Templeton Global Bond Fund in het kort:
Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative
Templeton Global Bond Fund
Templeton Global Bond is een van de meest uitgesproken fondsen in zijn Morningstar-categorie. De beleggingsthema's van beheerder Michael Hasenstab en zijn slimme obligatie- en valutaselectie leverden op lange termijn echter uitstekende resultaten.
Tijdens de Morningstar Investment Conference in Chicago afgelopen week sprak Morningstar met Hasenstab. Ook toen toonde hij zich uitgesproken: terwijl de markt rekent op deflatiescenario's, verwacht hij dat de inflatie zal gaan aantrekken. Bekijk het hele interview hier.
Hasenstab heeft een sterke voorkeur voor opkomende markten en daardoor ontwikkelt het fonds zich parallel aan risicovollere activa (wat in de lastige marktsituaties in 2011 en 2015 slecht uitpakte) en heeft het een sterke correlatie met aandelen. Shortposities in de yen en de euro leveren aanzienlijke verliezen als deze valuta's stijgen tegenover de Amerikaanse dollar. Het fonds heeft nauwelijks obligatieposities in de VS, de eurozone en Japan terwijl die de portefeuilles van de meeste concurrenten domineren.
Valutakoersschommelingen en turbulente opkomende markten leiden tot een hoge volatiliteit, maar Hasenstabs geduld maakt dit de moeite waard. Over 10 jaar t/m april 2016 leverde het fonds een rendement op jaarbasis van 6 procent, meer dan de concurrentie en de benchmark.
We zijn negatief over de hoge kosten van dit in Europa gevestigde fonds. Maar de ervaring van de beheerder, het bekwame en doorgaans stabiele analistenteam en de consequente aanpak leveren een Morningstar Analyst Rating 'Silver' op.
Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)
Beheerteam
In de lente van 2015 werd Michael Hasenstab global macro CIO van Franklin Templeton, wat het team en de fondsen van Hasenstab onderscheidt van het team voor belastbare obligaties van de firma. Hij begon zijn carrière bij Franklin Templeton in 1995 als analist opkomende markten, vertrok daarna om een doctoraat in de economie te behalen aan de Australian National University en keerde in 2001 terug als medebeheerder van dit fonds. In 2006 werd hij de enige beheerder. Medebeheerder Sonal Desai deed macro-economisch onderzoek bij het Londense hedgefonds Thames River Capital en kwam eind 2009 in dienst bij Franklin Templeton. In 2011 werd hij medebeheerder, hoewel Hasenstab nog altijd de eindbeslissingen neemt. De fondsomvang is de afgelopen vijf jaar enorm toegenomen en de maatschappij beheert nu rond USD 170 miljard aan vastrentende waarden, waarvan het grootste deel door het team van Hasenstab. De meeste leden van het kernteam van portefeuillebeheerders en zes landenanalisten, die in San Mateo (Californië) gevestigd zijn, werken al sinds 2005 voor dit fonds. In 2008 en 2009 kwamen er enkele medewerkers bij en in 2014 vertrok Canyon Chan, maar verder was er geen verloop. Het team voert de landenresearch uit en ontmoet plaatselijke beleidsmakers, bedrijfsleiders, journalisten en anderen. Wij zijn positief over de uitgebreide ervaring en middelen, evenals de aanzienlijke beleggingen van de beheerders in hun eigen fondsen.
Fondshuis
Franklin Resources BEN, de moedermaatschappij van Franklin Templeton Investments, staat sinds 1986 genoteerd aan de NYSE. Het is nu een mondiale vermogensbeheerder met $866,5 miljard vermogen (per juni 2015) die gevestigd is in Californië met kantoren in meer dan 35 landen. De activa zijn bijna gelijk verdeeld tussen vastrentende en aandelenstrategieën, een evenwicht dat werd bereikt via een reeks overnames, waaronder grote aankopen in de jaren '90 als de Templeton and Mutual Series. Achter het logo van de firma (de "Ben Head") zit in feite een diverse familie van fondsen. Ze delen de back-office, maar ze runnen zelf hun strategieën en werven zelf mensen aan en leiden ze op. Door deze combinatie van ondersteuning en autonomie blijven beheerders langer dan gemiddeld aan, en is het beleggingsresultaat op de lange termijn beter terwijl de provisies binnen de perken blijven. Dit is te danken aan de familie Johnson, die het bedrijf sinds de oprichting in 1947 leidt, en een toegewijde raad van bestuur die is verdeeld in drie clusters. De troeven kunnen echter ook in het nadeel werken. Onder het stabiele leiderschap ligt de macht bij een paar enkelingen, en de vrijheid van de beheerders kan tot riskante posities in bv. Oekraïne of Puerto Rico leiden. Over het geheel genomen is dit een bijzonder verdienstelijk fondshuis, zodat het voor dit criterium de rating 'Positive' verdient.
Proces
Hasenstab stelt deze portefeuille niet samen met traditionele naar uitgifte gewogen, wereldwijde obligatiebenchmarks in het achterhoofd, die naar de ontwikkelde landen met de grootste schulden neigen. Hij tracht daarentegen met zijn team waarde te vinden in de valuta's en rentetarieven van landen met gezonde of verbeterende fundamentals die volgens hen door de markt ondergewaardeerd zijn. Het tegendraadse team probeert kansen in een vroeg stadium op te sporen en wacht daarna af hoe hun inzet zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Zo heeft het fonds sinds 2004 een allocatie van meer dan 10 procent in Zuid-Koreaanse staatsobligaties. Hasenstab eist geen perfect begrotingsbeleid, maar wel een verbeterende trend. Op het hoogtepunt van de eurozonecrisis in 2011 belegde hij bijvoorbeeld in Ierse staatsobligaties omdat de Ierse regering begrotingsmaatregelen had genomen die volgens hem nog niet in de koersen verwerkt zaten. Ook de omvangrijke valuta-inzet van het fonds onderscheidt het van de concurrentie. Gedurende meer dan vijf jaar heeft Hasenstab een short-positie in Japanse yen gehandhaafd (38,6 procent in maart 2016) als dekking tegen een eventuele stijging van de rente in de VS. Hij ging ook short voor de euro (57 procent), met als tegenwicht Oost-Europese valuta's waarvan Hasenstab meent dat de relatieve fundamentals beter zijn. De short-positie voor de euro is de laatste tijd prominenter geworden vanwege de visie op verdere kwantitatieve verruiming door de ECB. De consequente aanpak van het fonds levert een positieve beoordeling van het proces op.
Prestaties
Het fonds neemt grote afzonderlijke landen- en valutarisico's en de inzet in opkomende markten pakt verkeerd uit als de risicoaversie toeneemt. Het verloor 8 procent in het derde kwartaal van 2011 en 6,7 procent in het derde kwartaal van 2015. Daarom eindigde het fonds in 2015 6 procent lager, iets slechter dan het gemiddelde van de categorie. In de eerste vier maanden van 2016 pakten de short-posities in euro en yen slecht uit omdat deze valuta's stegen ten opzichte van de dollar en had ook de behoudende durationpositionering een negatief effect. Met een verlies van 1,8 procent bleef het fonds achter bij vrijwel alle concurrenten. De recent slechtere resultaten drukken de absolute en relatieve rendementen over drie en vijf jaar. De solide obligatie- en valutaselectie van de beheerder pakte echter goed uit als het nemen van risico's wordt beloond, zoals in 2013. De inzet op een sterkere dollar droeg de afgelopen jaren over het algemeen bij. De short-durationpositionering deed het goed toen de obligatiemarkten in de zomer van 2013 kelderden en toen de Fed eind 2015 de rente verhoogde. Valutakoersschommelingen en turbulente opkomende markten veroorzaken een hoge volatiliteit, maar Hasenstabs macro-beoordelingen en geduld maken deze de moeite waard. Het rendement op jaarbasis van het fonds over de 10 jaar tot eind april 2016 van 6 procent ligt aanzienlijk hoger dan dat van de vergelijkingsgroep (3,7 procent) en de benchmark. Wij zijn positief over de fondsprestaties.
Kosten
De lopende kosten van het fonds vinden we aan de hoge kant.
Lees meer
Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Templeton Global Bond Fund W (acc) USD.
Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd - EUR Hedged, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:
(klik op tabel voor vergroting)
Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week: