Rademaker kwam in 2010 in de raad van bestuur van Robeco nadat hij voordien bij Kempen Capital Management en bij MN Services had gewerkt. Borrie is bestuurder sinds 2009 en werkte eerder bij MeesPierson en Morgan Stanley. Beide verlaten Robeco per het einde van april, dus effectief vandaag.
Hoewel Robeco geen duidelijkheid verschaft over de redenen van hun beider vertrek, is Morningstar op basis van de op dit moment beschikbare informatie van mening dat hun vertrek nauwelijks tot geen effect zal hebben op het beheer van Robeco’s beleggingsfondsen.
Robeco’s dochterbedrijven, RIAM, Robeco Boston Partners en RobecoSAM, opereren allemaal redelijk onafhankelijk van elkaar en hebben ook hun eigen senior management. Zo hanteert Robeco Boston Partners zijn eigen, onderscheidende beleggingsfilosofie, die al was ingevoerd voordat Robeco in 2002 een belang in het bedrijf nam. Binnen RIAM staat het beleggingsbeleid onder leiding van Peter Ferket (CIO Equities) en Edith Siermann (CIO Fixed Income). Daar brengt het vertrek van Rademaker in onze optiek geen verandering in.
De laatste jaren zijn er een aantal wijzigingen geweest in organisatiestructuur en het senior management bij Robeco. Dat heeft in die periode niet geleid tot noemenswaardige wijzigingen in de portefeuillebeheerteams. In 2013 verkocht Rabobank 90% van zijn belang in Robeco aan het Japanse financiële conglomeraat Orix en ondanks het langdurige verkoopproces en de bijkomende onzekerheid over Robeco’s toekomst is er toen geen enkele fondsbeheerder vertrokken. Evenmin gebeurde dat bij de leiderschapswissel in 2015 toen David Steyn het stokje als CEO overnam van Roderick Munsters.
Aangezien we dus niet verwachten dat het vertrek van CIO Hans Rademaker effect heeft op het beheer van de fondsen, en gegeven de consistentie op individueel fondsniveau, handhaven we de Morningstar Analyst Ratings voor alle Robeco-fondsen die Morningstar volgt. Bekijk de ratings in onderstaande tabel:
(klik op tabel voor vergroting)