De fondsen met een Morningstar Analyst Rating worden ieder jaar opnieuw onderworpen aan een grondige analyse op de vijf pilaren waarop de rating is gebaseerd: het beheerteam, het proces, het fondshuis, rendementen en kosten. Hoewel veel van de fondsen die wij in het tweede kwartaal van 2016 beoordeelden hun rating hebben behouden, zijn er ook fondsen waarin de analisten meer convictie kregen, of juist minder overtuigd raakten.
Ook zijn er een aantal fondsen als gevolg van veranderingen in het beheerteam of het proces hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk kwijt geraakt, waardoor ze nu Under Review staan.
Omgekeerd zijn er uiteraard ook fondsen die juist weer een nieuwe beoordeling hebben gekregen nadat ze Under Review waren geplaatst. Als laatste zijn er fondsen die voor het eerst beoordeeld werden door de Morningstar analisten.
Dit artikel geeft een overzicht van de fondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn waarvan de Morningstar Analyst Rating in het tweede kwartaal van 2016 is veranderd. Een rondje langs de velden.
Upgrades
In de afgelopen drie maanden werd de Morningstar Analyst Rating van vier beleggingsfondsen verhoogd. Alle fondsen kregen een positief oordeel. GS India Equity ging van Bronze naar Silver. Dit fonds heeft volgens de analisten van Morningstar beleggers veel te bieden. Niet in de laatste plaats vanwege beheerder Prashant Khemka, die het fonds sinds 2008 beheert en sinds 2013 hoofd opkomende markten is.
Het fonds wordt op een niet al te gecompliceerde manier gemanaged, waarbij een model gebaseerd op verdisconteerde kasstromen een centrale rol speelt in de waardering van bedrijven. Een diepgaand onderzoek naar het businessmodel en een uitgebreid onderzoek naar de kwaliteit van de corporate governance zijn sleutelelementen in het beleggingsproces. Wij zijn onder de indruk van de mate van detail en het kennisniveau bij de betrokken medewerkers.
Het fonds heeft een onderscheidend element in de zin dat het fors in mid- en small-caps kan beleggen. De beheerder schroomt niet om ongeveer de helft van zijn portefeuille naar deze kleinere marktkapitalisaties te alloceren. De verminderde liquiditeit van deze namen kan een probleem vormen gezien de verdubbeling van het fondsvermogen in de afgelopen twee jaar. Dit kan een uitdaging vormen om de goede resultaten in de toekomst voort te zetten. Een tweede horde vormen de relatief hoge kosten. Desalniettemin zien we in dit fonds een goede kandidaat voor beleggers die blootstelling willen aan Indiase aandelen.
(klik op tabellen voor vergroting)
Downgrades
In het tweede kwartaal van 2016 werden er acht fondsen in rating achteruitgezet. Drie fondsen mogen zich nog steeds Morningstar Medalist noemen en hebben dus nog steeds een positief oordeel van de Morningstar analisten. Voor de overige vijf fondsen betekent hun afwaardering een stap terug naar Neutral.
De meest spraakmakende verlaging is voor Kempen (Lux) Euro Credit. Het fonds dat de Gold rating had, ging vanwege het vertrek van Richard Klijnstra als hoofd van Kempen’s Euro Credit team Under Review. Vorige week verscheen een nieuw analistenrapport waarin Morningstar zijn Analyst Rating verlaagt naar Silver. Morningstar wil graag eerst zien hoe de benoeming van Klijnstra's opvolger Alain van der Heijden plus de toevoeging van een nieuwe manager uitpakken. Meer informatie vindt u hier.
Under Review, Ex Under Review
Er zijn in de afgelopen drie maanden nieuwe fondsen Under Review gegaan die nu nog Under Review staan. Daarentegen hebben veel fondsen weer een Morningstar Analyst Rating kregen nadat ze tijdelijk Under Review hebben gestaan. In totaal kregen 14 fondsen weer een beoordeling, waarvan er slechts drie positief zijn. Opvallend zijn de vijf Negatives voor Delta Lloyd.
Stewart Investors Asia Pacific Leaders krijgt van de analisten van Moringstar met een Silver rating het meeste vertrouwen, maar gaat wel omlaag want het fonds had een Gold rating. De verlaging is ingegeven door de veranderingen op fondshuisniveau en binnen het beheerteam. Stewart Investors, een afsplitsing van First State, maakte bekend dat veteranen Angus Tulloch en Jonathan Asante een andere invulling geven aan hun werkzaamheden bij de groep. Stewart Investors Asia Pacific Leaders werd geleid door het duo Angus Tulloch en David Gait, maar Tulloch zal zijn leidende rol per juli 2016 overdragen aan Gait. Sashi Reddy zal hem per die datum ondersteunen als co-beheerder. Reddy beheerde al met Gait een duurzame variant van de strategie.
Vanwege hun link met dit thema zal Stewart Investors Asia Pacific Leaders naar verwachting meer beïnvloed worden door de duurzaamheidsstrategie van de onderneming. Ondanks dat er kleinere vraagtekens staan vanwege het feit dat Gait niet eerder een mandaat van een dergelijke omvang heeft beheerd (8,3 miljard Britse pond) en niet heeft belegd volgens de minimum marktkapitalisatie die bij de 'leaders' strategie hoort (minimaal 1 miljard dollar), vinden wij dit fonds nog steeds een prima keuze voor beleggers in Aziatische aandelen.
Aan de andere kant van het spectrum staat Delta Lloyd. Nadat in april de beoordeling van het fondshuis op Negative werd gezet omdat het fondshuis volgens Morningstar flink aan kwaliteit heeft ingeboet, werden een aantal fondsen die Under Review stonden weer opnieuw beoordeeld. De obligatiefondsen van Delta Lloyd gingen naar Neutral, maar de aandelenfondsen, waaronder de eens zo vermaarde deelnemingenstrategieën, kregen het oordeel Negative. Meer informatie over de ratingverlagingen van de obligatiefondsen vindt u hier en een toelichting op de verlaging van het oordeel over de deelnemingen strategieën vindt u hier.
Nieuwe fondsen
Ten slotte zijn er 18 fondsen die in het tweede kwartaal van 2016 voor het eerst werden beoordeeld. De helft kreeg een positief oordeel, de overige fondsen begonnen met Neutral.