Hoger, lager: beleggingsfondsen met een op- of afwaardering in het tweede kwartaal van 2015

Enkele spraakmakende fondsen kregen de afgelopen maanden een lagere waardering van de fondsanalisten van Morningstar. Daarnaast zijn reorganisaties de bron van een groot aantal fondsen dat Under Review is gezet. Lees alles over de opwaarderingen, afwaarderingen, herbeoordelingen en beleggingsfondsen die voor het eerst een waardering kregen.

Jeffrey Schumacher, CFA 02 juli, 2015 | 14:56
Facebook Twitter LinkedIn

De beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating worden regelmatig opnieuw onderworpen aan een grondige analyse op de vijf pilaren waarop deze waardering is gebaseerd: beheerteam, beleggingsproces, fondshuis, rendementen en kosten. Hoewel veel van de beleggingsfondsen die Morningstar in de afgelopen drie maanden beoordeelde hun rating hebben behouden, zijn er ook fondsen waarin de analisten meer convictie kregen of juist minder overtuigd raakten.

Ook is er een aantal fondsen als gevolg van veranderingen in het beheerteam of het beleggingsproces hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk kwijt geraakt, waardoor ze nu Under Review staan. Omgekeerd zijn er uiteraard ook beleggingsfondsen die juist weer een nieuwe beoordeling hebben gekregen nadat ze eerder Under Review waren geplaatst. Als laatste zijn er fondsen die voor het eerst beoordeeld werden door de Morningstar-analisten. Dit artikel geeft een overzicht van de fondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn waarvan de Morningstar Analyst Rating in het tweede kwartaal van dit jaar is veranderd. Een rondje langs de velden.

Opwaarderingen
Robeco BP Global Premium Equities kreeg een opwaardering van Bronze naar Silver. Dit fonds, dat in 2014 nog in 9 landen winnaar werd van de Morningstar Award voor beste wereldwijde aandelenfonds, heeft de analisten ervan overtuigd dat de succesvolle aanpak die Robeco Boston Partners hanteert voor de Amerikaanse strategieën eveneens goed uitgevoerd kan worden voor dit wereldwijde aandelenfonds.

Sinds Christopher Hart in juli 2008 het roer overnam en het fonds naar zijn hand zette, zijn de prestaties aanmerkelijk verbeterd. Het fonds verslaat over vijf jaar gemeten 98 procent van de Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd large-cap gemengd’ en is tevens een van de weinige fondsen die voor risico gecorrigeerd de MSCI World Index voor blijft. Ook in de eerste zes maanden van 2015 presteert Robeco BP Global Premium Equities bovengemiddeld, waarbij het zich comfortabel kwalificeert in het eerste kwartiel en de MSCI World Index per 30 juni met 3,32 procent voorblijft.

Robeco Chinese Equities dat sinds mei 2007 geleid wordt door Victoria Mio, krijgt ook meer vertrouwen van Morningstar. Ondanks het iets hogere risicoprofiel en de relatief lage active share van het fonds heeft Morningstar een positieve mening over het beheerteam en het beleggingsproces, dat wordt gesteund door een sterk track record. De lage kosten zijn en bijkomend voordeel. Daarom vinden wij dit een van de beste keuzes voor Chinese aandelen.

Uit dezelfde categorie is Fidelity China Focus gepromoveerd tot 'Morningstar Medallist', een fonds dat de hoogste Analyst Rating Bronze, Silver of Gold heeft. Het fonds dat zich richt op Chinese waarde-aandelen heeft een prima track record opgebouwd. Dit track record behoort echter niet geheel toe aan beheerder Jing Ning aangezien zij pas sinds november 2013 aan het roer staat. Desalniettemin beschikt ze over 15 jaar ervaring waarvan 9 op Chinese aandelen. Haar start op het fonds geeft de analisten van Morningstar voldoende vertrouwen om de beoordeling van het fonds te verhogen van Neutral naar Bronze.



(Klik op tabel voor vergroting)

Afwaarderingen
In het eerste kwartaal waren er elf afwaarderingen te noteren en deze trend zette zich door in het tweede kwartaal. De analisten van Morningstar zetten maar liefst dertien beleggingsfondsen terug en daaronder niet de minste: zeven fondsen verloren hun waardering Gold en gingen allen terug naar Silver.

Het meest in het oog springend zijn de downgrades voor de Aziatische- en emerging markets fondsen van First State. Het fondshuis was de laatste jaren vaste klant bij de Morningstar Awards, maar de reden voor de collectieve afwaardering heeft te maken met de opsplitsing van First State in twee entiteiten: First State Stewart Asia en Stewart Investors. Ondanks dat er wat betreft beheerders niet veel verandert, betekent de reorganisatie wel dat een aantal analisten met specifieke kennis op Aziatische aandelen niet meer beschikbaar zal zijn voor de beheerders. Ook zullen er nieuwe mensen ingepast moeten worden in back office en handelsafdelingen. Dit alles maakt Morningstar iets behoudender, ondanks dat we de fondsen nog steeds als een uitstekende keuze voor beleggers zien.

Kempen zag een afwaardering van de Luxemburgse klonen van zijn succesvolle dividendfondsen: Kempen (Lux) Global High Dividend Fund en Kempen (Lux) European High Dividend Fund). Het verschil in kostenniveau en de fiscaal voordeligere domiciliëring van de Nederlandse variant van deze fondsen zorgt voor een duidelijk verschil in prestaties, wat volgens Morningstar een verschil in beoordeling rechtvaardigt. Kempens Nederlandse dividendfondsen - Kempen Global High Dividend Fund en Kempen European High Dividend Fund - hebben hun Gold rating behouden.

De afwaardering van BlackRock World Mining is het gevolg van een significante wijziging in het beheerteam en de ondermaatse risco/rendementsverhoudingen in de afgelopen jaren. Beheerder Christine Raw werkte meer dan 10 jaar samen met beheerder Evy Hambro en werd in 2010 benoemd tot co-manager van dit fonds. Raw vertrekt naar mijnbouwbedrijf Barrick Gold om daar een managementfunctie te bekleden. Haar vertrek was, mede gezien haar achtergrond als geologe, een belangrijk onderdeel van Morningstars waardering voor dit fonds.

Raw wordt vervangen door Olivia Markhan. Hoewel het track record op langetermijn nog steeds solide is, heeft het fonds het de laatste jaren erg moeilijk. De onderschatting van de daling van grondstofprijzen, de onderweging van large-caps, de lage weging van goudaandelen en een aantal slechte aandelenselecties hebben ervoor gezorgd dat het fonds zich in de laatste vijf jaar in de onderste regionen van de Morningstar categorie Aandelen Sector Grondstoffen.

Ook de afwaarderingen van Carmignac Patrimoine en Carmignac Investissement kunnen niet ongemerkt voorbij zijn gegaan. Morningstar maakt zich zorgen over de beleggingscultuur van de Franse vermogensbeheerder, waarbij recent meerdere beleggers vertrokken zijn.



(Klik op tabel voor vergroting)


Under Review
Als gevolg van veranderingen in het beheerteam, het beleggingsproces of andere invloedrijke factoren hebben de nodige beleggingsfondsen hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk verloren en zijn Under Review geplaatst. De meeste herbeoordelingen komen voort uit een reorganisatie van de Core Equity boutiqe bij NN IP (voorheen ING IM). De regio-en sectorfondsen bleven achter bij de gestelde doelstellingen, waarna het fondshuis besloot om in te grijpen. Het beleggingsproces wordt aangepast en ook in het beheer van de fondsen verandert het nodige.

De Deelnemingen-fondsen van Delta Lloyd blijven het moeilijk houden. Wat begon met het vertrek van 'Mr. 5%' Alex Otto in juni 2014 bleek het startsignaal te zijn van een verdere leegloop in het beheerteam. De leegloop bleef niet tot het team beperkt, ook de Amsterdamse beurs telt minder beursgenoteerde bedrijven wat het universum van het op Nederland gefocuste Delta Lloyd Deelnemingen Fonds beperkt. Dit bracht Delta Lloyd ertoe om het fondsmandaat uit te breiden naar Europese aandelen, wat tevens betekent dat Delta Lloyd Deelnemingen Fonds op termijn gaat fuseren met Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds. Deze ingrijpende veranderingen zijn volgens Morningstar begrijpelijk, maar ook noodzakelijk.



(Klik op tabel voor vergroting)

Weer een Analyst Rating
Naast beleggingsfondsen die Under Review werden gezet, waren er ook fondsen die weer een Morningstar Analyst Rating kregen nadat ze tijdelijk Under Review hadden gestaan. Voor alle elf fondsen betekende dit een afwaardering ten opzichte van de rating die ze hadden voorafgaand aan de herbeoordeling.

AXA WF Europe ging van Silver naar Neutral. Met het vertrek van beheerder Chrysoula Zervoudakis in maart 2015 verliest het fonds een belangrijke troef. De vervanger is Gilles Guibout, die kan bogen op 20 jaar ervaring en sinds 2006 succesvol de Eurozone portefeuille van Axa beheert. Hij heeft echter geen track record op volledig Europa, waardoor hij zich op dit grotere universum nog moet bewijzen. Dat maakt Morningstar dan ook terughoudender.

Twee fondsen kregen na hun periode van Under Review een downgrade naar Negative. Het team voor Europese mid- en small-cap aandelen van Kempen dat de aandelenselectie doet voor ASN Duurzaam Small & Mid Cap Fonds heeft de afgelopen jaren veel leden zien vertrekken. De resultaten die zijn behaald onder hoofdbeheerder Rory Hammerson zijn teleurstellend geweest, waarbij de zeer strikte duurzaamheidscriteria het beleggingsuniversum naar de mening van Morningstar teveel beperken.

De andere Negative waardering is voor RobecoSAM Global Small Cap. Dit fonds bestaat pas sinds december 2014, maar is een aanpassing en omvorming van RobecoSAM Sustainable Climate. Rainer Baumann is de beheerder, maar hij heeft slechts een beperkt track record. De ondersteuning moet komen vanuit het analistenteam, maar dat heeft de laatste jaren een hoog verloop gekend. Alles bij elkaar hebben de analisten van Morningstar geen redenen om vertrouwen te hebben in dit fonds.



(Klik op tabel voor vergroting)


Nieuwe beleggingsfondsen met een Analyst Rating
In het tweede kwartaal van 2015 voegden de analisten van Morningstar twee nieuwe beleggingsfondsen toe aan hun volglijst. Met de waardering Bronze zijn AXA WF Global Aggregate Bonds en Legg Mason BW Global Fixed Income solide keuzes voor beleggers.



(Klik op tabel voor vergroting)













Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten