Alle nieuwe duurzame fondsen in Europa op een rij

Morningstar onderzoekt de nieuwe duurzame beleggingsfondsen die dit jaar in Europa op de markt zijn gekomen. Niet alle fondsen die zichzelf duurzaam noemen, scoren echter hoog volgens de methodologie van Morningstar.

Robert van den Oever 15 juli, 2016 | 12:01
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar heeft het thema duurzaamheid boven aan de agenda gezet met de introductie van de Morningstar Sustainability Rating. Beleggers kunnen de rating gebruiken om hun portefeuille door te lichten op duurzaamheid, of een portefeuille samenstellen aan de hand van duurzaamheidscriteria. De toenemende vraag naar duurzaamheid vanuit eindbeleggers brengt de fondshuizen in beweging.

  • Bekijk hier een video waarin Morningstar's Head of Sustainability Steven Smit uitleg geeft over de nieuwe Sustainability Rating: hoe werkt het en wat heb je er als belegger aan?

 

In dit artikel kijken we naarde nieuwe duurzame fondsen (volgens het Morningstar-criterium ‘socially conscious’) die dit jaar in Europa op de markt zijn gebracht. Dat zijn er 28, waarvan 11 ETF’s. Van de 28 hebben er 15 een Morningstar Sustainability Rating.

Globes
Een paar dingen vallen op. Ten eerste: alle fondsen zijn ‘socially conscious’, maar ze scoren door de bank genomen nogal gemiddeld Morningstar Sustainability Rating. Slechts twee fondsen scoren ‘High’, ofwel 5 globes. Drie hebben ‘Above average’, ofwel 4 globes. Er hebben negen fondsen ‘Average’, dus 3 globes. Eentje scoort 'Below average', dus twee globes. Iets minder dan de helft van de nieuwe fondsen heeft geen Morningstar Sustainability Rating.

Koploper met nieuwe introducties is BNP Paribas. Maar liefst 12 nieuwe fondsen heeft BNP Paribas sinds begin dit jaar op de markt gebracht. Dat zijn bijna allemaal ETF’s en ze hebben bijna allemaal een Morningstar Sustainability Rating. Ze beleggen in uiteenlopende regio’s: Europa, Verenigd Koninkrijk, Japan, opkomende markten. Ze hebben één ding gemeenschappelijk en dat is de uitsluiting die ze toepassen: geen wapens.

Deze fondsen van BNP Paribas zijn in zekere zin niet helemaal nieuw. Ze zijn deels gevuld met vermogen uit andere, bestaande fondsen van BNP Paribas. Met andere woorden: bestaande fondsen zijn opgegaan in deze nieuwe fondsen.

Fondsomvang
Als we kijken naar de omvang van de nieuwe fondsen (in euro’s), dan prijkt boven aan de lijst een ETF van BNP Paribas, namelijk BNPP Easy MSCI Eurp ex Ctrvsl Wpn ETF met per medio juli een fondsvermogen van 779 miljoen euro. Dit fonds steekt duidelijk boven de rest uit, want nummer 2, iShares Euro Corp Bd Sstnbty Scrnd, heeft een vermogen van 263 miljoen euro.

Gaan we de lijst verder af, dan zijn de andere fondsen beduidend kleiner. Nummer 3 is BNPP Easy MSCI Jap ex Ctrvsl Wpn ETF en die omvat 208 miljoen euro.

Overgeheveld vermogen
Zoals boven uiteengezet speelt daarbij mee dat de fondsen van BNP Paribas bij aanvang al instroom hadden door overgeheveld vermogen vanuit bestaande fondsen. Dat het fondshuis de stap zet om die switch te maken, zegt op zichzelf al wat. Het onderstreept de beweging naar meer aandacht voor duurzaamheid.

Ook opvallend is dat naast het Franse fondshuis als grootste er vooral veel Scandinavische aanbieders tussen zitten: negen nieuwe fondsen komen uit Zweden, Noorwegen of Denemarken. Ze noteren in lokale valuta en de meeste zijn in omvang, uitgedrukt in euro’s, beduidend kleiner dan hun Franse tegenstrevers. Alleen de nummer vier in de lijst, het Deense fonds Nykredit Invest Engros Eurokredit SRI, zit in de buurt van de grootste fondsen met een fondsomvang van 123 miljoen euro.

De nieuwe duurzame beleggingsfondsen op een rij

Nieuwe duurzame fondsen in 2016 definitief tabel

(klik op tabel voor vergroting)

Lees meer over de Morningstar Sustainability Rating:

Hoe duurzaam zijn duurzame fondsen?

Nederlandse fondsen langs de duurzame meetlat

Zo kun je de Morningstar Sustainability Rating gebruiken

Waarom Morningstar de Sustainability Rating introduceert

Zo werkt het: een nadere blik op de methodologie

De Morningstar Sustainability Rating: een nieuw perspectief voor beleggers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten