Het jaar 2014 was lastig voor actieve fondsbeheerders, maar in 2015 gaat het actief beheer vooralsnog voor de wind. Van de in Nederland verkrijgbare beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd verslaat 55 procent (59 fondsen) de MSCI World Index in de eerste zes maanden van 2015.
Actief beheer komt steeds meer onder druk te staan van passieve alternatieven zoals indexfondsen en ETFs. De matige succesratio’s van actieve beheerders zijn daarin een belangrijke factor. Sinds 2010 ligt het percentage fondsen dat de MSCI World Index op jaarbasis verslaat ver beneden 50 procent. Het jaar 2014 was teleurstellend, waarin slechts 20 procent van de in Nederland verkrijgbare actieve fondsen de MSCI World Index achter zich liet.
Meerdere factoren lagen aan de teleurstellende prestaties in 2014 ten grondslag. Zo was het gemiddelde wereldwijde aandelenfonds ten opzichte van de MSCI World Index 10 procent onderwogen op Amerikaanse aandelen. Amerikaanse aandelen presteerden vorig jaar echter beter dan de Europese aandelen, waar veel actieve beheerders de voorkeur aan gaven. De appreciatie van de Amerikaanse dollar kwam daar nog eens bij. Daarnaast werkte de hang naar kleinere marktkapitalisaties tegen en bood de blootstelling naar opkomende landen ook geen soelaas.
Ommekeer in 2015
In de eerste jaarhelft van 2015 gaat het de actieve fondsen duidelijk beter af. De succesratio staat op 55 procent, wat het hoogste niveau is sinds 2010. Het rendement van de MSCI World Index reikte tot 11,46 procent over het eerste half jaar, maar het gemiddelde in Nederland verkrijgbare actieve fonds deed het 0,26 procent beter. De factoren die in 2014 veel actieve fondsbeheerders op achterstand zetten, dragen in het eerste half jaar van 2015 positief bij. De MSCI Europe Index behaalde een rendement van 12,75 procent in euro’s, terwijl de MSCI AC Asia Pacific in euro’s zelfs met 16,64 procent steeg. Daarmee presteerde deze regio’s duidelijk beter dan Amerikaanse aandelen, die ondanks het vestigen van nieuwe records achterbleven met een rendement van 10,13 procent in euro’s voor de MSCI USA. Dit pakte goed uit voor de actieve fondsen, die gemiddeld 7,74 procent overwogen zijn op Europese aandelen en 2,91 procent op Aziatische aandelen.
Daarnaast impliceert de outperformance van MSCI World Small Cap Index (15,08 procent) en de MSCI World Mid Cap Index (13,07 procent) van de MSCI World Large Cap Index (11,12 procent) dat de onderweging van de grote marktkapitalisaties in het universum goed heeft gewerkt.
Ook de beperkte allocatie van actieve fondsen naar opkomende markten (die niet in de MSCI World Index zijn vertegenwoordigd) pakte in het eerste half jaar goed uit. De MSCI EM Index bleef de MSCI World Index 0,35% voor. Wel is er grote dispersie in rendementen binnen emerging markets. Een fors herstel van Russische aandelen zette de MSCI EM Europe op een plus van 15,39 procent. De MSCI EM Asia zat hier met een plus van 14,11 procent niet ver vandaan, vooral gedreven door sterke prestaties in China en India. Latijns-Amerika bleef echter flink achter, waarbij de kwakkelende Braziliaanse beurs grote invloed had.
Qua sectorblootstelling slaat de balans ook positief uit. De overweging van de sectoren IT en cyclische consumentengoederen, in combinatie met de onderweging van vastgoed, energie- en nutsbedrijven droegen positief bij. De onderstaande tabel schetst het marktsentiment over de eerste zes maanden van 2015. Klik op de tabel voor een grotere weergave.
(Klik op tabel voor juiste formaat)
Lees alle artikelen in deze serie
Onder de loep: beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen
In een serie artikelen analyseert Morningstar de prestaties van beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen. Dat doen we grondig: actief beheerde fondsen versus ETFs en indexfondsen, het hoogste en laagste rendement, in- en uitstroom van beleggersgeld. En welke fondsen hebben de voorkeur van de analisten van Morningstar?
Consistent bovengemiddeld rendement zeldzaam bij wereldwijde aandelenfondsen
Slechts weinig fondsen zijn op langere termijn in staat gebleken de MSCI World Index op basis van risico-gecorrigeerde rendementen te verslaan. Morningstar bespreekt de drie beleggingsfondsen die dit in de afgelopen vijf jaar wel voor elkaar hebben gekregen: ASN Duurzaam Aandelenfonds, Robeco BP Global Premium Equities en Fidelity World.
Trends in beheerd vermogen en kapitaalstromen voor wereldwijde aandelenfondsen
Actief beheerde beleggingsfondsen zien nog steeds het meeste geld van beleggers binnenkomen. Maar de vraag is hoe lang nog, want ETFs en indexfondsen stomen op.
Wereldwijde aandelenfondsen: de winnaars en verliezers in de eerste helft van 2015
Wat waren de succesnummers van de eerste jaarhelft en welke beleggingsfondsen presteerden teleurstellend? Morningstar legt beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen langs de meetlat.
Morningstars oordeel: de beste beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen
Welke beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen hebben een positieve Morningstar Analyst Rating. En wat zijn de veranderingen geweest in de beoordeling van wereldwijde aandelenfondsen door de analisten van Morningstar?