Pictet-Global Emerging Debt in het kort:
Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral
Pictet-Global Emerging Debt
Obligaties uit opkomende landen in harde valuta zijn één van de best presterende beleggingscategorieën van de afgelopen twee jaar. Na een rampzalig 2013 behaalden ze in 2014 en 2015 rendementen van respectievelijk 22% en ruim 13% (berekend in euro’s). Dat is overigens voor een groot deel te danken aan de sterke dollar. Waardoor Europese beleggers profiteerden van de waardestijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. Maar beleggen in emerging market debt brengt serieuze risico’s met zich mee en is zeker niet geschikt voor iedere belegger.
Neerwaarts risico beperken
Het door Simon Lue-Fong geleide team hecht veel waarde aan het beperken van het neerwaarts risico. De strategie focust op staatschuldeffecten van opkomende landen in dollars en belegt bijkomend soms in bedrijfsobligaties. Het team streeft ernaar op jaarbasis een bescheiden 1-3 procent beter te presteren dan de benchmark, de JP Morgan EMBI Global Diversified Index.
Ruim beleggingsmandaat
De beheerders hebben veel vrijheid om af te wijken van de benchmark. Maximaal een derde van de activa kan worden belegd in valutatermijncontracten, obligaties in lokale valuta's en obligaties uit ontwikkelde markten. De beheerders maken van die vrijheid gebruik. In 2008 waren Amerikaanse staatsobligaties goed voor bijna 30 procent van de activa, waardoor het fonds dat jaar beter doorstond dan 90 procent van de categorie.
Het team weet de overstap naar defensievere activa meestal goed te timen; het fonds presteerde ook in de dalende markten van 2011 en 2015 beter dan zijn concurrenten omdat het team zijn positie in Amerikaanse staatsobligaties versterkte (2011) en de shortposities in valuta's van opkomende landen verhoogden (augustus 2015). Het is echter belangrijk op te merken dat het fonds minder zuiver inzet op opkomende markten dan concurrenten die helemaal niet beleggen in schuldeffecten uit ontwikkelde markten.
Lage volatiliteit
Afgezien daarvan blijft het echter een aantrekkelijk fonds. Het beschikt over een stabiel en relatief ervaren beheerteam; de teamleden hebben gemiddeld 18 jaar ervaring. Het team wordt ook steeds groter: in 2015 werden 2 nieuwe ervaren beheerders aangeworven, waardoor het totaal op 8 komt. De beheerders hebben een goed track record: hun macro-inzet is vaker goed dan fout en het fonds heeft sinds zijn introductie en over de laatste 3 en 5 jaar probleemloos en met een veel lagere volatiliteit beter gepresteerd dan zijn benchmark en zijn categoriegenoten. De kosten van het fonds kunnen beter, maar per saldo blijft dit een aanbevelenswaardig fonds. Wij bevestigen de Morningstar Analyst Rating van Bronze.
Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor een grotere weergave)
Beheerteam
Hoofdbeheerder Simon Lue-Fong leidt het uitgebreide, stabiele team voor opkomende markten van Pictet dat hij zelf heeft opgebouwd sinds hij eind 2005 in dienst trad van het bedrijf. Hij werkt reeds sinds 1991 in deze sector en is dus heel ervaren. Voor hij bij Pictet kwam, werkte Lue-Fong voor Fischer Francis Trees & Watts, Standard Asset Management en Invesco.
Inmiddels is het team gegroeid naar 8 portefeuillebeheerders, waarvan 7 met meer dan 10 jaar ervaring in opkomende markten. Emrah Kagitcibatsi kwam in 2015 van hedgefondsbeheerder The Rohatyn Group, en Carrie Liaw werkte voorheen bij de Monetary Authority van Singapore. Carl Roberts, een portefeuilleanalist sinds 2010, werd eveneens tot beheerder bevorderd. Eén medewerker verliet vorig jaar het team, maar verder is er geen verloop geweest sinds Lue-Fong het team in 2005 opstartte.
Het team werkt vanuit twee kantoren: Lue-Fong en vier andere beleggingsbeheerders werken in Londen en houden zich vooral met Latijns-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Afrika bezig. Wee-Ming Ting en twee andere beheerders werken in Singapore en richten zich vooral op de Aziatische markten. Het team beheert ongeveer 18 miljard dollar, waarvan voor 8 miljard dollar aan obligaties in harde valuta's. Ze kunnen ook de expertise van het 4 leden tellende team voor emerging corporarates van Alain Defise benutten.
Fondshuis
Pictet Asset Management (PAM) is de vermogensbeheerder van de Zwitserse privébank Pictet & Cie. PAM heeft een breed fondsenpalet (meer dan 100 fondsen en 109 miljard euro beheerd vermogen per eind december 2012), dat alle grote vermogensklassen omvat en vanuit Genève, Zürich, Singapore en Tokio wordt beheerd. Rond de helft van het beheerd vermogen betreft aandelenmandaten. De onderneming werkt gedeeltelijk samen met externe beleggingsadviseurs. De sterke punten vinden wij vooral bij obligaties uit opkomende markten en aan de aandelenkant bij diverse sectorfondsen en Zwitserse aandelen. De kosten zijn in de aandelenklassen voor particuliere beleggers gewoonlijk gemiddeld tot bovengemiddeld. De variabele beloning van het beleggingsteam is voor 60 procent afhankelijk van het resultaat (alpha, categorievergelijking, benchmark) en voor 40 procent van zachte factoren. De bonussen worden gedeeltelijk uitgesteld uitgekeerd en zijn gebaseerd op perioden van een en drie jaar. De beoordeling over meerdere jaren versterkt de inzet van het team voor de lange termijn. De communicatie over de fondsen is goed. Uitgebreide maandelijkse rapportages geven toelichting bij de portefeuilleactiviteit en de belangrijkste resultaatfactoren.
Beleggingsproces
Het proces van dit fonds hecht veel belang aan de bescherming tegen dalende markten. De beheerders trachten een bescheiden alfadoel van 1 tot 3 procent te realiseren tegenover de benchmark, de JP Morgan EMBI Global Diversified Index, bij een beoogde tracking-error van 1,5 tot 2,5%. Er bestaan stop-loss- en winstnemingsdrempels voor elke beslissing en de beheerders mikken op een relatief korte termijn van één tot drie maanden.
Hoewel de beheerders per regio ingedeeld zijn in teams, worden de beslissingen toch met de hele groep besproken; Lue-Fong heeft een vetorecht met betrekking tot de eindbeslissingen (dat hij sinds de introductie van het fonds slechts tweemaal uitgeoefend heeft). De strategie combineert top-down macrofactoren (bijvoorbeeld monetair beleid van de G3, economische cyclus wereldwijd) met bottom-up analyses van de landen.
Deze benadering onderscheidt zich van vele categoriegenoten door het vrij omvangrijke gebruik van obligaties en valuta's uit ontwikkelde markten; dit verklaart mede de sterke outperformance in dalende markten in het verleden. De beheerders kunnen tot 33% van de fondsactiva in off-benchmark posities beleggen, bijvoorbeeld door omvangrijke posities in Amerikaanse staatsobligaties te nemen zoals zij 2008 deden. Meer recent hield het fonds een netto shortpositie van rond 30% in valuta's van opkomende landen aan.
Rendement
Sinds Lue-Fong aantrad tot februari 2016 leverde de niet-gehedgde P-aandelenklasse een rendement van 6,7% op jaarbasis; dat is ruim 2 procentpunten beter dan de Morningstarcategorie Obligaties Opkomende Markten en 0,88% beter dan de benchmark, de JP Morgan EMBI Global Diversified Index. De volatiliteit lag beduidend lager dan het gemiddelde. Dit is vooral te danken aan het talent van het team om verliezen in dalende markten te beperken, zoals in 2008, 2011 en 2015. Toch moeten we vaststellen dat het vrije gebruik van obligaties uit ontwikkelde markten hen in staat stelt om moeilijke marktfasen beter door te komen dan uitsluitend op opkomende markten gerichte strategieën. In 2008 waren Amerikaanse staatsobligaties op het hoogste punt goed voor bijna 30% van het fonds, waardoor het dat jaar 5,6% verloor tegenover 19% voor zijn concurrenten.
Niet alles loopt altijd volgens plan. In 2013 had het fonds tijdens de verkoopgolf van mei en juni een bovengemiddelde duration, wat verkeerd uitpakte toen de rente in opkomende markten snel opliep. Het fonds kon 2015 echter afsluiten in het bovenste kwartiel dankzij de short-posities van 15 valuta's die 30 procent van de activa uitmaakten. Over drie jaar blijft het fonds in het bovenste kwartiel.
Kosten
De lopende kosten van 1,44% van de P-aandelenklasse, die in absolute cijfers weliswaar hoog zijn, liggen onder het gemiddelde van 1,55% van de categorie. Gezien de omvang van het fonds zou Pictet echter de schaalvoordelen meer met beleggers mogen delen.
Lees meer:
Lees ook het fondsrapport van Pictet-Global Emerging Debt
Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Opkomende Markten, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de benchmark: