De instroom was in 2014 al groeiende, met bijna 45 miljard euro, maar 2015 brak alle records. In het eerste kwartaal van 2015 was het al meteen raak: dat kwartaal noteerde de hoogste instroom ooit in een kwartaal gemeten.
Dat zette de toon voor de rest van het jaar. Maar liefst 70,8 miljard euro vond gedurende 2015 zijn weg naar exchange traded producten. Dat maakt duidelijk dat de markt voor deze producten met een passieve beleggingsstijl sterk groeit.
Door de sterke aanwas plus de rendementen stond het beheerd vermogen in ETF’s bij het afsluiten van 2015 op 467 miljard euro, bijna en kwart meer dan een jaar eerder. Als de groei doorzet, zal het beheerd vermogen in 2020 de grens van 1.000 miljard euro passeren, voorspelt Morningstar-analist Jose Garcia Zarate.
Bekijk hier welke ETF's het meeste geld aantrokken en welke het meeste geld zagen wegvloeien:
(klik op tabel voor vergroting)
Voorkeur voor aandelen
Wat categorie betreft hadden ETF-beleggers een duidelijke voorkeur voor aandelenfondsen. Zo’n 60% van de instroom ging naar aandelen-ETF’s, ofwel 42,8 miljard euro. De periodes van sterke volatiliteit die zich in het midden van het jaar voordeden op de aandelenmarkten, schrikten beleggers niet af.
Binnen aandelen was Europa de favoriete regio. Het meeste geld ging naar ETF’s die beleggen in Europese aandelen: ruim 15 miljard euro. Opvallend aan de regionale spreiding is dat Azië en met name China uit de gratie is. Fondsen die zich op die gebieden richten, hadden te kampen met uitstroom van geld.
Weinig rendement op obligaties
Hoewel obligaties in 2015 weinig te bieden hadden als het gaat om rendement, kon deze categorie toch een behoorlijke instroom noteren: 23,4 miljard euro, ofwel eenderde van de totale instroom. Morningstar ETF-Analist Garcia Zarate stipt aan dat een deel van de instroom kan worden verklaard doordat beleggers switchten van actieve naar passieve beleggingsinstrumenten.
De regionale spreiding bij obligaties is vergelijkbaar met die bij aandelen: Europa is gewild, en opkomende markten worden verlaten. Anders dan bij aandelen spelen de Verenigde Staten bij obligaties wel een rol. ETF’s die zich richten op Amerikaans schuldpapier, zowel staats als bedrijfsobligaties, stonden in de belangstelling.
Opvallend is verder de aandacht voor high yield gerelateerde ETF’s. Beleggers waren weer te porren voor meer risico, want ze stapten juist in bonds met non-investment grade status, zowel Europese als Amerikaanse.
Bekijk in onderstaande tabel naar welke Morningstar-categorieën de meeste instroom ging, en ook waar het meeste geld uit stroomde:
(klik op tabel voor vergroting)
iShares aan kop
Dan de fondshuizen die al dat vermogen naar zich toe wisten te halen. iShares gaat aan kop met de meeste instroom. Opvallend is dat er bij iShares meer nieuw geld naar obligaties ging dan naar aandelen. Verder scoorden Deutsche Bank, Lyxor en UBS veel inflow, met name voor hun aandelen-ETF’s.
Aan de andere kant hadden de partijen die in grondstoffen ETF’s zitten te maken met beleggers die hun geld daar weghaalden: Swisscanto en GAM leden onder de uitstroom van vermogen uit hun goud- en zilver-ETF’s. Bekijk hier het overzicht van de fondshuizen:
(klik op tabel voor vergroting)