Finalisten Morningstar European Fund Manager of the Year Awards: aandelen wereldwijd

Jeremy Podger pakt ook dit jaar weer een nominatie voor European Fund Manager of the Year in de categorie aandelen wereldwijd. Christopher Hart (Robeco) en Thomas Schüssler (DWS) zitten hem op de hielen.

Robert van den Oever 19 april, 2016 | 10:35
Facebook Twitter LinkedIn

Dit zijn de genomineerde fondsmanagers voor de zevende jaarlijkse Morningstar European Fund Manager of the Year Awards. De winnaars zullen op 26 april bekendgemaakt worden.

Jeremy Podger

 

Beleggingsfonds: Fidelity Global Special Situations

Morningstar Rating: ****

Morningstar Analyst Rating: Silver

Jeremy podger kleiner

Jeremy Podger werd pas in maart 2012 manager van dit fonds, maar hij kwam naar Fidelity met een sterk track record als fondsbeheerder wereldwijde aandelen. Onder zijn leiding hebben zowel Threadneedle Global Select als Investec Global Free Enterprise het beter gedaan dan hun categoriegenoten. Toen hij aan het roer kwam, heeft Podger het beleggingsproces gewijzigd naar een van eigen ontwerp en dat heeft hij sindsdien consequent toegepast. Hij mikt op bedrijven die op zijn minst vallen in een van de drie categorieën die hij omschrijft als ‘bijzondere situaties’: buitengewone waarde, unieke business of corporate veranderingen.

De sterke combinatie van Podgers bewezen methodes en Fidelity’s omvangrijke analytische mogelijkheden heeft tot dusver sterk gerendeerd. In 2015 sloot het fonds het jaar af in het zesde percentiel van zijn Morningstar Categorie, en daarmee versloeg het de meeste van zijn categoriegenoten en de MSCI World Index met een flinke marge. Deze outperformance is gedreven door uitstekende aandelenselectie over een range van aandelencategorieën. Sector en regionale allocatie hebben ook positief bijgedragen. Dit past binnen de fondsprestaties onder Podger sinds 2012 en getuigt van zijn kracht bij bottom-up aandelenselectie gepaard met zijn intelligente portefeuilleconstructie die zijn oorsprong vindt in zijn lange ervaring met het beheren van wereldwijde aandelenportefeuilles.

Christopher Hart

 

Beleggingsfonds: Robeco BP Global Premium Equities

Morningstar Rating: *****

Morningstar Analyst Rating: Silver

Chris hart klein

Christopher Hart heeft brede ervaring als analist en portefeuillebeheerder. Na 10 jaar als analist te hebben gewerkt bij Fidelity en een grote variëteit aan sectoren te hebben gevolgd, stapte hij in 2002 over naar Robeco Boston Partners waar hij begon als analist alvorens hij in 2004 werd benoemd tot manager van het small cap waarde-fonds van dit fondshuis. Sinds juli 2008 beheert hij wereldwijde aandelen en wij geloven dat hij bepalend is geweest voor de succesvolle uitvoering van het goed ontwikkelde beleggingsproces dat Robeco Boston Partners kenmerkt en dat is gebaseerd op waarderingen, business fundamentals en momentum.

Hart heeft zichzelf bewezen als een getalenteerd stock picker. Zijn sterke track record is voornamelijk gedreven door consistente aandelenselectie en waarde toevoegen in bijna alle sectoren, regio’s en marktkapitalisaties. Hart heeft het categoriegemiddelde verslagen in 89% van de voortschrijdende 12-maandsperiodes sinds hij in 2008 begon en daardoor komt hij terecht in de bovenste decielen over 3 en 5 jaar. Risico-aangepaste rendementen zijn eveneens indrukwekkend en we zijn blij met Hart’s persoonlijke investering in de strategie die hij volgt, want dat is volgens ons een goede manier om zijn eigen belangen in lijn te brengen met die van zijn beleggers.

Thomas Schüssler

 

Beleggingsfonds: DWS Top Dividende, Deutsche Invest I Top Dividend

Morningstar Rating: *****

Morningstar Analyst Rating: Silver

Thomas schussler 1

Met meer dan 15 jaar ervaring in vermogensbeheer is Thomas Schüssler een veteraan in dividendbeleggen die sinds mei 2005 aan het hoofd staat van DWS Top Dividende en het daaruit afkomstige fonds Deutsche Invest I Top Dividend beheert sinds de introductie in 2010. Hij is verantwoordelijk voor een van de grootste wereldwijde dividendstrategieën, met een beheerd vermogen van bijna 20 miljard euro. Schüssler heeft voorkeur voor grote multinationals, mega-caps als het ware, van hoge kwaliteit en met een sterke kasstroom. Dit type bedrijven vindt hij met name in defensieve consumentengoederen, gezondheidszorg en telecommunicatie. De beheerder houdt een evenwicht tussen zulke stabiele, maar bescheiden dividendbetalers en bedrijven met een hogere dividendgroei, maar over het geheel genomen is de portefeuille defensief ingestoken.

De sterke combinatie van Schüssler’s beproefde methodes en de uitgebreide research capaciteiten van Deutsche Asset Management hebben tot dusver sterke resultaten opgeleverd. De conservatieve aanpak van zijn team heeft soms voor vraagtekens gezorgd, in het bijzonder in momentum-gedreven markten, maar mettertijd heeft het een van de interessantste risico-rendement trade-offs in de categorie Morningstar Global Equity Income opgeleverd. Vorig jaar was daarop geen uitzondering; beide fondsen belandden in het hoogste kwintiel en versloegen hun index ruimschoots aangezien ze tot de weinige dividendfondsen behoorden die in het tweede halfjaar, toen de volatiliteit toenam, een positief rendement boekten.

Bekijk ook de finalisten in de andere twee categorieën van European Fund Manager of the Year:

Finalisten obligaties Europa

Finalisten aandelen Europa

Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards
De nominaties voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards zijn, net als de Awards zelf, moeilijk binnen te slepen. We geven elk jaar slechts drie van deze Awards in Europa: European Equity Fund Manager of the Year; Global Equity Fund Manager of the Year; en Fixed-Income Fund Manager of the Year.

De genomineerden worden geselecteerd door Morningstar’s team van fondsanalisten in Europa. Iedere genomineerde wordt onderworpen aan een grondige evaluatie aan de hand van Morningstar’s vijf-pijlers-methode. Die beoordeelt de kwaliteit van het management, de kracht van het beleggingsproces waarmee het fonds wordt hebeerd, de kwaliteit van het fondshuis – inclusief hoe het fondshuis omgaat met de beleggers in zijn fondsen – prestaties en kosten.

Hoewel genomineerde managers een sterke relatieve prestatie moeten kunnen laten zien in 2015 is dat op zichzelf niet voldoende om in aanmerking te komen. Ze moeten ook blijk geven van goed beheer over de lange termijn en ze moeten Morningstar Medalist zijn, ofwel hun fonds moet een Morningstar Analyst Rating hebben met Gold, Silver of Bronze.

Awards 2016 banner 600x230

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten