Juli toont daarnaast een terugkeer naar ETF’s in edelmetalen, traditioneel beschouwd als veilig haven in onzekere tijden. Opvallend is dan wel weer dat goud-ETF’s niet voorkomen in de top-10 van best presterende fondsen.
Exchange Traded Products, ofwel ETP’s, de overkoepelende naam voor passieve beleggingsfondsen zoals Exchange Traded Funds (ETF’s), winnen aan populariteit in de markt, ook bij particulieren. Het zijn zuiver passieve instrumenten die de bewegingen van de markten repliceren, zonder dat die worden beïnvloed door de keuzes (goed of slecht) van een actieve fondsbeheerder. Hun rendement geeft een feitelijk en waarheidsgetrouw beeld van het beleggerssentiment dat in de markt leeft. Bovendien worden deze passieve producten steeds meer gebruikt als hulpmiddelen om tactische posities in te nemen op de korte termijn.
Edelmetalen in trek
In de top-10 van best presterende ETF’s vinden we in juli fondsen in de edelmetalen palladium en platina. Van alle edele metalen is platina het zuiverst en het duurzaamst, maar vooral het zeldzaamst. Geschat wordt dat als je alle platina dat tot dusver in de wereld is gewonnen zou samenbrengen, je een kubus van slechts 4,6 kubieke meter inhoud zou krijgen. Platina kent meerdere toepassingen: in juwelen, in de vervaardiging van laboratoriumapparatuur, elektrische contacten, tandheelkunde, en katalysatoren van auto's. De prijs van platina bereikt begin 2008 een historisch hoogtepunt op 2.200 dollar per ounce. Momenteel schommelt de prijs rond de 1.148 dollar.
Palladium deelt veel kenmerken met platina en kan ook worden gebruikt in de meest voorkomende toepassingen die we opsomden bij platina. Maar het is wel beduidend goedkoper. Palladium doet momenteel zo’n 712 dollar per ounce.
Bekijk hier de Top-10 van best presterende ETF's in juli:
(klik op tabel voor vergroting)
Energie in moeilijkheden
De lijst van slechtst presterende ETF’s wordt gedomineerd door olie. Behalve dat vinden we ook twee landbouwgerelateerde ETF’s, een voor graan en een voor soja.
De olieprijs blijft volatiel en staat ook nog steeds onder druk. Nadat de olieprijs begin juni boven de 50 dollar per vat uitkwam, zakte die toch weer terug tot iets boven de 40 dollar per vat nu. De vraag is wanneer de structurele onevenwichtigheden in de oliemarkt worden gecorrigeerd. Want de olieprijs blijft onder druk vanwege een overaanbod dat gevoed blijft worden door de olieproducenten. Onduidelijk is of en wanneer de balans tussen vraag en aanbod kan veranderen.
Bekijk hier de Top-10 van slechtst presterende ETF's in juli:
(klik op tabel voor vergroting)