Top 5 opkomende markten: smallcaps aan kop

Het jaar 2015 is wederom de boeken ingegaan als een slecht jaar voor beleggers in aandelen uit opkomende landen. Van de fondsen die de voeten droog konden houden, gaan enkele die beleggen in smallcaps aan kop.

External Writer 18 januari, 2016 | 10:00
Facebook Twitter LinkedIn

Aandelen uit opkomende landen deden het voor het derde jaar op rij slechter dan aandelen uit de ontwikkelde landen. De MSCI Emerging Market index verloor 5,2 procent, terwijl de MSCI World index met 10,4 procent steeg.

Daarmee wisten opkomende markten van de afgelopen vijf jaar het alleen in 2012 beter te doen dan aandelen uit ontwikkelde landen. De ontwikkeling van de onderliggende landen liep sterk uiteen.

Chinese A shares
Hoewel de turbulentie op de Chinese aandelenmarkten de headlines in de media domineerden en de Chinese onrust van grote invloed was op de ontwikkelingen van aandelenbeurzen wereldwijd, waren Chinese aandelen vorig jaar niet de oorzaak van de slechte prestatie van de MSCI Emerging Market index.

'Integendeel, met een winst van 2,7 procent hield de MSCI China index de voeten keurig droog', wijst fondsanalist Ronald van Genderen van Morningstar. 'De MSCI China A index, oftewel de index voor Chinese aandelen die op binnenlandse beurzen worden verhandeld, sloot het jaar af met een plus van 19,3 procent.'

Daarmee waren de Chinese A shares een van de best presterende aandelen binnen de opkomende landen. Vooralsnog is deze categorie echter door indexsamensteller MSCI niet opgenomen in de brede MSCI Emerging Market index.

Latijns-Amerika
De grootste pijn binnen opkomende landen werd in Latijns-Amerika geleden. De MSCI Latin America gaf het afgelopen jaar 23,2 procent prijs. Daarbinnen kregen Brazilië, Colombia en Peru de grootste klappen, met rendementen van min 34,7 procent, min 35,2 procent en min 23,9 procent respectievelijk.

De grootste min op landenniveau werd echter binnen Europa genoteerd. Griekenland, dat in november door MSCI werd gedegradeerd van de MSCI World index naar de MSCI Emerging Market index, verloor meer dan helft van haar beurswaarde: min 56,9 procent.

Daarmee hield de ellende op de Griekse beurs aan in 2015, want in 2014 daalde de index al met 31,6 procent, weet Van Genderen. 'Overigens noteerde een ander Europees land de grootste plus, de MSCI Hungary index steeg 51,8 procent.'

Rusland, dat zeer voorspoedig aan het jaar begon, was ook een van de positieve uitzonderingen. Het jaarrendement kwam uiteindelijk uit op een plus van 16,1 procent.

Jaar van uitstroom
De matige prestaties in het afgelopen jaar lijkt het vertrouwen van beleggers in opkomende landen de nekslag te hebben gegeven. Waar beleggers in de jaren tot en met 2014 per saldo nieuw geld in actief beheerde opkomende landen aandelenfondsen bleven steken, kwam daar het afgelopen jaar verandering in.

'Waar bijvoorbeeld in 2014 nog 6,5 miljard euro naar de categorie stroomde, werd er in 2015 tot en met november ruim 10 miljard euro uit opkomende landen aandelenfondsen onttrokken', meldt de Morningstar-analist.

'Opvallend genoeg begon de uitstroom toe te nemen in maart en april, de maanden dat de stemming nog positief was. Daarna volgden een aantal maanden van relatieve rust om, wellicht begrijpelijke redenen, weer fors toe te nemen in juli en augustus toen de onrust op de Chinese aandelenmarkten tot een piek kwam.'

Ondanks alles kunnen een aantal actief beheerde fondsen in deze categorie toch bogen op een positief jaarrendement. De twee best presterende fondsen, van aanbieders UBS en Templeton, beleggen voornamelijk in smallcaps.

FN Top 5 emerging markets week 2

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties over dit jaar tot nu toe. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten