Fonds van de Week: Candriam Bonds Euro High Yield

Een actieve aanpak heeft resultaat als het gaat om high yield obligaties, zo bewijst Candriam Bonds Euro High Yield. Sterke overtuiging en gedegen selectie ondersteunen de prestaties van dit obligatiefonds.

Robert van den Oever 21 april, 2016 | 9:05
Facebook Twitter LinkedIn

Candriam Bonds Euro High Yield in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive 
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

Candriam Bonds Euro High Yield

Met de aanhoudend lage rente van de afgelopen tijd en het vooruitzicht dat dit nog wel een tijd zo zal blijven, is obligatiebeleggen een vak geworden dat veel aandacht en overtuiging vraagt. Die overtuiging hebben de fondsmanagers van het Candriam Bonds Euro High Yield fonds. Juist hun actieve aanpak brengt hen een gedegen rendement, precies iets dat bij de huidige marktsituatie past.

Het analistenteam onder leiding van Philippe Noyard heeft sinds 2012 de nodige wisselingen gekend, maar het team bewijst dat zijn aanpak van actieve selectie effectief is. Maar één keer zorgde die voor problemen, en dat was in 2007 en 2008 toen de beta tegen het fonds begon te werken en het risico bovengemiddeld effect had.

Daar heeft Noyards team van geleerd en sindsdien gaat het weer goed. Dat zien meer beleggers, getuige de sterke instroom in het fonds sinds begin 2015. Het beheerd vermogen is verviervoudigd tot 1,5 miljard euro. Noyard verwacht met de huidige aanpak tot 2,5 miljard euro te kunnen gaan. Morningstar zal de wijze waarop de managers met de liquiditeit en de capaciteit van het fonds omgaan goed in de gaten blijven houden. Wij handhaven onze Bronze rating.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 16 Candriam bonds high yield grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Philippe Noyard brengt 27 jaar ervaring mee en is lead manager voor dit fonds sinds 1999. Hij leidt het high-yield en credit arbitrage team van Candriam. Extra steun komt van twee ervaren medebeheerders, drie fundamentele research analisten, en twee kwantitatieve analisten. Onderzoek wordt verdeeld over het hele team. Wij beschouwen het aandachtsveld van het team als behoorlijk groot, gezien het feit dat het team ook een wereldwijd high-yield fonds beheert, evenals een long-short obligatiefonds dat investment-grade obligaties omvat. Elke analist volgt 75 high-yield uitgevers, een aanzienlijk aantal. Elke manager bekijkt ook betrekking ongeveer 20 high-yield namen.

We merken op dat het analistenteam volledig is vervangen sinds 2012. Het is ook relatief klein in vergelijking met sommige van zijn categoriegenoten. Toch geloven we dat dit team effectief gebruik maakt van meerdere bronnen van extern onderzoek voor de uitgevers die de markt het meest volgt (Egan Jones, lucror Analytics), maar ook voor de juridische en convenant analyse (Debt Xplained). Dit stelt hen in staat zich te concentreren op fundamentele analyse van de kleinere uitgevers, of van de partijen die zij als meest problematisch beschouwen.

Tot slot vinden we het een minpunt dat de manager niet persoonlijk investeert in het fonds, hetgeen een goede manier zou zijn om de belangen van hemzelf en van zijn beleggers op één lijn te krijgen.

Proces
Het beleggingsuniversum van het fonds is iets conservatiever dan dat van sommige concurrenten. Aangezien de benchmark financials en obligaties met een lage rating uitsluit, kan het fonds tot 20% aan blootstelling die afwijkt van de benchmark bevatten, met inbegrip van CCC+ obligaties (tot maximaal 10%) en obligaties in andere valuta dan de euro. Het valutarisico naar de euro wordt volledig afgedekt.

Het beleggingsproces is vooral gericht op bottom-up selectie, die plaatsvindt door middel van fundamenteel, juridisch en kwantitatief onderzoek. Bovendien past de manager een macro filter toe op dit selectieproces. Dit proces resulteert uiteindelijk in een portefeuille die bestaat uit 50-100 emittenten. Terwijl sector afwijkingen niet al te veel afwijken van de index (plus of min 10% per sector), is de effectenselectie zeer onderscheidend. De active share van het fonds (percentage van de obligaties dat afwijkt van de index) beweegt zich historisch tussen 65% en 80%. Het team is zich zeer bewust van de relatieve waarderingen en zal niet aarzelen om winst te nemen als de waarderingen minder aantrekkelijk worden of stop-loss grenzen in zicht komen, om elders kansen te benutten.

Tot slot heeft het fonds vanaf 2009 meer gebruik gemaakt van credit default swaps om zijn blootstelling aan de kredietmarkt te beheersen en om te hedgen of blootstelling te krijgen aan individuele uitgevers.

Rendement
Philippe Noyard heeft een solide staat van dienst op dit fonds gebouwd. Gedurende de afgelopen 10 jaar tot en met eind februari 2016 komt het terecht in het tweede kwartiel van zijn categorie op risico-gewogen basis, met een vergelijkbaar risicoprofiel als zijn categoriegenoten. Bottom-up selectie uit een breed scala van sectoren is de belangrijkste performance driver gebleken, wat bijdraagt aan ons vertrouwen in de selectievaardigheden van de manager.

Desondanks heeft het fonds twee jaar van aanzienlijke underperformance doorgemaakt, in 2007 en 2008. Toen de kredietcrisis uitbrak, kwam de manager vast te zitten in een beta overweging, waarbij de blootstelling aan de markt groter was dan die van de index. Sindsdien heeft het team haar expertise in kredietderivaten versterkt om adequaat te kunnen reageren op marktturbulentie en om de portefeuille positionering sneller te kunnen aanpassen.

Deze beslissing lijkt vrucht af te werpen gezien recente prestaties van het fonds in volatiele markten, zoals 2011. Maar zelfs in periodes die gunstiger zijn geweest voor kredietrisico's, zoals 2012 en 2013, bleken de beheerders in staat om het beter te doen dan de meeste van hun categoriegenoten. In de afgelopen vijf jaar heeft het fonds beter gepresteerd dan 98% van zijn categoriegenoten op een risico-gewogen basis en is het er tevens in geslaagd om de benchmark vóór te blijven. 2015 was een gunstig jaar voor het fonds, toen het zijn benchmark flink wist te verslaan dankzij sterke bottom-up selectie binnen de sectoren telecom, cyclische consumentengoederen en grondstoffen.

Kosten
Met lopende kosten van 1,29% loopt dit fonds in de pas met zijn concurrenten binnen de categorie euro high-yield obligaties. De Institutional aandelenklasse rekent ook een performance fee van 20% op het eventuele extra rendement ten opzichte van de benchmark. Er wordt geen high-water mark toegepast. Daardoor is de structuur volgens ons niet optimaal, omdat het fonds een performance fee in rekening kan brengen, zonder te compenseren voor eerdere perioden van underperformance.

Lees meer

Bekijk ook het fondsrapport van Candriam Bonds Euro High Yield C EUR Acc

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties EUR High Yield, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de benchmark:

Fvd W week 16 Candriam tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten