Het jaar 2016 is nogal somber begonnen met stevige dalingen op de aandelenmarkten in de maand januari. Maar toch zaten daar een paar witte raven tussen. Bijvoorbeeld Anheuser-Busch Inbev (+1,3%), LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton (+2,3% ), BG Group (+3,4% ), L'Oreal (+1,4% in euro’s) en Fresenius Medical Care (maar liefst +5,1%). De plusjes bij deze aandelen konden niet voorkomen dat alle aandelencategorieën het jaar in mineur gestart zijn.
De categorie Aandelen Europa Large-Cap Groei deed het relatief gezien nog het beste met een verlies van 4,1% in januari. De categorie Aandelen Europa Large-Cap Waarde noteerde een min van 7,7%. De categorie Aandelen Europa Large-Cap Gemengd hield het midden met 4,9% verlies.
Autofabrikanten en banken op verlies
De categorie Aandelen Europa Large-Cap Waarde ging onderuit door de stevige koersverliezen van rond de 20% bij de drie grote Duitse autofabrikanten Volkswagen, BMW en Daimler. Bij de banken was het iets minder erg, maar onder meer HSBC, BNP Paribas en Banco Santander moesten ook een flinke veer laten.
Bij de mid- en smallcaps zijn de verliezen eveneens behoorlijk, zo blijkt uit onderstaande tabel. Die is gebaseerd op de negen kwadranten tellende Morningstar Style Box, ofwel de verdeling tussen Large-cap, Mid-cap en Small-cap op de verticale as en die tussen Waarde (Value), Gemengd (Blend) en Groei (Growth) op de horizontale as. De Morningstar Marktbarometer geeft in deze tabel een weergave van de Morningstar Europe Developed Market Index en omvat de data van 1.250 aandelen:
Driemaandsperiode ook op verlies
Kijken we over een wat langere periode, dan zien we dat de rendementen over drie maanden gemeten nog een stukje slechter zijn. De categorie Aandelen Europa Large-Cap Waarde moest maar liefst 11,9 procent prijsgeven. Boosdoeners waren ook hier de banken en de autofabrikanten, maar ook olieconcerns zoals Royal Dutch Shell en chemiebedrijven zoals BASF. Aandelen Europa Large-Cap Groei deed het enigszins vergelijkbaar met een éénmaandsperiode, met een verlies van 4,3%.
Niet schrikken van correcties
Toch moeten beleggers niet al te zeer schrikken van dit soort kortetermijndalingen. Ze zijn wellicht wat verwend geraakt met periodes van koersstijgingen sinds het voorjaar 2009, toen de financiële markten het herstel al inzetten vanaf het diepste punt van de crisis.
Ook wie begin 2013 is ingestapt, staat nog op een prettige plus. Bekijk daarvoor eens de tabel die de rendementen over de afgelopen drie jaar laat zien:
Met name groei-aandelen laten zeer solide rendementscijfers zien, met mid- en smallcaps die dik verdubbelden. De large-caps laten zich ook niet onbetuigd met een stevige 77,5% plus. Die is voor een belangrijk deel te danken aan drie Deense bedrijven: Vestas Wind Systems (+138,8%), Genmab (+106,2%) en Pandora (+90,3%).
De waarde-aandelen blijven in rendement achter bij groei-aandelen, maar scoort nog altijd ruim in de dubbele cijfers. Bij de large-caps kwam de groei met name van Peugeot (+42%), Swiss Life Holding (+30%) en het Franse telecomconcern Orange (+29%).