Beleggingsfonds van de week: Robeco BP Global Premium Equities

Robeco Global Premium Equities is één van de weinige beleggingsfondsen dat over langere tijd de MSCI World Index wel verslaat. Het beheerteam is ervaren en het beleggingsproces is helder ingericht. Wat Morningstar overtuigt, is dat de aandelenselecties van Robeco BP Global Premium Equities in de meeste sectoren waarde heeft toegevoegd.

Jeffrey Schumacher, CFA 07 juli, 2015 | 16:25
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco BP Global Premium Equities in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive


Actief beheer van beleggingsfondsen komt steeds meer onder druk te staan door passieve alternatieven zoals indexfondsen en ETFs. De matige succesratio’s van actieve beheerders zijn daar in belangrijke mate debet aan. Sinds 2010 ligt het percentage actief beheerde fondsen dat de MSCI World Index op jaarbasis verslaat ver beneden 50 procent. 2014 Was een dieptepunt voor actieve fondsbeheerders van wereldwijde aandelenportefeuilles. Slechts 20 procent van de in Nederland verkrijgbare actieve fondsen (opgenomen in de Morningstar-categorie 'Aandelen wereldwijd large-cap gemengd') wist de MSCI World Index te verslaan. In 2015 gaat het actief beheerde beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen vooralsnog voor de wind. In de eerste zes maanden van het jaar verslaat 57 procent de MSCI World Index.

Ondanks de goede start in 2015 blijft het aantal actieve beleggingsfondsen dat de MSCI World Index over een langere periode verslaat beperkt. Over drie jaar gemeten bedraagt dit percentage 27 procent. En dat daalt naar 11 procent als naar de laatste vijf jaar wordt gekeken. Deze succesratio’s zijn gebaseerd op vergelijkingen van het rendement, maar een analyse van de voor risico gecorrigeerde rendementen geeft een beter beeld van de toegevoegde waarde van actief beheerde fondsen.

Wanneer de actieve fondsen worden afgezet tegen de iShares Core MSCI World ETF, dan blijkt dat over vijf jaar gemeten deze ETF beter presteert dan 94,5 procent van de actieve fondsen, waardoor er slechts drie in Nederland verkrijgbare fondsen zijn die op basis van de Morningstar Risk-Adjusted Return Ranking betere voor risico gecorrigeerde prestaties hebben geleverd. Eén van die drie fondsen is Robeco BP Global Premium Equities, dat onder beheer staat van Christopher Hart (foto). Eerder dit jaar kreeg dit fonds van de analisten van Morningstar een opwaardering kreeg van Bronze naar Silver.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)




Beheerteam
Christopher Hart staat sinds juli 2008 aan het roer van Robeco BP Global Premium Equities. Hij beschikt over veel ervaring, waarvan het merendeel is opgedaan bij Fidelity als analist voor diverse sectoren en daarna bij Robeco Boston Partners (RBP).

Bij RBP heeft Hart drie jaar het Amerikaanse Small-cap Value fonds beheerd, waarna hij in juli 2008 samen met Steven Pollack Global Premium Equities onder zijn hoede nam. Zij brachten de portefeuille in lijn met de beleggingsfilosofie van RBP. Sinds 2009 beheert Hart het fonds alleen, want Pollack stapte over naar het US Select Opportunities fonds.

Hart geeft blijk van een gedegen kennis van zijn universum en de bedrijven waarin hij belegt. Hij heeft laten zien met de strategie in alle regio’s waarde te kunnen toevoegen met zijn aandelenselecties. Om bottom-up ideeën te genereren wordt Hart bijgestaan door 25 aandelenanalisten die verdeeld zijn over sectoren en een wereldwijd aandachtsgebied hebben voor alle marktkapitalisaties. Daarnaast kan Hart sparren met elf collega-beheerders.

Zowel de beheerders als de analisten beschikken over zeer ruime beleggingservaring en zijn in veel gevallen al langere tijd bij RBP werkzaam. De stabiliteit binnen de teams is dan ook goed, wat belangrijk is gezien het feit dat de gehele organisatie volgens dezelfde filosofie belegt en hetzelfde beleggingsproces hanteert. Hart belegt ook zelf in zijn fonds.

Fondshuis
Robeco is één van de oudste fondshuizen in Nederland en is eigendom van het Japanse Orix, dat 90 procent van de aandelen bezit. De overige 10 procent blijft nog steeds in handen van Rabobank, de vorige eigenaar van Robeco. Wat de eventuele gevolgen van deze overname zijn voor de fondsen en de beleggingsteams kan Morningstar nu nog onvoldoende inschatten, maar vooralsnog hebben ons geen signalen bereikt die ons oordeel over Robeco beïnvloeden.

Morningstar kent Robeco als een stabiele organisatie waar sprake is van een positieve werkomgeving waarin beleggen centraal staat. Robeco is in het verleden goed in staat geweest om het beleggingspersoneel aan zich te binden en er is een stevig fundament van beheerders die er al jarenlang werkzaam zijn. In totaal beheert het fondshuis EUR 211 miljard, wat gelijk verdeeld is over particuliere en institutionele klanten.

De meeste fondsen worden vanuit Rotterdam beheerd, maar er zijn ook teams die werken vanuit de Verenigde Staten, Hongkong en Zwitserland. Robeco heeft in het verleden een aantal gespecialiseerde fondsen opgericht die uiteindelijk niet succesvol bleken en het aantal fondsen werd in de afgelopen jaren dan ook enigszins gereduceerd. In vergelijking met het verleden is de mate waarin van de benchmark kan worden afgeweken bij de meeste fondsen toegenomen. Het kostenniveau van het fondsenaanbod ligt globaal genomen beneden de categoriemediaan.

Beleggingsproces
Het binnen geheel RBP toegepaste beleggingsproces is volledig bottom-up georiënteerd, waarbij de beheerder bedrijven in de portefeuille van zijn beleggingsfonds opneemt die naar zijn mening ondergewaardeerd zijn en goed scoren op de drie pijlers van het proces: waardering, business fundamentals en momentum.

Het beleggingsproces start met een kwantitatieve analyse waarbij het universum, dat bestaat uit circa 8.200 aandelen, wordt gerangschikt op waarderingsratio’s, momentum-factoren en fundamentele factoren. De best scorende bedrijven (300 tot 400 stuks) worden aan een nadere analyse onderworpen, waarbij het beheerteam naar meerdere ratio’s kijkt en ook de trends van deze ratio’s analyseert. Om de uitkomsten van de kwantitatieve analyses te begrijpen en te valideren wordt er vervolgens voor 100 tot 150 aandelen fundamenteel onderzoek gedaan, waarbij het onderzoekt of er een katalysator is die de onderwaardering in het aandeel kan ontsluiten. Een katalysator kan een nieuw product of een managementwissel zijn, maar ook een herstructurering of een kostenreductieprogramma. Uiteindelijk komen 70 tot 135 namen in de portefeuille.

Het beleggingsproces kent weinig beperkingen, zodat de blootstellingen de resultante zijn van de aandelenselectie. Het is helder ingericht en is een goede combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve analyses. De kwaliteit en de omvang van het analistenteam maakt het diepgaande fundamentele onderzoek mogelijk.


Rendement
Robeco BP Global Premium Equities heeft sinds de start van Hart bij het fonds in juli 2008 een jaarlijks rendement van 13,64 procent behaald (tot en met maart 2015). Dat is duidelijk beter dan het rendement van de Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd large-cap gemengd’ (8,55 procent) en de MSCI World Index (11,64 procent).

Met het aantreden van Hart zijn de prestaties duidelijk verbeterd. In 2008 en 2009 was Robeco BP Global Premium Equities meer een waarde strategie dan een gemengde strategie, waardoor die jaren niet geheel representatief zijn voor de strategie zoals die nu wordt uitgevoerd. Desalniettemin presteert Hart ook in kortere perioden duidelijk bovengemiddeld. Over drie en vijf jaar kwalificeert het fonds zich in het eerste deciel van de categorie en het verslaat als één van de weinige fondsen in de categorie de MSCI World Index. Hart versloeg het categoriegemiddelde in 87 procent van de voortschrijdende 12 maandelijkse perioden, terwijl dit percentage ten opzichte van de MSCI World Index uitkomt op 74 procent.

Wat Morningstar overtuigt is dat de aandelenselecties van Robeco BP Global Premium Equities in de meeste sectoren waarde heeft toegevoegd. Ook wist het fonds in veel regio’s outperformance te genereren, wat het track record sterk maakt. Het risico gemeten naar standaarddeviatie ligt iets hoger, maar de sterke rendementen compenseren dat. In 2014 had het fonds last van tegenwind door de sectorallocatie en de voorkeur voor kleinere aandelen.


Kosten
De lopende kosten van Robeco BP Global Premium Equities van 0,83 procent behoren tot de laagste 20 procent van de Morningstar categorie ‘Aandelen wereldwijd large-cap gemengd’.


Rol in portefeuille
Door de goede spreiding over sectoren, landen en stijlen Robeco BP Global Premium Equities dienen als kernpositie in een beleggingsportefeuille.

Lees ook de fondsanalyse Robeco BP Global Premium Equities C EUR  >


Bekijk ook deze beleggingsfondsen in wereldwijde large-cap aandelen met een hoge waardering door de analisten van Morningstar (klik op tabel voor vergroting).



Eerdere beleggingsfondsen van de week:

BlackRock Global Allocation

Invesco Bond Fund

Pictet-Premium Brands

BlackRock World Energy

Fidelity China Focus Fund

W.P. Stewart Holdings

Schroder ISF European Special Situations

Robeco Emerging Stars Equities

PIMCO GIS Emerging Local Bond Fund

JP Morgan Europe Dynamic

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten