuille heeft een duidelijke hang naar kleinere marktkapitalisaties. Dit zorgt samen met de blootstelling naar opkomende landen en de beleggingen in een jonge industrie als fintech voor een bovengemiddeld risicoprofiel. Daar staat dan ook een bovengemiddeld rendement tegenover. De tracking error van ruim 4 procent in combinatie met een active share van meer dan 80 procent laat zien dat Lemmens het fonds actief beheert. Dat doet hij ook binnen zijn bestaande posities, die hij veelvuldig bijschaaft of ophoogt."

Under Review
NN Financials wordt ook door Morningstar gevolgd, maar staat Under Review als gevolg van een reorganisatie binnen het team dat verantwoordelijk is voor de sectorfondsen bij NNIP. Tevens wordt de strategie van de fondsen aangepast. Voordat het fonds Under Review ging had het een rating Negative.

Schumacher: "Hoewel beheerder Paul Vrouwes het fonds al lange tijd beheert en over veel relevante ervaring beschikt, moet hij zijn tijd verdelen over het Financials Fund en het NN Healthcare Fund. Daar komen in de nieuwe opzet meer fondsen bij. De ondersteuning komt van een analistenteam van redelijke omvang, maar de rendementen uit aandelenselectie laten te wensen over. Het fonds blijft over meerdere perioden gemeten duidelijk achter bij de benchmark en categoriegenoten. De lage lopende kosten van 0,81 procent zijn een plus, maar hebben niet kunnen zorgen voor aansprekende resultaten."



Rendementen tot en met mei, in % en geannualiseerd
(Klik op tabel voor groter formaat)

Lees ook de rapporten over deze beleggingsfondsen: Polar Capital Financial Opportunities I USDRobeco New World Financial Eqities F EURJupiter Global Financials D USD AccFidelity Global Financial Services Fund Y-Acc-EUR en NN Financials Fund P.


Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes
Amerikaanse large-cap waarde-aandelen

Duurzaam beleggen

Opkomend Europa

Telecom

Afrika

Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten