Fonds van de Week: BGF World Gold Fund

Goud beleeft naar verwachting het beste kwartaal sinds 1990, en daarom nemen we deze week een aandelenfonds dat zich richt op dit edelmetaal onder de loep.

Robert van den Oever 31 maart, 2016 | 11:32
Facebook Twitter LinkedIn

BlackRock Global Funds - World Gold Fund in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

BlackRock Global Funds - World Gold Fund

Het eerste kwartaal van dit jaar is bijna voorbij, en dat belooft voor goud het beste kwartaal in bijna 26 jaar te worden. Dit jaar tot dusver is de goudprijs al ruim 15 procent gestegen en daarmee evenaart de prijsontwikkeling op een haar na die van het derde kwartaal van 1990, toen het edelmetaal 15,9 procent duurder werd.

De prijsstijging deed zich vooral voor in januari en februari, gedreven door zorgen over de haperende economie in China en door vrees voor een recessie in de Verenigde Staten, hetgeen beleggers weer deed omzien naar de veilige haven die goud heet te zijn.

Ook de aanhoudend lage rente schept een omgeving waarin goud goed gedijt. Naarmate het sentiment dat een renteverhoging langer op zich laat wachten meer postvat, wordt goud aantrekkelijker. De negatieve rente op een toenemend aantal staatsobligaties versterkt die beweging.

Alle reden dus om deze week een goudfonds nader te bekijken. Wel moeten we op voorhand benadrukken dat het BGF World Gold Fund een nichespeler is. Dit fonds is alleen geschikt voor beleggers die specifiek een traditionele blootstelling aan goud wensen. Daarom zou het uitsluitend een kleine rol mogen spelen in een bredere portefeuille.

Het fonds belegt niet in fysiek goud, zoals een aantal ETF's wel doet, maar in bedrijven die actief zijn in de goudsector, zoals mijnbouwers. De beheerders blijven het fonds goed door verschillende marktomstandigheden loodsen. Voor ons blijft dit een van de beste fondsen voor wie in goudgerelateerde aandelen wil beleggen.

 

Uitgebreide toelichting:

Fvd W week 13 BGF world gold vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheer
Evy Hambro kwam in 1993 in dienst van Mercury Asset Management (nu BlackRock) en is bij het beheer van dit fonds betrokken sinds hij in januari 2002 tot medebeheerder werd benoemd naast Graham Birch. Hij is ook verantwoordelijk voor het beheer van andere goud- en mijnbouwportefeuilles van de groep. Hij is een topper op dit terrein en zijn hele loopbaan staat in het teken van de analyse van edelmetaal- en mijnbouwaandelen. Hij heeft het grondstoffenteam bij BlackRock helpen opbouwen, een van de beste teams die wij kennen, met 14 beleggingsprofessionals per februari 2016. Birch leidde dit team tot april 2009, toen hij vertrok voor een sabbatical van negen maanden en vervolgens de financiële wereld verliet. Hambro werd daarna de CIO van het team, dat zijn aanzienlijke beheerervaring en -expertise behoudt. Dit sterke team van getalenteerde analisten en een medebeheerder, Tom Holl, die in juli 2015 werd benoemd, ondersteunen Hambro. Holl werkt sinds 2008 samen met Hambro en behandelt de sectoren goud en mijnbouw. Hij is daarnaast medebeheerder van het Natural Resources Growth & Income Fund. De benoeming van Holl bewijst nogmaals dat Hambro bereid is binnen het grondstoffenteam talent te ontwikkelen en een kans te geven.

Proces
De beheerders proberen de FTSE Gold Mines benchmark te verslaan met een bottom-upbenadering die rekening houdt met risico en liquiditeit en zich toespitst op grote en middelgrote producenten van goud en edelmetalen. Zowel grondstoffenprijzen als bedrijven worden beoordeeld. De teamleden ramen een prijstrend voor alle grondstoffen die ze gebruiken voor hun bedrijfsanalyse. Het bottom-uponderzoek van ondernemingen speelt daarbij een cruciale rol. Dit omvat onder andere gesprekken met het management en bedrijfsbezoeken. Het team vindt een goed bestuur cruciaal voor het succes van een bedrijf. Het richt zich op productiebedrijven, en vooral producenten die tegen lage kosten hoge kwaliteit kunnen leveren, en waarvan de waarderingen de winstperspectieven op langere termijn onderschatten. In een top-down overlay wordt de analyse van factoren zoals het politieke risico opgenomen. Bij de samenstelling van het fonds wordt rekening gehouden met de benchmark en gestreefd naar een gestage outperformance. Men is vooral gericht op goud, maar de beheerder mag tot 25 procent in producenten van industriële en andere edelmetalen beleggen. De portefeuille omvat grote posities van 5-10 procent, waar de liquiditeit hoog en de overtuigingen sterk zijn; middelgrote posities van 2-5 procent, vooral in bedrijven met een beperkter scala activiteiten, en posities van minder dan 2 procent in minder liquide aandelen.

Prestaties
Vanaf begin 2002, toen Hambro medebeheerder werd, tot eind februari 2016 behaalde het fonds een beter rendement dan de Morningstar-categorie Aandelen Sector Edelmetalen en zijn benchmark, de FTSE Gold Mines, met respectievelijk 2,9 en 5,6 procentpunt op jaarbasis. 2008 en 2011 waren de enige jaren waarin het fondsrendement achterbleef bij de index, gedeeltelijk door zijn structureel onderwogen posities in grote indexcomponenten zoals Barrick Gold, Goldcorp en Newmont Mining, die er in tijden van negatief beleggerssentiment van profiteren dat ze als veiliger worden beschouwd.

In 2013 leverde de positie in royaltybedrijven een positieve bijdrage doordat zij beter presteerden in een lastig klimaat voor goudbedrijven toen de goudprijs dat jaar scherp daalde. Zowel absoluut als relatief gezien presteerde het fonds in 2014 sterk, dankzij de posities in royaltybedrijven en zogenoemde junior-ondernemingen. 2015 was echter een lastig jaar omdat de goudprijs ondanks de toenemende geopolitieke en marktrisico's daalde. In deze periode bleef het fonds achter bij zijn tegenhangers in de Morningstar-categorie, gedeeltelijk vanwege de overweging in Petra Diamond en Eldorado. In 2016 (tot 29 februari) blijft het fonds ondanks een gigantisch rendement van 38,2 procent achter op de index. De onderweging in Barrick Gold, dat dankzij de hoge goudprijs uitstekend presteerde, dempte de fondsresultaten.

Kosten
De lopende kosten van het fonds zitten iets boven de categoriemediaan.

Lees meer:

Lees ook het fondsrapport van BlackRock Global Funds - World Gold Fund

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Edelmetalen, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de benchmark:

Fvd W week 13 BGF world gold tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten