De kleine wereld van de MSCI World Index

Wie denkt aan wereldwijde aandelen, denkt automatisch aan de MSCI World Index. De index wordt het vaakst als benchmark gehanteerd onder wereldwijde aandelenfondsen. Ook via ETF's wordt veel vermogen belegd met als doelstelling om de MSCI World Index te volgen. Maar hoe groot is de wereld volgens de MSCI World Index, en geeft het beleggers wel de blootstelling die ze verwachten?

Jeffrey Schumacher, CFA 01 april, 2016 | 9:19
Facebook Twitter LinkedIn

De factsheet van de MSCI World Index laat zien dat de index bestaat uit 1649 beursgenoteerde bedrijven en daarmee toegang geeft tot ongeveer 85% van het wereldwijd belegbare universum naar marktkapitalisatie gemeten. Dat lijkt beleggers misschien een vrij volledige toegang te geven, maar daar kun je je vraagtekens bij zetten.

Het Westen domineert
De wereld is volgens de MSCI World Index namelijk vrij overzichtelijk. De index belegt in slechts 23 landen, terwijl de wereld volgens de Verenigde Naties 193 landen telt. Daar vallen dan sommige landen weer buiten, waaronder Taiwan. Niet al deze landen hebben een (goed functionerende) effectenbeurs, maar het wordt wel duidelijk dat de MSCI World Index zich beperkt tot een select groepje dat de wereld vertegenwoordigt. Helemaal wanneer blijkt dat de 23 landen die de index vormen uitsluitend ontwikkelde landen zijn.

Opkomende landen maken dus geen onderdeel uit van de index. Dat is zeer vreemd, want de wereldwijde economische groei is in het afgelopen decennium voor een belangrijk gedeelte uit deze landen gekomen. Hoe belangrijk is China vandaag de dag? De kranten staan er iedere dag weer vol mee. Dan is het toch raar dat een dergelijk invloedrijk land niet in een 'wereldindex' als de MSCI World Index is opgenomen.

De MSCI World Index laat dus een groot deel van de wereld buiten beschouwing. In plaats daarvan concentreert het zich sterk op de Verenigde Staten: Amerikaanse aandelen zijn dominant. Hoewel het land economisch gezien (vooralsnog) het grootste land ter wereld is, lijkt een weging van 59,33% te veel van het goede. Een belegger in de MSCI World Index zet hierdoor zwaar in op Amerikaanse aandelen, en bijbehorend de valutaontwikkeling van de dollar ten opzichte van de euro.

Geen smallcaps
De 1649 aandelen die deel uitmaken van de index, geven beleggers weliswaar toegang tot een groot deel van het wereldwijd belegbare universum naar marktkapitalisatie, maar slechts gedeeltelijk blootstelling aan het universum in absoluut aantal. Er zijn volgens de Wereldbank wereldwijd ruim 44.000 beursgenoteerde aandelen. De MSCI World Index bestaat dus uit slechts 3,7% van de aandelen uit de wereld.

Kijkend naar de samenstelling van de MSCI World Index wordt de hang naar grote aandelen duidelijk. Niet verwonderlijk gezien de focus op marktkapitalisatie, maar het betekent wel dat een interessant gedeelte van het universum grotendeels buiten bereik van beleggers blijft: smallcaps.

De gemiddelde marktkapitalisatie van de MSCI World Index bedraagt 18,2 miljard, waarbij het kleinste bedrijf een marktkapitalisatie heeft van 435 miljoen euro. De index heeft slechts een blootstelling van 0,14% naar de kleinste marktkapitalisaties.

Alternatief
Hoewel de MSCI World Index vaak gebruikt wordt als maatstaf voor een wereldwijde aandelenportefeuille, kunnen hier dus vraagtekens bij worden gezet. Beleggers moeten zich goed realiseren wat deze index nu precies representeert en of dat wel een relevante vergelijkingsmaatstaf is voor een beleggingsportefeuille.

Een alternatief zou bijvoorbeeld de MSCI All Country Index kunnen zijn, die ook belegt in opkomende landen. Beleggers die alleen in ontwikkelde landen beleggen, maar zich niet comfortabel voelen bij de forse dominantie van Amerikaanse aandelen, kunnen beter de MSCI World GDP Weighted Index kiezen, die de 23 landen van de MSCI World Index weegt naar bruto binnenlands product (BBP).

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten